Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 17.11.2004
[Opdateret d. 17.11.2004]

ANMELDELSE
Gunnar Staalesen:
Ansigt til ansigt
Kriminalroman
[Oversat af Ilse M. Haugaard]
295 sider
Kr. 329,-
Vindrose
Udkommet november 2004

 

Af
Ulf Joel Jensen 
Omslag til bogen

"Hvis du har noget vigtigt at fortælle, så vil du gerne fortælle det til flest mulige mennesker, og krimien er en af de genrer, der sælger bedst. Det betyder at, hvis du skriver indenfor den ramme, så vil du nå ud til et stort publikum. Du kan sige, at genren kunstnerisk sætter en begrænsning og en ramme, men vi der har skrevet krimier hele vores liv har jo taget det valg for længe siden. Min erfaring er, at selv om genren har sine begrænsninger, så har den gennem sin lange levetid ændret sig meget og kan bruges til meget."

"I starten af århundredet var krimien en meget konservativ genre, der gennem lov og orden-argumenter skulle gøre det klart, at forbrydelse ikke betaler sig. Men så kom Sjöwall og Wahlöö, der for første gang var gennemført samfundskritiske. De var erklærede kommunister og satte en hel bølge af venstreorienterede kriminalforfattere i gang, herunder mig selv. Det er de samme forfatterne, der har holdt det sociale engagement højt siden 1970'erne. Og mens de fleste af 1980'ernes forfattere vendte sig ind mod sig selv, beholdt vi det sociale engagement og holdt som de eneste fanen højt gennem krimigenren."
Citater: Gunnar Staalesen i interview med Lasse Lavrsen [Information 31. maj 2003 – i anledning af den forrige roman om Varg Veum, Som i et spejl, Vindrose]

*

RELEVANTE LINKS:

Læs et kort, aktuelt interview med Gunnar Staalesen fra BT i anledning af Ansigt til ansigt og hans besøg ved BogForum 2004 – "Det er nødvendigt at bruge kriminal-intrigen til at fortælle noget om samfundet, men der er ikke meget blod i Varg Veums Bergen."...

Besøg vargveum.no, der har alt hvad hjertet kan begære om og med Gunnar Staalesen – links, gamle kronikker, henvisninger til anmeldelser og så videre...

Tag en søgning på google.no og få læssevis af hits til spændende ting om Gunnar Staalesen...

Læs hele det interessante interview med Gunnar Staalesen fra Information...


 

Ulven Veum

Norske Gunnar Staalesen er tilbage på detektivsporet efter sin udflugt til den historiske roman med den imposante og omfangsrige Bergentrilogi. Og igen-igen hedder hovedpersonen Varg Veum, og igen-igen klarer han lige nøjagtig ærterne i den nye roman, Ansigt til ansigt. Og igen-igen er romanen absolut et nærmere bekendtskab værd.

ANMELDELSE: Oh yeah...

I regn og rusk, i et bjerg af arbejdsopgaver og potentielt forhøjet blodtryk som følge af alt for meget job, i et efterår der ellers er præget af mere højpandende, litterært ambitiøse spændingsbøger er der noget primitivt tilfredsstillende i at lade sig synke hen i noget så old school som en "whodunnit" med en på overfladen ganske vist norsk – men i sin sjæl ikke bare amerikansk, men faktisk los angelesk – privatdetektiv i hovedrollen.

Oven i købet en gammel kending: Vi taler en ny krimi fra norske Gunnar Staalesen med Varg Veum i hovedrollen. Oh yeah... For nu at fuldende billedet på tilsneget frikvarter skænker jeg mig en solid whisky og forsvinder helt fra virkelighedens triste grå for at dykke ned i en parallelverden, trist, grå, regnfuld og noir-noir-noir.

A rainy afternoon
Veum får denne gang besøg af en død mand. Helt bogstaveligt: Romanens første sætning lyder "Der sad en død mand i mit venteværelse" – og det bliver afsættet til en herlig omgang mystik, flere (selv-)mord – både fra fortiden og i nutiden – erotiske og politiske forviklinger.

Det er sort – og det er norsk. I hvert fald i glimt. Og det er indiskutabelt stort indenfor sin genre. Der er måske ikke den store dybde, der er måske ikke den voldsomme filosofi, det er måske heller ikke de største læresætninger, man kan drage ud af Gunnar Staalesens bøger – men det er heller ikke ambitionen.

Ambitionen er snarere at give et godt alternativ til en regnvejrseftermiddag på caféen, foran fjerneren, på surf på nettet, i biffen eller noget lignende. Og den kamp vinder Staalesen hver gang. I hvert fald i min stue. Og det med flere længder.

Ansigt til ansigt er Staalesens niende bog i serien om privatdetektiven Varg Veum, men nye læsere kan problemfrit starte her. Og bør gøre det. Den er hæsblæsende godt skrevet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]