Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 8.10.2007
[Opdateret d. 8.10.2007]

ANMELDELSE
Birgitte Erhardtsen:
Bristepunktet
Businessthriller
319 sider
Kr. 249,-
People'sPress
Udkommet 25. september 2007

 

Af
Ulf Joel Jensen




Omslag til bogen

Birgitte Erhardtsen
Er født 1955. Uddannet journalist i 1984 og har siden arbejdet med erhvervsjournalistik på bl.a. Mandag Morgen, dagbladet Børsen og Berlingske Nyhedsmagasin. Fra 2007 er hun ansat på Berlingske Business. Privat gift med den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch.

Bristepunktet er hendes første roman. Hun er i gang med en opfølger, som også handler om forretningsverdenen.

Mere end en lyserød avis
"Jeg synes, det er meget mere interessant at få skabt hele mennesker i stedet for kun at være på overfladen [...] Jeg vil gerne have, at flere mennesker får interesse for at læse om, hvordan det foregår i det store danske erhvervsliv. Det er ærgerligt, at erhvervstoffet altid er puttet væk i nogle særtillæg eller en lyserød avis."
Citat: Birgitte Erhardtsen i interview med Lars Wang [Berlingske Business, 23. september 2007]



*

RELEVANTE LINKS:

Birgitte Erhardtsen var Dagens gæst på P2 Plus i anledning af Bristepunktet – indslaget kan høres på programmets hjemmeside...

Læs hele interviewet fra Berlingske Business med Birgitte Erhardtsen...

Læs Senturas anmeldelse af Kurt Israelsens Konsolidering, som anmelderen henviser til...


 

Businessthriller eller tørvetriller..?

Hverken eller. Birgitte Erhardtsen debuterer med en roman om et dansk it-selskabs forsøg på at spise kirsebær med de helt store – og den efterfølgende lange vej mod den absolutte bund, da it-boblen brister i 2000.

ANMELDELSE: I grunden er emnet for Birgitte Erhardtsens Bristepunktet så oplagt, at det kan undre, at så få prøver kræfter med det. For få steder er der vel så store egoer, så enorme summer og så voldsomme magtkampe i spil som i toppen af erhvervslivet. Få steder har med andre ord medfødt så mange ingredienser, der skal til for at skabe en effektiv krimi eller thriller.

Alligevel er der ikke mange, der prøver kræfter med genren. Sidste år fik vi ganske vist et forkølet tilløb til en krimi i finansverdenen med Kurt Israelsens Konsolidering, men den var så fortegnet og dårligt udført, at jeg slet ikke vil medregne den.

Velskrevet – men med problemer
Så er Birgitte Erhardtsens debut i en helt anden klasse. Titlens bristepunkt henviser til it-boblen, der bristede, da årtusindet var spritnyt. Nyslåede millionærer og deres storebrødre milliardærerne blev – om ikke overnight så i hvert fald i løbet af få måneder – storfattige i stedet for nyrige. En bragende optur forvandlet til en svimlende, altopslugende nedtur.

Men selvom romanen er i en anden klasse end fx Israelsen – altså i en klasse, hvor den fortjener at blive taget alvorlig som en seriøs, velskrevet og indsigtsfuld spændingsbog – så er den ikke uden problemer.

Den er fx for flagrende. Der er for mange karakterer, og de brænder aldrig for alvor igennem. Mændene er over én kam nogle småtskårne brølehoveder, kvinderne lidt for lækre på den vimsede påhængsagtige måde. Kurs 1200 bliver til kurs 400 (og fortsætter mod bunden), et hus på Cap Ferrat ryger i svinget dér, en finansdirektør går samme vej hér, der er en skilsmisse, en konkurs, et krisemøde i bestyrelsen, et jagtselskab, en Martini og en whiskysjus…

Savner en hovedperson
Alt i alt bliver det til et godt billede af en branche i frit fald. Jeg har ikke tilstrækkelig indsigt til at kunne afgøre, om det er en decideret nøgleroman, men nogle omskrivninger af navne og figurer kan jeg dog genkende – og som det overordnede portræt af det store knald på aktiemarkedet fungerer bogen godt.

Men jeg savner den der sugende, rædselsvækkende fornemmelse, som kunne være manet frem, hvis vi havde haft en hovedperson at forholde os til i stedet for et galleri af bipersoner. Følelsen af personlig konkurs, tab af prestige, faldet fra tinderne – i stedet for påstanden om det samme. Jeg savner beskrivelsen af disse tab, så man tror på dem – og beskrivelsen af, hvad det gør ved et menneske, som er dybt afhængig af disse størrelser for at kunne eksistere.

Som den er, bliver Bristepunktet til et interessant og vedkommende portræt af et nærmest uforståeligt fænomen i den globale økonomi. Men rigtigt fængende bliver den aldrig.

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]