Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 14.11.2006
[Opdateret d. 22.11.2006]

KORTANMELDELSE
Georg Metz:
Under messen
Roman
201 sider
Kr. 199,-
People´sPress
Udkommet 7. november 2006

 

Af
Kirsten Haagensen
Omslag til bogen

Georg Metz
Er født 1945. Debuterede som forfatter i 1987 med novellesamlingen De tider [Nyt Nordisk Forlag] og har siden udgivet flere novellesamlinger, et par romaner og historiske bøger. Senest udgav han i 2005 den satiriske politiske roman Et frisk pust [People'sPress].

Var ansat i DR i årene 1969-1988, bl.a. som studievært på TV-avisen. Har desuden være chefredaktør på Information og Statens Filmkonsulent. Flittig kommentator og foredragsholder, der er kendt for sin skarpe tunge og intellektuelle pondus.

Små spydige klip fra bogen
"Markus Birk [Johannes Riis, red.] havde af gode grunde, syntes han set fra et professionelt synspunkt, ikke meget til overs for digtsamlinger i oplag på 200. Dem kunne man efter hans mening godt skrotte."

"Det var regeringens dag denne lørdag og politikernes, militæret og erhvervslivets folks dag. Messen havde jo før i tiden været for egentlige forfattere, men sådanne monopoler var tiden ikke mere til…".

"Ole Ferdinand [Ib Michael, red.] var på forhånd bestemt til at tale først ligesom for at understrege messens karakter af centrum for bog og oplevelse og fortalte med sin smukke tenorale stemme, hemmelighedsfuldt og medrivende om shamanens uvurderlige betydning for korndyrkningen i fjerne kulturer […] og lo sin smittende latter, som få trofaste kvindelige læsere over 45 kunne stå for."

NB! Citaterne er fra s. 36, s. 124 og s. 194 i bogen.*

RELEVANTE LINKS:

Georg Metz har været dagens gæst på DR's P2, hvor han fortalte om Under messen – programmet kan hentes som podcast...

Besøg Georg Metz' hjemmeside, hvor du bl.a. kan få en oversigt over de emner, du kan booke ham til et foredrag om...

Georg Metz' Under messen kan læses som en nøgleroman, og nogle af dem, der føler sig ramt, har svaret tilbage i en artikel i Berlingske Tidende [NB! Kræver login]...


 

Smisk og dårlig papvin

Georg Metz har skrevet en roman om årets store litterære komsammen, bogmessen i Forum, der rummer kritik og spydigheder af næsten Scherfigske dimensioner, men mangler fiktionskraft.

KORTANMELDELSE: Under messen viser en Georg Metz, som vi kender ham.

Med Danmarks store årlige bogmesse som kulisse udspyr han sin kritik af den borgerlige regering, dens overfladiske politik og dens krampagtige holden fast i magten. Og hvad sarkasme i persongalleriet angår, når han næsten Scherfigske højder med sin skarpe og samfundsrevsende kritikerpen.

Men dette indlæg i statsministerens egenskabte værdidebat når alligevel aldrig rigtig i dybden. Handlingen er vag og springer fra person til person, så læseren alt for ofte må konsultere persongalleriet forrest i bogen. Selv om virkelighedens bogmesse gentager sig selv utallige gange i løbet af sine tre dage, kunne Under messen som roman godt trænge til at hæve sig op over den kronologiske progression.

Skarp pen
Kun dér, hvor det gælder indtaget af dårlig papvin backstage, smisken for magtens mænd og en tilsyneladende enorm afhængighed af berømmelse, kommer Metz under overfladen. Men her er vi så også på kritikerens mark, hvor den skarpe pen rigtig kan boltre sig. Og det gør den så sandelig også. Så meget, at man ikke kan undgå at spørge til Metz´ egen moral. Er han ikke også optrædende på messen?

Trods den noget svage karakter af roman, kan man selvfølgelig genkende meget af kritikken. Læser du den, vil årets bogmesse få et lidt andet perspektiv!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]