Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 31.8.2006
[Opdateret d. 31.8.2006]

ANMELDELSE
Ib Michael:
Blå bror
Roman
336 sider
Kr. 299,-
Gyldendal
Udkommet 31. august 2006

 

Af
Ulf Joel Jensen




Omslag til bogen

Ib Michael
Er født 1945, udgiver med Blå bror sin 15. roman. Hertil kommer rejsebøger, dagbøger, noveller, digte og utallige bidrag til antologier, indlæg i aviser osv. osv. Han er oversat til adskillige sprog og udgivet i endnu flere lande.

Hvem er Miguel de la Cruz?
Miguel de la Cruz er citeret på bogens første side for at have sagt "Alle erindringer er fiktive. Mine er romaner." Cruz-citatet er bare et af flere, som Ib Michael serverer for sin læser i Blå bror: Romanen er delt i tre afsnit, og hvert afsnit indledes af et citat af hhv. Laotse, Rifbjerg og Dylan… Men hvor de fleste umiddelbart nikker genkendende til de sidste tre navne, så findes der sikkert en læser eller to, som ikke helt kan placere Miguel de la Cruz i verdenslitteraturen, selvom navnet virker nok så bekendt – i hvert fald for den trofaste læser af Ib Michael.

Miguel de la Cruz har nemlig lagt motto til flere af Ib Michaels bøger – Rejsen tilbage, Mayalandet og nu igen Blå bror, ligesom han optræder som en selvstændig karakter i flere af Ib Michaels romaner. Som flere andre figurer hos Ib Michael dukker han op i forskellige forklædninger i løbet af forfatterskabet. Sine steder optræder han med stor troværdighed og forankres i virkeligheden fx med reference til faglitterære afhandlinger og værker (som i en note til Mayalandet), andre steder er han en figur i handlingen.

Uanset hvordan man vender og drejer det, er Miguel de la Cruz en mytisk figur, opfundet, flittigt citeret og med navnesammenfald med Ib Michael. En slags forfatterens alter ego, der skiftevis kan løfte sig over værket og forholde sig til det på et metaplan i en strakt arms længde – for derefter at dykke ned i det og tage aktivt del i handlingen. I Blå bror synes budskabet at være en læsevejledning med glimt i øjet: "Det er muligt, at det ligner erindringer – men stol ikke for meget på dem…"

Altid på rejse
Sentura lavede et langt interview med Ib Michael i anledningen af udgivelsen af Paven af Indien i 2003, hvor han bl.a. siger: "Jeg er i princippet altid på rejse, også herhjemme, ellers tror jeg, man mister evnen til at se…".
Læs interviewet



*

RELEVANTE LINKS:

Læs Senturas lange interview med Ib Michael fra 2003, hvor han bl.a. taler om at skrive i cirkler og udforske sindet – også andre links...

Læs Senturas anmeldelse af Ib Michaels forrige roman, Grill, der udkom i 2005...


 

Ib Michael de luxe

Der er fart over feltet og gang i hormonerne, når Ib Michael endnu engang tager sin læser med en tur hjem til ungdommens Roskilde i sin nyeste roman, Blå bror. Der bliver slået ihjel, kørt om kap med politiet og kigget lidt ind under skjorten på en ung og storrygende Poul Borum undervejs – og det er bare i orden!

ANMELDELSE: Efter en flirt med det udtalt samtidskritiske, med spændingsromanens intrigefylde plot i sin seneste roman, Grill, er Ib Michael atter på hjemmebane i mere end én forstand: Vi er tilbage i 60'ernes Roskilde, Ib Michaels ungdom – akkurat som vi var i hans seneste erindringsfantasi, trilogien som omfattede Vanillepigen, Den 12. rytter og Brev til månen. Hovedpersonen deler fysiske og – så vidt det umiddelbart kan bedømmes – psykiske karakteristika med sin forfatter, og alle elementerne fra Ib Michaels imponerende bagkatalog er til stede.

Dette er fuldblods Ib Michael. Komplet med et indledningscitat fra sit eget fiktive alter ego, der slår fast, at vi nok ikke uden videre kan overføre det skrevne til den verden, vi normalt går og kalder den virkelige [se spalteteksten til venstre på siden, red.]. Med dobbeltgængersymbolik, flirt med det åndelige, med det kvindelige i manden og omvendt, med nedfaldne faldskærmssoldater, udlængsel, utilpassethed, vinterdepressioner, eksperimenter med euforiserende stoffer osv. osv.

Pakket med hormoner og kådhed
Åh ja. Blå bror er Ib Michael for maksimal udtrækning. Nye læsere (hvis de stadig findes) kan med sindsro begynde her – gamle ved nøjagtig, hvad de får: Et blomstrende sprog fuld af finurlige overraskelser – og endnu større og mere overraskende spring i handlingen, der løber som vand over sand: På én gang ubesværet, glidende og konstant med nye, springende bække, der trækker krogede, snirklede linjer bag sig.

Men når det er sagt, skylder jeg vel også at redegøre for de punkter, hvor Blå bror skiller sig ud fra det øvrige forfatterskab: Først og fremmest er den sjov. Helt basalt skæg at læse. Man smiler ofte – og ler flere gange undervejs. Blå bror er både løssluppen, munter og fuld af drenget, ungdommelig charme. Selvom den bestemt både er dramatisk og indeholder menneskelige og personlige kriser og dybe, dybe nedture undervejs, så berettes de med overskud og glimt i øjet, der lynhurtigt kammer over i den rene slapstick, når den netop myndige yngling kaster sig ud i en vild biljagt med politiet i hælene på landevejene mellem København og Roskilde.

Det er en roman så gnistrende fuld af livsmod og overskud som få. Den er pakket til randen med nerve, hormoner og ungdommens nærmest maniske kådhed. Og absolut genkendelig i sit sanselige portræt af tiden mellem barn og voksen – ved romanens indgang går jeg-fortælleren i 2.g, ved udgangen er han netop blevet student.

Selvom det vel nok må siges at høre til de absolutte rariteter, at abefesten i forældrenes fravær ligefrem kammer over i nazihyldester med oplyste hagekors ved indgangen(!) og sågar mord(!!) begået med en antik SS-dolk(!!!) på kælderværelset i murermestervillaen, så er alle elementerne fra ungdommens grænseland fanget på kornet og præcist eksponeret i Ib Michaels fremkaldervæske. Det er ikke langt fra at være rørende.

Borums bukser strammer
Man genkender også den særlige Ib Michaelske kinddans med fakta og virkelige personer, der hvirvler sig rundt på romanens bonede og til tider særdeles ubonede gulve for at efterlade sin læser aldeles rundforvirret men fremragende underholdt.

Journalisten i mig vil have kød på historierne, binde dem op på faktiske begivenheder og leder desperat efter fakta, mens han forsøger at passe Blå bror ind på en overskuelig plads blandt Ib Michaels øvrige bøger… Sørøverkaptajnen i mig griner bare sorttandet og romdrikkende af alle anstrengelserne, mens han ivrigt sluger afsnittene, hvor Ib Michael lader en ung og afmagret Henrik Nordbrandt indlægge med anorexi, en nærmest flintrende vanvittig Per Aage Brandt kravle rundt nede i et åbentstående flygel som en ukontrollabel jazz-maniker, der spiller direkte på instrumentets strenge, mens Inger Christensen småkvidrende og verdensfjernt står og holder låget for ham, og Poul Borum brummende, hårstrittende og storrygende på sine evindelige North State-smøger ser til, skruet ned i et par alt for stramme, sorte læderbukser, der snævrer alle de steder, et par bukser overhovedet kan snævre på en mandekrop.

Det er bragende godt!

Jeg overgiver mig til min indre sørøverkaptajn og undlader at forsøge at placere Blå bror i forhold til de andre bøger. Jeg må bare konstatere, at Ib Michael i 2006 som minimum er så god som nogensinde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]