Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Hjem

Louise Kidde Sauntved
Berlinale 9. - 20. Februar    
              Senturas udsendte på filmfestival                                    2000

 

Nyheder


Glimt fra pressekonferencen

 

 

 

 

 

 


De talentfulde drenge

Søndag den 13.2. Berlinalens femte dag.

Dagens absolutte hovedbegivenhed var Anthony Minghellas nye film, 'The Talented Mr. Ripley', der trak horder af mennesker, til både pressevisning, konference og aftenens gallapremiere.

Det var også en af de film, der var bedst repræsenteret, idet ikke alene Anthony Minghella var til stede, men også alle hovedskuespillerne: Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow (med et massivt jet-lag) og Stefania Rocca, var kommet den lange vej til Berlin for at blive hyldet af masserne. Nå ja, Jude Law var ikke kommet så langt fra, for han befinder sig i øjeblikket I Tyskland, hvor han er igang med optagelserne til en film, der foregår omkring 2. Verdenskrig, og bl.a. også har Ed Harris på rollelisten.

Filmen
'The Talented Mr. Ripley' er en psykologisk spændingsfilm. Den handler om Tom Ripley, spillet af Matt Damon, der udadtil ligner verdens mest almindelige mand, men i virkeligheden er en mand, der, som titlen siger, har mange specielle talenter. Han spiller fremragende klaver, og så er han uhyggelig god til at efterligne andre mennesker, han har mødt.

Tom Ripley er nemlig utilfreds med sit middelmådige liv, han vil være noget mere, og da han møder Mr. Greenleaf, der beder ham tage til Italien for at hente hans uregerlige søn Dickie, (Jude Law), tilbage til New York, øjner han chancen for at ændre sit liv.

Tom bliver Dickies bedste ven og iagttager ham ned til mindste detalje, beundrer ham og misunder ham med en intensitet, der snart udvikler sig til en besætelse. En besættelse med fatale konsekvenser. Tom er nemlig ikke tilfreds med at være I nærheden af Dickie. Han vil være ham, have hans penge, hans tøj, hans kæreste Marge - hans liv.

Filmen er flere steder blevet lanceret som en thriller, men den må snarere betegnes som en psykologisk spændingsfilm. Som tilskuere forsøger vi hele tiden at regne ud, hvornår Tom bryder sammen overfor det net af løgne, han har viklet sig ind i. Samtidig med at vi skiftevis ønsker, han skal slippe igennem uden at blive afsløre og ønsker, at hans handlinger skal afsløeres. Det er en film, der konstant leger med publikums forventninger og sympatier.

Dele af handlingen kan virke en smule langtrukne - som de fleste Hollywoodproduktioner kunne den godt tåle at blive klippet lidt ned, men når den så endelig fanger, og det gør den, så er der ikke andet at gøre end at hænge på og lade sig føre med. Filmen forstår at blande udpenslede detraljer med antydninger, der ofte fortæller endnu mere.

Matt Damon spiller hovedrollen med en blanding af drenget desperation og dæmonisk nydelse, der en gang for alle bør punktere hans image som pæn dreng. Overfor ham er Jude Law indbegrebet af en succesrig og charmerende allamerican overklassedreng. Lidt rebelsk, lidt forkælet - og meget solbrændt. Et stærkt spillende team, der bakkes smukt op af Gwyneth Paltrow som Dickies kæreste Marge. En lidt bleg figur, som hun hen mod slutningen formår at give en Grace Kellysk ynde, blidhed og styrke.

Fakta om filmen:
Instruktør: Anthony Minghella (Den engelske patient m.fl.) Medv: Matt Damon, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchet m. fl Prod: William Horberg og Tom Sternberg Fotograf: John Seale Klip: Walter Murch Dk. Prem. 24.3.2000-02-13

Dagens citat fra filmen:
Tom Ripley til Dickie Greenleaf.: "You've never met a person who thinks he's a bad person. Inside your head it all makes sence."

Glimt fra pressekonferencen

 

[h j e m]