Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

UDDRAG
Lars Bukdahl:
Udvalgte trompeter
Digte/trompeter
8 sider
Kr. 20,-
Adressens forlag
Udkommet december 2003

[Digtet bringes med venlig tilladelse fra forlaget]

 

Af
Lars BukdahlOmslag til bogen

Trompet? Slår man op i Politikens Nudansk Ordbog fra 2001, så fastholder den på det bestemteste, at en trompet er et musikinstrument. Slangordbogen kan strække sig til, at det også kan betyde' næse'.
Men ordet trompet er også fagjargon inden for typografi-verdenen og er en slags mini-overskrift, der ikke er helt så iøjnefaldende som selve overskriften (der kaldes rubrik): "En trompet (også kaldet forrider eller overligger) er i princippet en underrubrik – der imidlertid placeres over rubrikken."
[Citat: Maj Ribergård og Ole Munk i Sæt billeder på, Forlaget Grafisk Litteratur, 1999]

De 8 sider i hæftet er et lille leksikon i alfabetisk rækkefølge med trompeter fra Bukdahls anmeldelser og artikler i Weekendavisen. "DEBUTANT MINUS FJAS" stammer således fra en anmeldelse af Brian Dan Christensens Engle af glas fra 2003, "DIGTIG PIGE" fra en anmeldelse af Lene Henningsens Siden som en stjerne. Hvem og hvad fx "AIDT FOR DAMERNE" og "CHR: MORPH" handler om, er nok ikke svært at gætte...

Når Bukdahl anmelder, tager han tit læseren med ind i anmeldervækstedet i en snakkende sidebemærkning. At han er optaget af trompeten, antyder han flere steder – fx her: "...og som sædvanlig har jeg allerede brugt alt for lang tid på trompet og underrubrik (som i avisen her er overrubrik!) og overskrift: ti minutter cirka, for klokken er 10 minutter over 9 tirsdag morgen, og jeg startede på slaget 9..."
[I en anmeldelse af Kristina Stoltz' Græshoppernes tid, 2002]

NB! Det kan diskuteres om Bukdahls korte trompetstød falder ind under genren 'digte'. Men hvor ellers? Vi har taget dem med på Lyriklisten i anerkendelse af deres digteriske gevandter.

Læsetip:
"Rim i alle former anvendes som blikfang i anmeldelsernes overskrifter. Man kan ligefrem tale om en særlig genre: "rubriklyrik".

I en rubrik før hovedrubrikken, en såkaldt overligger (også kaldet en trompet eller appellinje) skaber anmelderen her bogstavrim på eks-,
oks-, eks:

LYRIK. Erik Trigger Olesen ekser og okser ekspressivt.

Ved noget, der ligner et poetisk tilfælde, er der også et rim på Lyrik, Erik og Trig-!"

[Sagt af John Chr. Jørgensen i Sprogblomster i spinatbedet, Fremad,1999, om rubriklyrik af Bukdahl]


*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Lars Bukdahls side på Forfatternet, hvor han bl.a. præsenterer sig selv som: "Kortbærende attituderelativist. Dags dato til stadighed en alt for glad idiot."

Lars Bukdahls hæfte er sidste udgivelse i dogme-serien A8. Læs Senturas interview med Jakob Brøbecher fra Adressens forlag.

 

Uddrag fra Udvalgte trompeter

9 LITER LETH

AFKIMSENDE SANDTORTUR
AGILPROP
AGITPROPTRÆKKER
AGRARGRU
AIDT FOR DAMERNE
AKADEMISKMASK
ALVADENDE FARHER
ANTIPOPRÅB
ARABERHOST
AVANTGARDERHUSARREGIMENTET

BECKØRRED
BENNYOYOLOGI
BLENDVÆRK
BLINDHYTTEN
BLÆNDGYDER
BRÆNDENDE SÆBER

CHR. MORPH
COME AS YOU TAR
COME ON SCAR

DEBUTANT MINUS FJAS
DEMORTIFIKATION
DIALOGISTIK
DIGTIG PIGE
DISLAND
DUKKEGLASHUS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Tilbage til Lyriklisten]