Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 31.10.2006
[Opdateret d. 31.10.2006]

ANMELDELSE
Gordon Inc:
Ord fra fronten
Essays, digte, tekster
220 sider
Kr. 249, 95 (vejl.)
Borgen
Udkommet 25. oktober 2006

 

Af
Keith Lohse
Bogen har to forsider: en dansk og en arabisk. Hensigten er ifølge pressemeddelelsen at signalere, bogen ikke kun henvender sig til etniske danskere, men at alle er velkomne.
Bogen har to forsider: en dansk og en arabisk. Hensigten er ifølge pressemeddelelsen at signalere, bogen ikke kun henvender sig til etniske danskere, men at alle er velkomne.
Før musen over billedet for at se den anden forside.

Gordon Inc
Er født 1964. Forfatter, foredragsholder, radio-essayist, standup-poet og spirituel rock´n´roller. Hedder egentlig Claus Winther.

Har udgivet bøgerne Harddisken – 7 dage i 90'erne [Borgen, 1996] og Dødsdromen – en odyssé [Borgen, 2001]. Har også udsendt nogle cd'ere med spoken word.

Knækprosa og social indignation
"Velkommen til manifestuøs knækprosa, rablende rants, saftige salmevers, løbsk transcenderende tungetale og befriende besværgelser, skrevet på overdoser af social indignation med et glimt i øjet og kærlighed til livet. Velkommen til Gordons verden."
Citat fra forlagets pressemeddelelse

Se mere på skærmen
Fire af bogens lange tekster, Hygge, Politik, Kærlighed og Tro danner grundlag for fire nye tv-programmer, der vises på DR2 i øjeblikket.
Læs om programmerne*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Gordon Incs side på Forfatternet...

På Gordon Incs egen hjemmeside kan du fx sende forfatteren en mail eller læse nogle tekster fra bogen...

Hør nogle indslag med Gordon Inc fra radioprogrammet Harddisken [NB! Brug søgefunktionen]...


 

Hyg dig med Gordon

De få rå har tidligere set Gordon Incs nøgne overkrop og dinglende diller. I hans nye bog får man en lige så nøgent selvudleverende udgave.

ANMELDELSE: Bare lige for at få det på det rene fra starten. Man kan SAGTENS læse Gordon Incs nye udgivelse Ord fra fronten, mens man sidder og trutter med bag-basunen i toilettet; han ville formodentlig ligefrem foretrække – eller i hvert fald respektere – det.

Faktisk er Incs bog som skabt til en tilværelse på farten, for den kan – nej, bør!– læses i larmende lufthavne, pisseskæv på Goa, på sindssygehospitaler, i mødregrupper og i flygtningelejre – og altså på ægte lokummer. Bare alle andre steder end fx på en fin Arne Jacobsen-stol i en rigmandsvilla i en eller anden friværdifuld by.

Hvorfor? Fordi Ord fra fronten med 500 km i timen handler om samvittighed, om desperation og fattigdom, om at være det tyskerne kalder "das letzte dreck" – og om samtidig at være stolt af det. For bogen handler i sin kerne om stolthed, om livet og døden, om friheden og truslerne mod samme, om at blive og forblive menneske, om hvordan de møggrimme siamesiske trillinger Angst, Dumhed og Dæmonisering styrer snart sagt alt i verden.

Vaskeægte neoklassiker
Og bogen gør det godt. Hele vejen igennem forbilledligt understøttet af Jørgen Bitschs fantastiske billeder og tegninger – og diverse øjebliks-strangulerende ikonografi. Teksternes pumpende staccato-energi bæres hele tiden oppe af billedsiden.

Det begynder allerede ved forsidens små-hypnotiske hel-psykopatiske portrætbillede og fortsætter bogen igennem. Først og fremmest er det nemlig en lækker og utroligt (mediemæssigt set) selvbevidst udgivelse: Man fornemmer, den vil stå tidens prøve, at man sidder med en vaskeægte neoklassiker, selvom den næppe vil blive afsat i ekstreme oplag.

Ligner det ikke Turèll?
Vi kommer jo desværre heller ikke uden om det sædvanlige parameter, under hvis iskolde lys ALLE personlige, såkaldt "ægte" danske forfattere eller digteres skrivning åbenbart skal granskes: Ligner dette noget salig Dan Turèll kunne have skrevet? Ja. Eller rettere: tjaeh. Tjoeh. Han VILLE måske, han gjorde det bare ikke, og havde han levet nu, var han nok for velhavende, for gammel, og alt for travlt optaget af sin prostata eller af at turnere provinsen sammen med Niarn, til at han ville gide – eller kunne.

Men jo, lad det være sagt: Der ER ligheder. Ja-ja, Gordon Inc elsker også amerikanske låneord, han er også beat, og han hylder garanteret en masse af de samme helte, som Turèll gjorde – inklusive (jeg gætter her!) Turèll selv. Det betyder bare fuck-all i den store sammenhæng, Gordon Inc er nemlig helt sin egen – selvom han muligvis søber af samme fad. Teksten Perkerluder er måske – titlen til trods – det mest feministiske af sin art i nyere dansk litteratur og kunne slet ikke have været skrevet hverken i 70'erne, 80'erne eller eller 90'erne. Husker du dem?

Halvbums med noget på sinde
Ord fra fronten er en slags trailblazing mediecollage, hvis rygmarv består af fem lange tirade-agtige tekster, der hedder Politik, Hygge, Kærlighed, Kultur og Tro, altså begreber, vi alle synes, vi kender ud og ind, og hvis betydning de fleste af os betragter som indlysende. Under disse samlende overskrifter gemmer sig så bogens øvrige tekster.

At Gordon Inc hverken skammer sig over sin overkrop eller dinglende diller, har de få rå vidst i årevis, fx spillede han allerede halvnøgen engel i den danske opsætning af Nick Caves And The Ass Saw The Angel engang nede i halvfemserne, og har også optrådt splitternøgen i Øksnehallen (hvad der gav mig en ikke særligt kærkommen anledning til at forklare min da fire-årige datter noget om mænd og deres dillere, heldigvis uden det på nogen måde blev Rudy Frederiksen-agtigt).

Men han er lige så nøgent selvudleverende, når han skriver. Der er langt mellem sejrene, her er ikke nogen Ib Michaelsk "inderlighed" eller "sød vaniljepige", ingen lam letkøbt Sonnergaardsk volds-romantik. Der er heller ikke nogen hårdkogt Henrik List-agtig fuck-de-fisser-hvis-de-ikke-vil-kneppe-og-fuck-dem-alligevel-hvis-de-vil. Mest er bare en fattig downtrodden nu og her-halvbums med en masse på sinde.

Angreb på ligegyldigheden
Udover selve formen med tankekollage, er det måske lige hér han adskiller sig fra alle de andre og ligner Turèll mest: Gordon Inc MENER faktisk noget, noget OPHIDSER ham faktisk. Bogen er nemlig især et angreb på tidens skævvredne medieskabte angst – for de fremmede, muslimerne, terroristerne, et angreb på løgnene og ligegyldigheden overfor den allestedsnærværende hjerteløse MAGT – som kun vil småligheden og dennes røvsyge drabant: den endnu større, endnu elendigere elendighed.

Hvad er det så egentlig, jeg synes, DU skal synes om nærværende bog? I al fald at du bør læse den. Fordi – som den danske hjerneforsker Morten L. Kringelbach just har belært os – en bog er en hjerne i sin egen ret. Og med denne bog kan du mainline dig direkte ind i én af de mere interessante af slagsen.

Såeh, som manden sagde: Just DO it!

[ t o p ]       [ h j e m ]