Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 
   
Til anmeldelserne

 

 


  Af Ulf Joel Jensen

 

 

 

 

 

Intro

Anmeldelser


Hva' ska' vi med Wivel?

ANMELDELSE
Ole Wivel: Digte 1948-98
394 sider
Kr. 398,-
Lindhardt og Ringhof
Udkom i oktober

Uha!

"Ole Wivel i al hans magt og vælde" hedder det i pressematerialet til denne gigant af en digtsamling. Fortsættelsen lyder: "En præsentation af digteren og direktøren." Og der er vitterligt noget direktør-agtigt over mange af digtene i "Digte 1948 - 98"; de emmer næsten af læderlænestole og store mahogniskriveborde.

Man kunne også bare vælge at skrive, at der mangler lidt liv. For det er dét, der er problemet med Wivels digte. Der er for meget patos, og det lidt storladne præg har en tendens til at dræbe selve lyrikken. Men ind imellem slår lynet dog ned - og jeg holder så absolut mest af de enkle, præcise og klare digte i samlingen.

Der er ingen tvivl om, at alle digtene befinder sig på et højt, højt sprogligt niveau - men flertallet af dem ligger altså til den lidt kedelige og livløse side. Selvom man med tanke på Wivels store betydning for den danske litteratur (her tænker jeg primært på hans fortid på tidsskriftet Heretica og forlaget Gyldendal) sagtens kan argumentere for en sådan mammutudgivelse som "Digte 1948 - 98", så ville jeg ærligt talt hellere se forlaget bruge energien på nye digte - måske endda af nye digtere.

Sprog: * * * *
Underholdning: * *
Potentiale: * * *
Nødvendighed: * * *      

[Der gives mellem en og seks stjerner]

Teksteksempler:


Tidligt efterår

Den første kulde i luften. Spurvehøgen kredser i det store rum mens skovbrynet brænder lydløst og fuglene flyver lavt over de høstede marker.

På stierne herinde er dug og skovsnegles slimede spor. Mørket mellem stammerne gennemstråles spredt som i en gotisk katedral.

Hjulspor og brændestabler minder om krigen. Her er tomt som om vogntog var kørt igennem og langt bort til fjerne egne hvor slaget raser.

Heller ikke du er hos mig nu som andet end isnende erindring. Men overalt forfølger dine øjne mig, dybe og strålende og tunge af smerte.Punker

I sol og støv denne vej til stranden kom med din gynge og guld i navlen din smøåg og sang i trikolorens hat og bare fødder i teltet hvor ingen kan sove.

Kom igen med langsomme skridt havet i fralandsvind grønt stadig længere borte eller vend dig og se mursejlernes ynde i cirkler over den blå jord.

Intro

Anmeldelser

 

[ h j e m ]