Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 15.3.2005
[Opdateret d. 31.8.2006]

ANMELDELSE
Ib Michael:
Grill
Roman
320 sider
Kr. 299,-
Gyldendal
Udkommet 15. marts 2005

 

Af
Ulf Joel Jensen




Omslag til bogen

Ib Michael (f. 1945) behøver næppe større introduktion. Med 14 romaner, med rejsebøger, novellesamlinger, digtsamlinger, hørespil og en markant, offentlig stemme hører han hjemme blandt de mest synlige af danske nulevende forfattere. Oversat og udgivet i masser af lande, med blikket rettet mod horisonten – gerne de helt fjerne galaksers – elsket og hadet, som det sig hør og bør.

I tilgift har han en krigsreporters evne til altid at befinde sig i verdens brændpunkter. Således var han i New York for at påbegynde sin forrige roman, Paven af Indien, et par uger efter 11. september-angrebet på World Trade Center. Og senest var han på rekreation i Thailand samtidig med Tsunamiens hærgen kort efter jul sidste år…

De hvide pletter
I 2003 udkom Ib Michaels forrige roman, Paven af Indien. I den anledning lavede Sentura et interview med forfatteren om at rejse, at flygte, om at skrive i cirkler og udforske sindet:
"Vi er født på rejsen mod døden. I det forrige århundrede rejste man ud for at opdage og inddække de hvide pletter på landkortet. Jeg rejser for at opdage de hvide pletter i bevidstheden."
Læs hele interviewet



*

RELEVANTE LINKS:

I forbindelse med udgivelsen af Grill har Fyens Stiftstidende bragt et interview med Ib Michael..

Ib Michael har tidligere været Senturas gæstelinker...


 

Omstigning til virkeligheden

Søulken er gået i land. Ib Michael har smidt inka-masken og afslører sig som noget så gammeldags som samfundsrevser. Eller hvad? Selvom hans nye roman er forankret i nutiden, tæt på virkeligheden og usmykket i sin kritik af den danske rolle i Irakkrigen, så lurer det storladne eventyr stadig lige under overfladen.

ANMELDELSE: Verden er i krig. I sig selv ikke nogen nyhed. Danmark er i krig. Heller ikke længere nogen nyhed – men spørgsmålet er, om nyheden, dengang den var ny, fik den berettigede opmærksomhed. Det var trods alt første gang i næsten 150 år, at vores lille nation af hængevommede, campingklædte, øldrikkende sofakartofler trådte i karakter som en angribende part i en international konflikt.

Det blev ligesom stiltiende accepteret – nok var der et par spæde, kritiske og intellektuelle røster, der stillede spørgsmålstegn ved det rimelige i at angribe en anden, suveræn stat, men de fleste fandt vel en form for trøst i, at man da i det mindste var med til at befri en befolkning fra en af denne verdens helt seriøse bad guys.

En knasende tør cocktail
Dét er udgangspunktet for Ib Michaels nye roman med den kuriøse titel Grill: En verden i krig med Danmark som partner i angrebskoalitionen. Med terrorangreb, gidseltagninger, kærlighed og indvandreruroligheder på Nørrebro i København.

Handlingen spænder sig ud over tre fikspunkter: En femtesals lejlighed i Nansensgadekvarteret i København, hvor lyskunstneren Grill huserer, en anden ung kvindes (René) rejse til Yemen, hvor hun forelsker sig i en dansk-arabisk mand og så et knivdrab på Blågårdsgade i København, hvor en ung andengenerationsindvandrer påtager sig skylden uden at have den.

Alt sammen bliver det hældt ned i Ib Michaels sproglige blender og mikset til en politisk engageret cocktail om terror og krig. Knasende tør som den yemenitiske ørken, berusende stærk som det mellemøstlige druedestillat rakí.

Barsk fortælling
På sin vis tegner Grill konturerne af en ny retning i Ib Michaels forfatterskab. Han er hoppet af de duvende sejlskibe og gået i land i den samfundskritiske, realistiske bog. Men omvendt er der reelt blot skrællet et enkelt lag af hans fortælling i forhold til hans tidligere bøger.

For det kritiske blik på vores samfund, vores nutid, har hele tiden været til stede i Ib Michaels univers – under det magiske, under det kulørte og fabulerende. Og omvendt er det magiske, kulørte og fabulerende i høj grad også til stede i den nye roman: Hér er det blot henlagt til en tusindogénnat-agtig eventyrstemning – og i øvrigt skrevet ind i en hyperrealistisk ramme med masser af referencer til nutid og faktiske begivenheder.

Uanset hvordan man vælger at vende og dreje romanen, så er det dog en kendsgerning, at Ib Michael har foretaget en omstigning til et univers, der ligger betragteligt nærmere vores genkendelige virkelighed, end man har set før fra hans hånd. Selv i hans erindringstrilogi, Vanillepigen, Den tolvte rytter og Brev til månen, sneg der sig dette umiskendelige mælkeagtige slør af drømme ind over. Et slør, der er som blæst væk i Grill.

I stedet har vi barsk fortælling om svig, bedrag, overgreb og ondskab. Men også om kærlighed, handling og stillingtagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]