Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 12.1.2010
[Opdateret d. 22.1.2010]

ANMELDELSE
Anders Bodelsen:
Varm luft
Noveller
228 sider
Kr. 199,-
Gyldendal
Udkommet 29. oktober 2009

 

Af
Michael Balle Jensen
Omslag til bogen

Anders Bodelsen
Er født 1937, debuterede som forfatter i 1959. Han har siden hen skrevet både noveller, romaner og skuespil.

I 1970’erne var han blandt bannerførerne for en ny realisme i litteraturen.

Hans forfatterskab omfatter også mange kendte børne- og ungdomsbøger.

Varm luft er hans første udgivelse i 12 år.

En gamblende tryghedsnarkoman
”Jeg er meget optaget af historier om mennesker, der tager et skridt, de ikke skulle have taget. Måske fordi jeg er bange for at gøre det selv. Lidt smart kan man sige, at jeg har lagt mit eget behov for at gamble over i mit forfatterskab. Jeg er nok en tryghedsnarkoman, der er fascineret af dem, der ikke er det.”
Citat: Anders Bodelsen i interview med Tina Maria Winther [Politiken, 14. november 2009]*

RELEVANTE LINKS:

Læs hele Politikens interview med Anders Bodelsen omkring Varm luft og at have skriveblokade...

Hør Klaus Rothsteins samtale med Anders Bodelsen om Varm luft i Skønlitteratur på P1 [24. oktober 2009]...

Anders Bodelsen deltog i Sentura #14, der udkom i 2002, med et finurligt bidrag på én linje...


  Den varme luft

Anders Bodelsens første bog i 12 år. Mest vellykket er en række mindre fortællinger om mennesker i forskellige stadier af livet.

ANMELDELSE: I år er det halvtreds år siden, at Anders Bodelsen begyndte sin forfatterkarriere. De sidste tolv år har der været stille omkring Bodelsen, men her i jubilæumsåret ligger så novellesamlingen Varm luft klar.

Meget sigende bærer den første novelle i samlingen titlen Comeback. Her møder man en forfatter, der skal overkomme en hel del problemer med sin Mac for at få en novelle ud af maskineriet. Om det er tilsvarende problemer, Bodelsen selv har kæmpet med de seneste 12 år, er vanskeligt at sige. Men novellen er i lighed med flere andre noveller i samlingen ganske morsom.

Temaet ligger i titlen
Bogens hovedtema ligger billedligt i titlen Varm luft. Bodelsen har kastet sig over de begivenheder, der førte frem til den verdensomspændende finanskrise, som vi mærker over alt i denne tid. Det hele var varm luft, er Bodelsens hovedudsagn.

I novellen Steen Baxter En nabos beretning møder vi hele persongalleriet fra de seneste årtiers finansfest. Baxter er en ganske synlig klon af Stein Bagger og mange af begivenhederne omkring IT-factory, der i bogen hedder bl.a. IT-Works, er kilde til novellens handling.

Men i en ganske barok humor blandes mange andre personer og begivenheder ind. Lige fra Anni Fønsby over Mærsk McKinney Møller og Anna Castberg til en slags klon mellem Bjarne Riis og Marco Pantani. Hos Bodelsen ankommer de til en række store fester i en varmluftsballon, og da det hele vælter, så stikker de af i den igen.

En længere historie, Kompagniet, genfortæller det meste af Nordisk Fjer-skandalen – lettere omdigtet, men handlingen er basalt set den samme. Som fortælling er det imidlertid en smule outdated. Og det gælder faktisk det meste af bogens grundtema. Bodelsen kommer en postgang for sent, og trods hans fornemme greb om sprog, fortælling og humor, så fuser luften ud.

Vellykkede mindre fortællinger
Mere vellykket er en række mindre fortællinger om mennesker i forskellige stadier af livet. Den ældre mand, der vælger at følge arvingernes klichéfyldte råd om at være lidt god ved sig selv. Det resulterer i nogle måbende arvinger, da han faktisk gør det med et indkøb af et flygel. I en anden historie opsøger en nonne sin fortid. Og i en tredje følger vi en ældre mand, der får en blodprop.

De er alle sammen velfortalte og vedkommende – det er den Bodelsen, man kender fra tidligere. Mens finanskrise-fortællingerne er mere skuffende.

Selv ikke symbolikken i den sidste fortælling, hvor en kunstner maler nye sjove motiver på gamle maleriers triste baggrund, som jo egentlig virker som et slags billedligt credo for Bodelsens projekt, kan redde dem. Virkelighedens finanskrise overgår fortællingens. Og vi har allerede hørt det hele. Det er meget bedre, når det handler om livet.

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]