Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 20.6.2005
[Opdateret d. 20.6.2005]

ANMELDELSE
Vagn Remme:
Rotterdam – en feberskrivelse
Efterord af Kristian Schou
Roman
32 sider
Kr. 100,-
Forlaget Nord
Udkommet 3. juni 2005

 

Af
René Egeskov Gjerka




Omslag til bogen
Fakta om Vagn Remme
Vagn Remme er født i 1971. Han er oprindelig uddannet glarmester. Udover novellesamlingen Øresundsvej og den nye bog Rotterdam, har han bl.a. udgivet hæftet Bibel Cut Up (2003) og deltaget i antologien Hvisk et digt (2004).

Kritikeren Lars Bukdahl gav ham i forbindelse med udgivelsen af Øresundsvej følgende skudsmål i Weekendavisen: "Vagn Remme er et prosatalent af en menneskeklog jord- og stenbrobunden art, som man simpelthen ikke troede, de lavede længere."

Vagn Remme har de sidste to år modtaget støtte fra Statens Kunstfond. Den går til hans arbejde med romanen Arvingen.

Fakta om Kristian Schou
Kristian Schou er f. 1979. Uddannet BA i litteraturvidenskab – i gang med at få sin kandidatgrad. Arbejder som redaktionsassistent og skribent på musikmagasinet Soundvenue. Har komponeret forskellige ting for Bændelormen. Har skrevet efterskriftet At se sig selv i en anden til romanen Rotterdam.

Ny hæfteserie
Samtidig med udgivelsen af romanen Rotterdam har Forlaget Nord lanceret en ny uprætentiøs "hæfteserie". Og det første hæfte hedder Snor og er skrevet af debutanten Arko Højholt (f. 1981).

Arko Højholt fortæller, at han "fik interesse for litteratur som 16-årig, da bibliotekets beat-sortiment blev opdaget." Han har en fortid som bl.a. journaliststuderende og er nuværende skribent ved musikmagasinet Soundvenue.

Snor består af kun 20 små kortprosatekster. Det er sarte tekster, som er virkeligt behagelige at lade øjnene glide henover. De kan lidt pudsigt få én til at tænke på den charmerende tegneserie Strid fra Politiken – og som alle jo ved, kan den stribe sagtens læses flere gange om dagen...

En af teksterne fra Snor lyder:

Jeg har persienner, der ligger et hav ude til højre, det hænder at det skvulper ind mellem lamellerne så sofaen bliver saltet til. Jeg klarer det. Bestiller oprejsning hos mafiaen, mad fra den mexicanske, får en runesten bragt til døren af den sidste ambulance.

Omslag til bogen
Arko Højholts Snor koster kr. 40,- og er trykt i et 1. oplag på kun 100 eksemplarer.

Hvad er Forlaget Nord?
Rotterdam og Snor er Forlaget Nords to første udgivelser. Forlaget har rødder tilbage i det entrepenante – men nu nedlagte forfatterkollektiv – Bændelormen, der bestod af Vagn Remme, Maja Lucas, Sternberg, Rolf Steensig, Lars Emil Woetmann og Peter Clement Woetmann – hvoraf flere i dag går på Forfatterskolen eller er kommende elever. Bændelormen nåede også at oprette et forlag, som stod for udgivelsen af bl.a. GuGu skaterdigte af Sternberg.

Forlaget Nord er fondsbaseret og har fået et solidt økonomisk rygstød af private bagmænd. De planlægger i løbet af efteråret kraftigt at udvide aktiviteterne, bl.a. med nogle større arrangmeneter.

Udover enkelte af de gamle bændelorme, som fx Vagn Remme, står forlagsredaktørerne Anne Østergaard Laursen og Kristian Schou bag foretagendet.

Man kan følge med i udviklingen på forlagets hjemmeside.
Besøg forlagetnord.dk



*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Forlaget Nords hjemmeside, hvor bøgerne selvfølgelig også kan bestilles...

Vagn Remme har også skrevet tekster til tidsskriftet Hvedekorn...

Ved du ikke, hvad Poesibanko er, så kan du få en forklaring på nyetoner.dk – det er noget med en tilfældig tekst, der trækkes op af en gammel hat og publikum, der på deres bankoplade skal strege de ord ud, de hører læst op...

I foråret 2005 udgav Vagn Remme sammen med digteren og oplæsningsfænomenet Sternberg kortromanen Blidahlund – en tragedie. Læs mere om den på Sternbergs hjemmeside...

På Senturas lyrikliste kan du læse lidt mere om antologien Hvisk et digt, hvor man kunne møde de fleste fra det nu nedlagte forfatterkollektiv, Bændelormen...


 

Svimlende højder og bundløse erotiske dybder

Vagn Remmes nye roman foregår i byen Rotterdam, hvor fortælleren i en begyndende febertilstand krydser rundt mellem småknejper, flodpramme og et virvar af dybsorte kanaler...

TEKSTUDDRAG:
Direkte til smagsprøve fra bogen

ANMELDELSE: Vagn Remme er en af den litterære undergrunds mere kendte skikkelser. Han har optrådt på slap line i mange forskellige sammenhænge, både med oplæsninger, shows og vildere performance-eksperimenter. Et af de mere vellykkede koncepter er Poesibanko, som han har turneret rundt med over det ganske land

I 2003 udgav han sin første novellesamling Øresundsvej – på eget forlag, Bændelormen – og den raketantændte enkelte af anmelderne med sin jordbundne kærlighed til den ældgamle socialrealisme, der blev blandet med et fortællermæssigt touch af skæv, kompromisløs stream of consciousness i forskellige hudløse dybdeskildringer af personkarakterer på randen af sammenbrud.

Vandring mellem småknejper
I hans seneste udgivelse Rotterdam – også på eget forlag, men nu et nyoprettet med navnet Forlaget Nord – møder vi en anonym jeg-person, der fortæller, hvordan han en kold decembernat bliver tvunget ud på en ufrivillig vandring rundt i den hollandske storby, fordi de venner, han er taget til tulipanlandet for at besøge, brænder ham af. De kommer aldrig som aftalt og henter ham på hovedbanegården.

I stedet krydser fortælleren i en begyndende febertilstand rundt mellem småknejper, flodpramme og et virvar af dybsorte kanaler. Og samtidig flyder beretningen om vandringen ud i en fragmenteret bevidsthedsstrøm om alt muligt i grænselandet mellem fantasi og realitet.

På den måde bliver skrivelsen om febervandringen i Rotterdam også til en febervandring i det indre sind. En tour de force, der nærmest svinger mellem himmel og helvede og både når de svimlende mareridtsagtige højder og de bundløse mystiske erotiske dybder – inden den anonyme hovedperson kommer ud på den anden side, nogenlunde hel og på vej hjem til Danmark med... ingen ringere end: Vagns turistbusser!

Den underspillede humor
Nogen vil måske indvende mod Rotterdam, at dens fragmenterede, bevidsthedsstrømmende teknik er et for længst afprøvet og udspillet felt. Men det ville være synd at feje Vagn Remme af på hurtige fordomme – han har så mange ting at byde på, så mange ting på både hjerne og hjerte.

Når det gælder beskrivelsen af den genkendelige hverdag, der pludselig vender vrangen ud, er Vagn Remme fx en indlevende fortæller. Og gengivelsen af den menneskelige bevidstheds arbejde med at holde sammen på sig selv i en verden af subjektiv og objektiv forvirring er umanerligt godt skruet sammen. Den art pludselig forvirring, der ikke kun optræder under voldsomme omstændigheder som krig og kærlighed, men som også kan slå ned på en helt almindelig tur til Rotterdam.

Især holder jeg af hans små sproglige påfund og den underspillede skæve humor, der ofte bobler lidt halvtørt frem i tekstens kanter. Som i fx følgende lille passus fra bogen:

"Her er en kanal… og vejene, de hedder alle sammen noget knudret… foran dørene ligger der pakker, i julepapir, sikke en forbrugsfest, smid gaverne ud inden de er pakket op, man udviser rigdom her… femte december… og så alle de kanaler! de ligner hinanden, men det er vel vandets egenskab, at ligne sig selv."

Roman i pixilængde
Rotterdam er altså bestemt værd at få fingrene i – men måske bliver det også en forholdsvis kort fornøjelse, for selvom feberfortællingen ikke lider af mindreværd og kalder sig selv for "roman" på omslaget... ja, så er den på 16 sider – ud af i alt 32 – nøjagtig i pixi-længde.

Resten af bogen er et teoretiserende efterskrift, skrevet med stor energi af en af Forlaget Nords redaktører, Kristian Schou, som forklarer lidt om, i hvilken retning Vagn Remmes fabulerende bevidsthedsstorm kan læses. Resultatet af denne sammenstilling af fragmenteret tekststrøm og essay, der supplerer hinanden sideordnet, er en udfordring af vores forståelse af genrerne og den måde litteratur kan læses, defineres, vurderes og kategoriseres på.

Men vil man hellere læse selve fortællingen uden teoretiserende vedhæng, så står Vagn Remmes fortælling udmærket på egne ben.

 
TEKSTUDDRAG

Rotterdam – en feberskrivelse
NB! Uddraget er de to første sider i bogen

det er klart ... selvfølgelig! kærlighed vil være bedre ... men her! det siger jeg Dem! mellem disse huse ... beton og glas ... her er jeg på spil ... i denne by hvor mine ben vader rundt på mine hænders ordre ... hænderne ved lige så lidt om, hvor de er, som benene ... det kan være det samme ... man har placeret mig her ... her, hvor mine fødder ender ... og jeg aner ikke, hvor jeg er ... Central Station ... i blå neon over indgangen ... hvor fører byen hen ... og pladsen foran stationen! ... et rodsammen ... sporvogne, busser, biler, cykler ... med og uden lys ... fulde mennesker med lys over det hele ... rygsøjler i neon ... hvor skal jeg gå hen? ... jeg prøver et eller andet ... til højre ... en blind vej ... tilfældigheden har aldrig været min ven ... nord eller syd? jeg aner det ikke ... mørket ... klokken er 23.15! det står med rødt på en gavl ... mine fingre er tykke af varme, jeg kunne have feber, ja, hvorfor ikke ... helt almindeligt ... måske 38,5 celsius ... ikke noget at tale om ... jeg skulle møde venner her, brødrene Kristoffer og Mathias ... man har aftaler, men her er ingen venner, ingen modtagelseskomité ... det er, som man kunne forvente, vores tid er ikke til venner ... jeg går videre, den rigtige vej? her er en kanal ... er det den gale vej? her er en kanal ... og vejene, de hedder alle sammen noget knudret ... foran dørene ligger der pakker, i julepapir, sikke en forbrugsfest, smid gaverne ud inden de er pakket op, man udviser rigdom her ... femte december ... og så alle de kanaler! de ligner hinanden, men det er vel vandets egenskab, at ligne sig selv ... denne by! mine Herrer, uvirkelig ... ikke som en drøm ... bare uvirkelig, alle de veje der ikke fører til Rom, men heller ikke ender andre steder, blinde er de, blind skønhed ... ja, sådan stavrer mine ben rundt ... i et vildnis, en urskov uden centrum, og jeg ender det samme sted hver gang, ved en kaj, himlen åbner sig, store fede måne, din hånd ryster på vandet ... dette frygtløse vand, bundløst! mine Herrer ... på molen står jeg ... for hvilken gang? jeg er holdt op med at tælle ... vandet vil have mig, det nærmer sig med fiskeøjne og dernede i dyndet: afpillede hestehoveder ... flygt! og med benene på nakken, armene flyvende hid og did ... ind på en knejpe ... en øl, kelner! øl! og det fås ... Oude Geuze, De Koninck, Grimbergen ... ahh! og her, her på kanten af en øl er der en ny mole, en ny kaj, og her er illusionen fuldendt, øllet er ikke bundløst, jeg kan nå den tilsyneladende bund ... igen og igen ... jeg læner mig tilbage ... hold illusionerne i live, drik godt til ... til kærligheden skyder lodne striber op langs mine rygstykker ... [...]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]