Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Hjem
      Hvert eneste sind er en verden - en citatmosaik om forfatterinden Martha Christensen     Af Johnny Hedegaard Madsen

Aktuelt

 

Debut


Egne ord


Anmelderne


Posthumt


Bøger


Start

 

"Den sene aften var så lys at hun tydeligt kunne se urskiven på vækkeuret uden at behøve at trykke på kontakten og hun så at klokken var næsten tolv. Døren stod åben ind til stuen, hvor han skulle ligge og sove på sin briks men endnu havde hun ikke hørt ham komme hjem og hun brød sig ikke om at han strejfede om så sent."

(De første linjer af novellen "Her i nærheden", 1993)


"Martha Christensens stemme er så meget mere intens, som den er dæmpet, hendes drama så meget større som det skjuler sig i det små. "Her i nærheden" er fortællinger fra en mesters hånd...Hvor hun dog kan lytte...Hvor hun kan indleve sig, afkode livets dets signaler, antyde dets drama - og hugge skånselsløst afslørende til, når tiden er inde."

(Bjørn Bredal, Politiken, 10/9, 1993)

"-Den er så sart og skrøbelig. Det er en historie, der er gået i blodet på mig - beretning, jeg ikke kan glemme. Det er derfor sden skal laves - som et slags privat hyldest fra mig til Martha. Hun sendte mig i sin tid novellen, før den blev udgivet. Ikke med henblik på, at den skulle filmatiseres, men bare som en gave, venner imellem. - Før "Dansen med Regitze" kendte jeg kun Martha Christensen som læser af hendes værker, men efter filmen opstod der et nært venskab mellem hende og hendes veninde Anna Jensen og mig og min familie. Jeg har haft mange gode samtaler med Martha og nu med Anna, der stadig sender kort og julegaver til børnene.
...den dybe interesse for menneskets sind og psyke - trangen til at tage den der lup og studere menneskets afkroge. Det er dybt fascinerende, og trangen gjorde hende til forfatter og mig til instruktør..."

(Kasper Rostrup til Anne-Mette Gregers, Ekstra Bladet, 27/7, 1998 om novellen "Her i nærheden")


"Der er jo den der blødende og glødende linje ind til det menneskelige...Det er uden dække, at Martha berører noget meget dybt, arketypisk menneskeligt hos os allesammen. Hun tager sig altid af dem som er sat uden for samfundet, de mennesker, som ikke har en chance. Der er noget helt jesusk i det på en eller ande måde, Dermed bliver det også som regel en meget lille historie. Men ved at gøre det meget enkelt og meget lille, så bliver det vældigt stort..."

(Kasper Rostrup til Christian Monggaard Christensen, Information, 15/1, 2000 i forbindelse med filmen "Her i nærheden")