Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 1.11.2004
[Opdateret d. 1.11.2004]

ANMELDELSE
Ian Caldwell og Dustin Thomason:
Belladonna dokumentet
[Oversat af Alis Friis Caspersen]
Spændingsroman
362 sider
Kr. 299,95
Cicero
Udkommet 22. oktober 2004

 

Af
Ulf Joel Jensen 
Omslag til bogen

Caldwell og Thomason er veluddannede barndomsvenner: Caldwell har læst historie på Princeton universitetet, mens Thomason har læst medicin og antropologi på Harvard, inden han læste videre og blev uddannet læge og tog en MBA på Columbia. De to arbejdede på Belladonna dokumentet i seks år; fra 1998 til udgivelsen i 2004.

Skrevet på e-mail
Hvordan skriver to mænd en bog sammen, når de bor flere hundrede kilometer fra hinanden? Caldwell bor i Newport i staten Virginia, mens Thomason bor i New York… Hvad gør man så? Jo, de startede projektet i Caldwells forældres kælder, hvor de sad på skødet af hinanden i tre måneder. Og i de følgende seks år, skrev de hver for sig: "I de sidste seks år har vi stolet blindt på e-mails og lange telefonsamtaler – hundredvis af miles fra hinanden – når vi kæmpede med at skrive bogen sammen."
Hele interviewet med Caldwell og Thomason på bogens hjemmeside, hvor det også muligt at se en lille video med forfatterne og at lege med i bogens univers i et lille detektivspil…
Besøg bogens hjemmeside

*

RELEVANTE LINKS:

På Ciceros hjemmeside kan du læse mere om Belladonna dokumentet og desuden læse et uddrag...

Læs et interview med Caldwell og Thomasson hos internetboghandlen Barnesandnoble.com. De fortæller fx om deres yndlingsbøger, der tæller titler som Krig og fred, David Copperfield og Greven af Monte Christo...


 

Gåder – nu med udvikling

Ka' De li' Brownies? Altså Dan Browns bøger? Så er det meget sandsynligt, at Belladonna dokumentet falder i god jord. Uden på nogen måder at være et rip off, bevæger romanen sig ad præcis de samme stier som Browns kendte spændingsromaner – og den gør det fremragende.

ANMELDELSE: Holden Caulfield fra J. D. Salingers Griberen i rugen møder Robert Langdon fra Dan Browns Da Vinci Mysteriet… Nogenlunde sådan kan man kort og relativt præcist beskrive Ian Caldwell og Dustin Thomasons debutroman Belladonna dokumentet.

Det er lige dele udviklingsroman og spændingsroman. Lige dele amerikansk universitetscampus og italiensk renæssance. Lige dele spirende kærlighed og avanceret symbolforskning. Lige dele ungdomsvenskaber og konspirationsteori… Lige dele litterær ambitioner og gedigen spændingslitteratur.

Et bekendtskab værd
Der synes at være et stadig voksende marked for gådebøger, som tager udgangspunkt i faktiske, historiske begivenheder eller værker, tilføjer dem et populærvidenskabeligt twist og spinder en konspirationsteori over udfaldet, som vi alle kan fortabe os i og tro på eller lade være.

Dan Brown er vel genrens nestor med først (på dansk) Da Vinci Mysteriet og siden (selvom det altså på amerikansk var den første bog i serien) Engle & dæmoner. Begge internationalt voldsælgende bøger. Begge sikre ettere på den amerikanske bestsellerliste i månedsvis. Begge temmelig primitive – men drabeligt underholdende.

Nu har Brown fået sig en lærling eller to i Caldwell/Thomason. To unge herrer som med deres fælles debutroman solgte vanvittige 600.000 eksemplarer på den første måned i USA alene… Allerede et halvt år senere har vi lejlighed til at stifte bekendtskab med fænomenet på dansk – og det er nok et bekendtskab værd!

På jagt efter gådens løsning
I næsten 600 år har værket med den knudrede originaltitel Hypnerotomachina Poliphili optaget forskerne i den virkelige verden. Et utilgængeligt men sælsomt dragende renæssanceskrift, som indeholder labyrinter og koder nok til adskillige afhandlinger. Bl.a. indeholder bogen et såkaldt akrostikon: Det første bogstav i hvert kapitel danner en sætning, som fortæller, at forfatteren til dette anonymt udgivne skrift hedder Francesco Colonna…

I fiktionens verden, på Princeton i nutidens USA, nærmer fire bofæller sig afslutningen på deres studier. De er, trods deres forskellige baggrunde og deres forskellige personligheder, uadskillelige venner. To af dem har dog et helt særligt forhold: Fortælleren Toms afdøde far var Hypnerotomachina-forsker og inddrog også sønnen i sin lidenskab for den oldgamle og sjældne bog, indtil faren omkom ved en tragisk bilulykke. Og Paul har i hele sin tid på Princeton stort set ikke beskæftiget sig med andet end Hypnerotomachina. Også han inddrog Tom i sin forskning.

Tom var således med i Italien, da faren fandt det hidtil største gennembrud i forskningen af den gamle bog, Belladonna dokumentet, og han er sandelig også med, da Paul år senere fører forskningen lysår længere, end den nogensinde har været. Faktisk er Paul uendelig tæt på at knække den gamle kodebog, at læse det egentlige budskab, løse alle gåderne og...

Alting eksploderer
Men så eksploderer alting. Folk bliver myrdet på campus. Der går ild i uerstattelige dokumenter. Paul forrådes. Tom forråes. Kærligheden forliser, genopstår, dør, og sneen falder tykt og koldt.

Det er en fremragende bog, Caldwell og Thomason har skrevet. Medrivende, intelligent spænding. Der er mere litteratur i deres fælles værk end i fx Dan Brown – flere ambitioner. Men selvom det måske nok kan give læseren lidt bedre samvittighed, når man dykker ned i det, der dybest set bare er et hav af kaloriefyldt flødeskum, så kan de litterære ambitioner også ind imellem stille sig lidt i vejen for det andet spor – for spændingen.

Men det kan kun være en minimal indvending mod en usædvanligt spændende og læseværdig bog: Det er ikke retfærdigt for nogen af parterne at veje Belladonna dokumentet direkte op mod Dan Brown, selvom det ligger snublende nært; dertil vil de for mange forskellige ting. Men grundsubstansen er de fælles om.

Så ku' man li' Da Vinci Mysteriet, men savnede en smule mere kød på det litterære ben, så er Caldwell og Thomasons Belladonna dokumentet intet mindre end selvskrevet som vinterunderholdning

.

[ t o p ]       [ h j e m ]