Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 15.11.2004
[Opdateret d. 26.10.2007]

UDLADNING
Morten Søndergaard:
Fedtdigte
Digte
[Incl. original radering af Christian Lemmerz]
34 sider
Kr. 500,-
Udgivet af Claus Christensen, Restaurant Gammel Mønt, København
Udkommet sommer 2004NB! Trykt i 200 eksemplarer på Modiglianipapir hos Mencaraglia i Italien. Raderingen er på Magnanikarton, trykt af Aldo Galleni hos Malbacco i Italien.

 

Af
Ulf Joel Jensen 
Omslag til bogen. De skygger, man kan ane på forsiden, er en prægning i omslaget og ligner umiskendeligt en kusse...

Morten Søndergaard (f. 1964) er cand.phil. i litteraturvidenskab – desuden har han gået på Forfatterskolen i slutningen af firserne. Søndergaard har udgivet i alt 11 bøger i mange forskellige genrer – i år bl.a. digtsamlingen Fedtdigte, kortprosateksterne At holde havet tilbage med en kost samt kriminalromanen Hvad øjet ikke ser (skrevet sammen med kæresten Merete Pryds Helle under det fælles pseudonym Liv Mørk).

Morten Søndergaard har desuden oversat Borges til dansk, skrevet og udgivet et digt på italiensk, redigeret en stribe forskellige tidsskrifter – bl.a. Hieroglyf, van Gogh, Øjeblikket og Øverste Kirurgiske. Siden 2001 har han fungeret som litterær redaktør på tidsskriftet Hvedekorn sammen med sin faste, litterære makker Tomas Thøfner.

Mæcenen
Fedtdigte er en rigtig overskudsbog. Få digte på eksklusivt papir. Nummererede eksemplarer med original radering af Christian Lemmertz. Det er dyrt, det er usædvanligt – og det er (må være) en rigtig skidt forretning. Udgiveren er da også en ganske usædvanlig størrelse – forlaget hedder Gammel Mønt. Manden bag er Claus Christensen, restauratør, kok i superligaklassen, gourmet, livsnyder og mæcen.

Claus Christensens restaurant, Gammel Mønt i det indre København, er ikke bare en eksklusiv restaurant – det er også et galleri, der domineres af store værker af Michael Kvium, Christian Lemmertz og Lars Nørgaard. De faste værker suppleres løbende af andre kunstværker. Desuden har Christensen udgivet en stribe ligeså usædvanlige kogebøger i eget navn: Porcus Sum, Det flydende univers, Hu hej vilde dyr og Nedkoges til passende mængde og konsistens.

Restauranten er bestemt et besøg værd – husk tegnebogen. Det er dyrt, eksklusivt, rustikt og tungt. Ikke ulig digtene i Fedtdigte…

Kommunal-encyklopædi
Morten Søndergaard bidrog til Senturas kommunal-encyklopædi med et opslag om Vissenbjerg.
Læs mere om Senturas kommunal-encyklopædi

*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Morten Søndergaards side på Forfatternet...

Læs et digteksempel fra Fedtdigte på Senturas lyrikliste – også mange spændende links...

Et besøg på Restaurant Gammel Mønts hjemmeside smager vel altid lidt af fugl...


 

Pust, støn, åh...

UDLADNING: Som en nedkogt glace glider digtene dovent over de gullige, fede næsten pergamentagtige sider; klistrer til fingrene og sindet som en ladning udtværede, matsorte ædle æg fra den tungeste af de tunge ferskvandsfisk; den grimmeste skabning med den smukke og sensuelle kraft i sit indre, støren; som ristet og herefter mast lever fra den franskeste af de franske gæs, og man bladrer sig gennem dette udstyrsstykke af et sugende saftigt, et kvælende kødeligt, gispende, gryntende dyk ind i det kød, der på forsiden af denne samling fedtede digte står præget i den ru og rå italienske Modigliani-karton som en prægtig, en inviterende saftspændt, halvåben, heldoven, dampende varm kusse.
    Aaahh!
    Jeg kommer, hvisker man uvilkårligt til denne bog – dette pragtværk af sanselig nøgenhed; ja, jeg kommer ind i dig, trænger ind i ordene, gennem Lemmerz' vulgære, saftspændte radering af en penetration. Smiler af det uvilkårligt barnagtige i en pornotegning af pik & kusse, drages alligevel uimodståeligt ind i Søndergaards herligt veloplagte, kropslige digte.
    Op & ned, ind & ud går det gennem sidernes drengede optagethed af kroppenes leg med hinandens forunderlige modstykke, befriende humoristisk, forankret i knusende og nødvendig alvor.
    Det er ord, der lever – kærlighedsgaver til læserens begærlige blik.
    Jeg er færdig.
    Tak.

 

To digteksempler fra Fedtdigte:


Tekst #1

glider gennem fedtslusen
drypper sæd fra læber
rammer brystvortens spids
glider skibbruden
biologisk nedbrydelig
smelter solen
bløder tungen
røvhullet en redningskrans
midt i kroppens havTekst #2

læg dig i min hånd
gennempulet
brændt dybere
ord som piske
denne
membranbrand
synker du spyt
læg dig
slik mig
åbn dig
luk mig

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]