Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Hjem

Louise Kidde Sauntved
Berlinale 9. - 20. Februar    
              Senturas udsendte på filmfestival                                    2000

 

Nyheder


Pressekonferencen

 

 

 

 

 

 


Hurricane

Torsdagens første og mest omtalte konkurrencefilm var Norman Jewisons 'Hurricane', med Denzel Washington i den altdominerende hovedrolle som bokseren Rubin 'Hurricane' Carter.

Filmen handler om en ung sort bokser, der, netop som hans karriere er ved at tage fart, bliver anholdt, og dømt til fængsel på livstid for mordet på tre hvide mennesker. Hurricane er uskyldig og offer for et racistisk komplot, men han er oppe mod alt for stærke og magtfulde kræfter til nogensinde at kunne bevise sin uskyld. Det ser rigtig sort ud i mange, mange år, indtil en ung sort knægt finder den bog, Hurricane som et sidste desperat håb skrev om sin skæbne.

Drengen finder i Hurricane et spejlbillede for sin egen historie, og beslutter sig for at hjælpe ham. Sammen med sine hvide venner fra Toronto, Canada, starter han en eftersøgning efter en sandhed, som der er mange, der vil gå langt for at holde skjult.

'Hurricane' bygger på en absolut sand historie. Mordene skete i New Jersey i 1966, hvor Carter, og den ligeledes uskyldige John Artis arresteres og senere bliver dømt. De afgørende vidneudsagn gives af en kriminel, der er garanteret strafnedsættelse. De næste 22 år tilbringer Rubin Carter bag tremmer, hvor han kæmper en kamp for at bevare sin integritet og sin forstand.

Filmen er absolut fængende, rørende og meget tankevækkende, men også meget amerikansk. Der er absolut ikke smurt for tyndt på nogen steder, når det gælder om at påvirke følelsesmæssigt, og flere ting i filmen er ikke er tilstrækkeligt forklaret, som f.eks. hvorfor de tre canadier er så offervillige. Men takket vaere Denzel Washingtons fantastiske indsadts som Hurricane, der foreløbig har skaffet ham både en golden globe og en oscarnominering, bliver filmen alligevel et både knugende og livsbekræftende portræt, af en mand, der kunne være blevet en legende i kraft af sin sport, men istedet blev det i kraft af et uretfærdigt retssystem.

Det spiller selvfølgelig også ind på filmens effekt, at Rubin 'Hurricane' Carter lever den dag idag, i Canada, hvor han er optaget af at hjælpe andre, der ligesom han selv er blevet uretfærdigt dø mt ud fra racistiske motiver.

Pressekonferencen

 

[h j e m]