Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 26.9.2007
[Opdateret d. 26.9.2007]

ANMELDELSE
Ævar Örn Josepsson:
Blodbjerget
Kriminalroman
[Oversat af Áslaug Th. Rögnvaldsdóttir]
416 sider
Kr. 199, -
Aschehoug
Udkommet 25. september 2007

 

Af
Christina Aabo Mikkelsen
Omslag til bogen

Ævar Örn Josepsson Er født 1963, har arbejdet som bankmand, fisker, journalist og musikskribent. Han er cand.phil. i engelsk litteratur og filosofi og er en af Islands førende krimiforfattere med de anmelderroste krimier Skítajobb [2002] og Svartir englar [2003].

Blodbjerget er Josepssons første krimi på dansk. Den blev nomineret til den skandinaviske krimipris Glasnøglen 2007.*

RELEVANTE LINKS:

Læs mere om kraftværket og energistriden i Island på Analys Norden, som er en netpublikation under Nordisk Råd, der giver indsigt i aktuel politik i de nordiske lande...


 

Hvor mænd arbejder hårdt

Ævar Örn Josepsson har skrevet en stærk krimi, der udspiller sig på et virkeligt kraftværksbyggeri i Island. Atmosfæren i dette isolerede multinationale samfund med narkomisbrug, prostitution og interne magtkampe fanger læseren ind.

ANMELDELSE: Blodbjerget tager udgangspunkt i et kontroversielt islandsk kraftværk ved Kárahnjúkar, som stadig er under opbygning og blev taget delvis i brug i 2006. Debatten har raset i Island, hvor modstanderne mener, at vigtige naturværdier går tabt, mens tilhængerne mener, at kraftværket er nødvendigt for landets fortsatte udvikling. Det er ud fra denne problemstilling, at Ævar Örn Josepsson spinder sin krimi om ulykken ved kraftværksbyggeriet, som beskæftiger både islandske arbejdere og arbejdere fra bl.a. Portugal, Italien og Kina.

En isnende kold februarmorgen i 2005 forlyder det, at seks ansatte er omkommet og én hårdt såret ved en frygtelig ulykke. Blandt de omkomne er en gruppe eksperter og chefer fra elselskabet Landsvirkjun og fra den italienske hovedentreprenør på projektet, Impregilo. Men skyldes uheldet en fejlvurdering af sikkerheden? Eller er der tale om en eksplosion eller et attentat, som den overlevende, men hårdt kvæstede, portugisiske arbejder Jorge taler om i sin febervildelse?

"Welcome to Alcatraz…"
Indsatsgruppen fra politiet i Reykjavik sendes til Kárahnjúkar og mødes med ordene: "Welcome to Alcatraz" af en arbejder. I dette multinationale, lukkede samfund, hvor mænd arbejder hårdt og er væk fra deres koner og kærester, flyder det med narko, og prostituerede fragtes til og fra området for at imødegå seksuelle frustrationer og kedsomhed. Dertil kommer de islandske og italienske chefers indbyrdes rivalisering, økonomiske og fagpolitiske interesser, som skaber voldsomme spændinger i miljøet. Spændingen bliver ikke mindre af de udefra kommende trusselsmails fra en gruppe miljøaktivister, der kalder sig Den Grønne Armé.

Ævar Örn Josepsson har skrevet en stærk og anbefalelsesværdig krimi, som foregår i et kontroversielt miljø. Eneste minus er forfatterens trang til krydsklipning og synsvinkelskift, som i romanens første halvdel gør det vanskeligt for læseren at holde styr på handlingen og personerne. Men man fanges ind af det psykiske miljø i dette isolerede multinationale samfund præget af magtkampe, seksuelle udskejelser, afhængighed og grådighed.

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]