Publiceret d. 26.9.2006
[Opdateret d. 26.9.2006]
ANMELDELSE
Elsebeth Egholm:
Nærmeste pårørende
Kriminalroman
369 sider
Kr. 275,-
Gyldendal
Udkommet 26. september 2006
Af
Anne Liisberg
Elsebeth Egholm
Er født 17. september 1960 og opvokset i Lisbjerg ved Århus nær Kasted, hvor Egholm stadig selv bor ligesom hendes romanfigur Dicte Svendsen. En del af året tilbringer Egholm dog på den maltesiske ø Gozo, som hun har beskrevet både skønlitterært i Scirocco [2000] og mere selvbiografisk i Mig og min ø [2000].
Egholm studerede gennem fire år klaver på Det jyske Musikkonservatorium, men skiftede så spor og uddannede sig i stedet til journalist. Hun har været bagsideredaktør på Berlingske Tidende og fast klummeskribent på Alt for Damerne, men har primært arbejdet som freelancejournalist og forfatter af ugebladsnoveller.
Debuterede i 1999 med De frie kvinders klub, der præsenterede flere af forfatterskabets centrale temaer; (krimi)gåder, venindeskab og forholdet mellem børn og forældre. Modtog i 2000 bogklubben 12 Bøgers litteraturpris.
Krimi-serien om Dicte Svendsen
Serien blev introduceret med Skjulte fejl og mangler [2002] og fulgt op af Selvrisiko [2004], Personskade [2005] og nu Nærmeste pårørende. Den har fået prædikatet "femi-krimi", fordi bøgerne blander opklaringen af en forbrydelse med tematiseringen af det moderne kvindelivs dilemmaer. Egholm er derfor også ofte blevet karakteriseret som den danske Liza Marklund, men har dog ikke i samme grad som Marklund en decideret feministisk dagsorden nærmere en mellemmenneskelig, hvor integrationstemaet spiller en mindst lige så stor rolle som forholdet mellem kønnene.
Kombinerer krimi og kvindeliv
"Man vil jo så gerne putte bøger i kasser, og nutidskvinderomaner er da helt fint for mig. Dog ligger der jo ikke noget i det ord, som taler om romanernes krimiagtige side, og det synes jeg er nok så vigtigt at få med. Jeg har i alle fire romaner [...] forsøgt at kombinere det krimiagtige med kvinders liv og hverdag".
Citat: Elsebeth Egholm i interview med litteratursiden.dk [bragt 8. november 2002]
|
*
RELEVANTE
LINKS:
Læs hele interviewet med Elsebeth Egholm på litteratursiden.dk brug også søgefunktionen til at finde andre artikler om forfatteren...
Besøg gyldendal.dk, hvor du kan læse lidt mere om Elsebeth Egholm og læse små uddrag fra et par af hendes andre krimier...
|
|
Kan ondt retfærdiggøre ondt?
Elsebeth Egholms Nærmeste pårørende tager afsæt i samtidens terrordagsorden og fortæller en veldrejet kriminalhistorie om fortrængninger og selvtægt.
ANMELDELSE: Muhammedkarikaturerne lurer elegant i kulissen i Nærmeste pårørende, hvor Egholm atter lader sin hovedperson, den århusianske journalist Dicte Svendsen, tumle med samliv, venindeskab og sin næsten voksne datter, men især med terror både den internationale og den, der udspiller sig i familiens skød.
Dicte modtager en cd, der viser halshugningen af en mand, og hun blander sig efterfølgende på vanlig vis i politiets opklaring af mordet. Det er tilsyneladende udført af den internationale terrorgruppe United Victims, så PET tropper også op, og avisernes forsider gløder. Men måske findes sandheden om forbrydelsen tættere på måske endda i Dictes dystre fortid.
Egholm formår at sammenvæve det globale med det lokale, det personlige med det politiske. Terror er romanens omdrejningspunkt, men også det relaterede tema ytringsfrihed tages under behandling. Journalisten Dicte vil offentliggøre de makabre billeder og budskaber fra United Victims, mens mennesket Dicte plages af overvejelser over mediernes rolle i konfliktoptrapningen mellem etniske danskere og indvandrere, som datteren Rose og hendes kæreste Aziz får at mærke på egen krop.
Mere krimi end femi Nærmeste pårørende fortjener stor ros for sin fremstilling af det komplekse terrortema, som nuanceres fint af synsvinkelskiftene mellem Dicte, Rose, kriminalassistent John Wagner og psykologen Ole Nyborg. Deres vidt forskellige personlige og professionelle grunde til at handle, som de gør, hjælper romanen med at undvige de lette løsninger og tilfører den elementære spændingshistorie stof til eftertanke.
Egholm har en letløbende pen og god sans for cliffhangers. At hun samtidig kan skrue et velfungerende plot sammen og krydre det med troværdige skildringer af samliv i samtiden, er jo bare to gode grunde mere til at kaste sig over Nærmeste pårørende, der er mere krimi end femi og mere samtid end samliv.
[ t o p ] [ h j e m ] |