Publiceret d. 6.12.2006
[Opdateret d. 26.10.2007]
ANMELDELSE
Anna Grue:
Det taler vi ikke om
Kriminalroman
271 sider
Kr. 249,-
Politikens Forlag
Udkommet 1. november 2006
Af
Anne Liisberg
Anna Grue
Er født 1957 i Nykøbing Sjælland. Voksede op i Aalborg, men flyttede i 1977 til København for at uddanne sig på Skolen for Brugskunst. Hun arbejdede nogle år som layouter, bl.a. på Bo Bedre, men har siden 1987 især været beskæftiget som redaktør. Hun startede magasinerne Forældre & Børn og Bazar og var med til at starte Vi med hund.
Anna Grue debuterede skønlitterært i 2005 med krimien Noget for noget [Aschehoug], som hun modtog Det Danske Kriminalakademis debutantpris for. Noget for noget forventes desuden filmatiseret.
Børn, hunde og katte...
I et interview i forbindelse med sin første roman sagde Grue til Litteratursiden: "Jeg kan klare virkeligt rå voldsscener i en bog [...] Mit eneste krav er, at der ikke må ske noget ondt med hverken dyr eller børn. Ellers er jeg med på den værste".
Dét princip gør hun dog op med i Det taler vi ikke om. Her går børnene ikke helt ram forbi, selvom det onde ikke udspilles som rå, fysisk vold, men mere som fortielse og psykisk terror. Anna Grues passion for hunde suppleres i bogen desuden med en dæmonisk kat ved navn Pickwick.
Portræt af Anna Grue fra bogen. Foto: Jesper Egholm.
|
*
RELEVANTE
LINKS:
Besøg Anna Grues flotte og enkle hjemmeside, hvor du bl.a. kan læse uddrag og interviews desuden mulighed for at skrive i gæstebogen eller at sende din helt egen anmeldelse...
Læs Senturas anmeldelse af Anna Grues første kriminalroman Noget for noget...
Læs Senturas uddrag fra Anna Grues kriminalroman Noget for noget...
Anna Grue har været redaktør for Vi med hund besøg magasinets hjemmeside...
|
|
Dystre familiehemmeligheder i dekorativ indpakning
Fortielser i familien og af seksuel karakter er omdrejningspunktet i Anna Grues nye krimi Det taler vi ikke om. Egentlig en ganske eksplosiv cocktail, men tændsatsen fuser bare stille ud i denne damekrimi.
ANMELDELSE: Damekrimien udmærker sig ved et slentrende tempo, hvor intrigen kun langsomt for ikke at sige uendeligt langsomt og ufatteligt ordrigt bliver afdækket, fordi det egentlige fokus er beskrivelsen af miljø og relationer mellem personerne.
I Det taler vi ikke om gælder det den højere middelklasse og dens problemer med kærlighed i alle afskygninger. Marie er opvokset hos sine morforældre og opdager efter mormorens død, at hun har levet på en løgn. Hendes forældre og storebror døde ikke i en bilulykke. Næh nej, der gemmer sig selvfølgelig en langt mere subtil og grusom familietragedie bag mormorens dækhistorie.
Handlekraftige kvinder
Anna Grue nævnte engang Agatha Christie som en af sine yndlingsforfattere, så det er såmænd ikke overraskende, at gådens løsning skal findes i en tuttenuttet engelsk landsby fuldt udstyret med kulørte personligheder. Miss Marple glimrer ved sit fravær, men så har vi da heldigvis Maries kække slyngveninde, Stine, der nok kan sætte fart i opklaringen. Altså, når hun lige er færdig med at fønne håret og skændes med Marie. Kærlighed er en svær ting, og sindrige, lesbiske forbindelser viser sig at spille en afgørende rolle i såvel fortid som nutid, hvor fortielsernes slør hurtigt sænker sig igen.
Plottet er ok, hvis man som antydet sværger til Christie. Beskrivelsen af moderne handlekraftige og overreflekterende kvinder på jagt efter kærlighed rammer sådan set også meget godt. Fortielsestemaet følges ligeledes godt til dørs. Sproget flyder fint. Så kære damer og mænd med forkærlighed for Alt for damerne nap da bare Grue med under vinterdynen til et par timers damehyggenygge.
Jeg må vist bare se i øjnene, at jeg ikke er en rigtig dame.
[ t o p ] [ h j e m ] |