Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 22.1.2006
[Opdateret d. 30.12.2008]

ANMELDELSE
Lone Hørslev:
Fjerne galakser er kedelige
Roman
160 sider
Kr. 175,-
Gyldendal
Udkommet 28. oktober 2005

 

Af
Christian Bonde Korsgaard




Omslag til bogen
Lone Hørslev
Er født 1974. Debuterede i 2001 med digtsamlingen TAK [Gyldendal]. Den blev fulgt op af digtsamlingen Ærgerligt, ærgerligt i 2003 [Gyldendal]. Samme år udgav hun også et lille hæfte med titlen Et digt, som at prøve at huske, er en bevægelse med hele kroppen [Adressens forlag]. Har gået på Forfatterskolen.

Springende og associativ
"Som privat-person oplever, sanser, tænker man meget springende og ufokuseret. Lige meget hvordan man vender og drejer det, vil den måde, man oplever verden på, altid være uhyre kompleks og vanskelig overhovedet at gøre rede for. Så selvom min hovedperson Lone også er meget springende og associativ i sine tanker, så er det dog en meget væsentlig forskel, at der er en hel kunstig og konstrueret FOKUSERING i den måde som fiktionens artificielle Lone-jeg tænker. Hendes verden er tilrettelagt i temaer, styret af motiver – helt litterære konstruktioner. Og de er i høj grad styret og konstitueret af de her genkommende TING."
Citat: Lone Hørslev til Julie Bjørchmar [i interviewet Styret af ting 6. november 2005, bragt på loneh.dk]
Læs hele interviewet



*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Lone Hørslevs egen kreative hjemmeside på loneh.dk – du kan læse tekstprøver fra hendes bøger eller fx kigge i "Rodekassen", hvor der ligger interviews og andet spændende...

Lone Hørslev har også udgivet et lillebitte hæfte på Adressens forlag – læs et digt fra bogen på Senturas lyrikliste...

Da Lone Hørslevs anden digtsamling Ærgerligt, ærgerligt udkom, nægtede Senturas anmelder at låne bogen ud...

Lone Hørslev har været gæsteanmelder hos Sentura i 2002 – hun skrev om bogen Motorvej til Babylon, der er en interview-bog med fire yngre, danske digtere...


 

Velsmagende selvsmagende

Lone Hørslevs nye roman står og danser mellem en alt for typisk overuddannet, gennemisoleret vampyrisme og en gribende, mærkeligt afdæmpet fascinationskraft.

BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøve fra bogen

ANMELDELSE: Fjerne galakser er kedelige er en flot og stilsikker lille bog, der rumsterer roligt rundt i et læserbaghoved i længere tid, end det tager at læse den.

Der optræder, man gætter det, ingen fjerne galakser eller noget lignende i bogen. Handlingen foregår som små hverdagsdramaer mellem mand og kvinde, deres møde og senere et barn, på skitur, hjemme i lejligheden, ferie hos fætter Bjarne i Afrika – den slags. Det hele ses indefra en jeg-fortæller med en troværdig spændvidde.

Romanens overordnede kendetegn er en noget hårdhændet eksperimenteren med et du, og det virker måske en smule overflødigt. Friskheden er luftig og kommer ikke fra sådan et bastant greb, men ud af de ret sælsomme og plotløse ordklynger, som har sat sig til at kvidre på de røde tråde mellem et velsmagende selvsmageri og en liflig mangel på noget at sige. Den lille roman står og danser mellem en alt for typisk overuddannet, gennemisoleret vampyrisme og en gribende, mærkeligt afdæmpet fascinationskraft.

Litterær tagfat
Man kalder gerne den slags for meta-litterær tagfat. Og denne leg mestrer Hørslev til fulde, eller også er det bare undertegnede, der løber langsomt og for fuld fart ind i træer. Jeg kan under ingen omstændigheder fange hende og forstår heller ikke helt den skov, vi befinder os i.

Denne slags raffinerede skrifttype begynder først for alvor at blive uforståelig, når man afkræver den forståelighed, når den – hvilket den ikke gør – forsøger at svare på et simpelt spørgsmål om, hvad den vil. Hvad er det, der er så forfærdelig primitivt ved at ville sige noget om noget – andet end sig selv? Hvad er der på den anden side af den påtagede naivitet? Hvorfor skræmmer klichéerne?

Hvis alt går vel, hvilket man jo aldrig kan vide sig sikker på, så finder en eller anden nutidig forfatter på et senere tidspunkt sikkert ud af alt sådan noget – måske endda Hørslev selv. Hun står langt fremme i rækken af dem, der kan bevare en stilbevidsthed samtidig med, at et samfundssind udfoldes – hvis dén tossede idé ellers nogensinde skulle vinde indpas i de cirkler, hvor skriften fremkaldes.



* * *

 
Uddrag fra bogen


Kapitel 1 fra afsnittet Sommerferien

Det var én måde at gøre det på, vi vikler armene ud igen, vikler os ud af hinanden, det var Janniks ide at drikke dus. Kluddermor, kluddermor, og nu er der kommet tequila sunrise på min skjorte, og Jannik griner og kling slår sit glas imod mit. Han forsvinder om bag baren og mikser endnu en drink. Og én til og én til, et sugerør, en lille paraply, en gul skive citron på kanten. Han hælder små grønne shots op i snapseglas, Jannik, han er i sit es, han smiler bredt og siger, hvorfor skulle man ha' en bar i sin stue hvis man ikke kan mikse en drink? Sidst jeg var i byen, var for en lille måneds tid siden, en uge eller to før vi kom her, før vi for første gang satte vores fødder på Afrikas rustrøde jord. Vi sad i baren, mig og Camille, og lod et par fyre fra Hirtshals give os drinks, da et stearinlys (som stod på bardisken) væltede og stearinen sejlede hen over bordet, ud over kanten og ned på min frakke i mit skød. Min nye frakke til næsten 3000 kroner, undskyld, men hvorfor sker den slags altid for mig? Altid vil jeg være sådan en med uglet hår og lilla stearin på tøjet.

Jannik står i sine lyseblå badebukser og badesandaler og shaker og blender og skåler mens Lotte forpustet (hun er meget tyk) går frem og tilbage med sugerør og isterninger, i ny og næ retter på en pude. Camille lagde nakken tilbage og grinede sin mest charmerende, perlende latter, ja, jeg tror ligefrem hun NØD den opmærksomhed stearinen havde givet os i baren. Du har også smidt tøjet (undtagen dine shorts, de blafrer i vinden fra ventilatoren), du taler med en lyshåret pige og idet hun vender hovedet, bukker sig, tænder sin smøg ved stearinlyset på bordet, fanger du mit blik og holder hånden op foran munden, gab, du er festens smukkeste mand. Du tænder selv en cigaret og Jannik hælder blenderens indhold over i et plasticbæger med Mickey Mouse på, han rækker mig Mickey og siger SKÅL. Skål. Han siger, vidste du, at „Cocktail" kommer af „a cock's tail" engang brugte man en hanes farvestrålende hale til at røre rundt i glasset med? Han siger, vidste du at en han-natsværmer bliver døv når den har udsigt til sex? Turen hertil var besværlig. Vi skiftede mellem fly og tog og bus og fætter Bjarne kom og hentede os på stationen. Nu skal I bare se hvordan man kører bil HER, sagde han, og et lyskryds senere blev han vinket ind til siden af en betjent. Jeg tænker på det særlige i at man - når man bevæger sig - automatisk måler tiden i afstande. Hvornår er vi der? Om tre stationer. På den anden side af bjerget/floden/byen. Da jeg var togstewardesse skulle jeg begynde at pakke ned i Høje Taastrup. Da jeg gik i femte klasse målte jeg jævnligt Anne Louises hår med en lineal, det voksede mellem en og halvanden centimeter om måneden. Mit eget hår var forholdsvis kort og permanentet, det ville først have Anne Louises længde engang i ottende klasse, så ufatteligt langt ude i fremtiden at jeg ikke engang fandt at det ville være værd at begynde forsøget. Fætter Bjarne lagde 30 dollars ind i sit kørekort og rakte det til betjenten som nikkede og kørte igen uden at sige et ord. Og så sad vi dér, i et fremmed land, i fætter Bjarnes bil, vi sad et øjeblik uden at turde sige noget, som om vi var gidsler i en bank som en bankrøver netop havde forladt. Festen. Shu-Bi-Dua vælter ud af højtalerne og vi vælter alle sammen ud i haven, ud i Lotte og Janniks pool, det er ikke en kedelig fest. En pige siger „hvad helvede" og smider også undertøjet, en mand der hedder Hansen viser mig de grundlæggende trin i tango.

Sikke en fest, siger jeg til Lotte, hun bliver ved med at stille mad frem, fade og tallerkner på plasticbordet ved poolen, Lotte vil vide hvor lang tid vi bliver i byen. En uge, siger jeg, vi skal bo hos fætter Bjarne, i hans lejlighed på bjerget i en uge. Sandwich og danske frikadeller, det er godt med noget ordentligt mad. På vejen hertil overnattede vi i en gammel kobberminelandsby, efter 16 timer i bus igennem det varme og knastørre landskab, satte vi os sultne til bords. Kort tid efter forlod vi det lige så sultne igen, kogt fårekød bliver aldrig lige mig. I stedet gik vi på bar. Eller bar og bar, det mindede vel mest om en stald. En stald med hvide plasticmøbler og mænd og plakater med nøgne og glinsende damer, fedtede kasketter og sprut. Og hunde overalt, både indenfor og udenfor, herreløse, fulde af sår og skaldede som dybfrosne kyllinger. Bartenderen gemte et venligt smil under skægget, han stillede en flaske og to små glas på vores bord og forsvandt så om bagved disken igen. Vi lagde arm. Vi drak. Og jeg tænkte: hvilket fantastisk land, hvilket fantastisk sted at sidde og se på at solen går ned.


NB! Kapitel 1 fra afsnittet Sommerferien står s. 107-110 i bogen.

[ t o p ]       [ h j e m ]