Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 26.9.2005
[Opdateret d. 27.9.2005]

PERSPEKTIV

 

Af
Christian Bonde Korsgaard
Omslag til bogen

Fugleperspektiv
"Dette er en dansk litteraturhistorie, men det særlige er, at den ser sit emne fra så højt et fugleperspektiv, at detaljerne forsvinder og hovedkonturen – hovedsporet – træder frem. I ét bind på 700 sider når vi fra Vølvens spådom og de islandske sagaer over Kingo, Holberg, Oehlenschläger og Hauch til Brandes, Blixen, Brøgger og Guldager. [...]"
Citat: Fra forlaget Gyldendals omtale af litteraturhistorien Hovedsporet, der udkom 9. september 2005


*

RELEVANTE LINKS:

Læs Christian Bonde Korsgaards anmeldelse af litteraturhistorien Hovedsporet hos Sentura...


 

Hovedsporet i perspektiv:
Kort slentretur i udvalgte danske litteraturhistoriske værker

Hvad har du dér? spørger folk sig selv i de cirkler, når de lige er kommet til det, man førhen kaldte soiré – og går rundt med hænderne foldet bag ryggen og misser med øjnene mod boghylderne. Værten må sørge for, at der står flere end én, ellers tænker gæsterne sit... Det er nemlig kun i sammenligningen, at der opstår egentlig indsigt i sagen. Det bedste at sammenligne en litteraturhistorie med er selvsagt andre litteraturhistoriske værker...

Gads tretrinsraket
De helt grønne nybegyndere skal starte med Gads tretrinsraket. Nederst og først står Litteraturens veje (red. Fibiger, Lütken, 1999), hvor alle kan finde rundt. Bare må man være klar over, at der ingen sammenhænge findes, hvor det er sømmeligt at citere fra dette værk. Det ville svare til at stå i klædeskabet en hel aften. Det, som især lykkes i den, er at få de flotte billeder til at uddybe den brede tekst. Tilhørende er det danske forfatterleksikon – inkl. en drabelig bibliografi – Litteraturens stemmer (red. Kieler, Mortensen, 1999), der er ligeså uundværligt som en skruemaskine i en værktøjskasse. Senest er kommet Litteraturens tilgange (2001) – en perspektivrig og anvendelig metodehåndbog.

Danske digtere i det tyvende århundrede
Der findes et utal af udgaver af institutionen Danske digtere i det tyvende århundrede. Min morfar har givet mig sin (sort læder og guldbogstaver). Hvis man har den seneste, er den selvsagt teoretisk opdateret, hvilket – når det kommer til stykket – nok ikke er lige så sjovt, som at man i de gamle udgaver kan læse, hvad fx Tom Kristensen skrev om Johs. V. Jensen og hvad Rifbjerg skrev om de to.

Verdens litteratur historie
Op gennem 1980'erne gik Hans Hertel amok i form af et syvbindsværk om hele Verdens litteratur historie. Her er det hele med – og lidt til. Rækken er genial som oversigtsværk og et godt køb på bogudsalg. Af uransalige årsager findes bind 2 ikke længere i handelen. Så kan man fylde op med Peter Brasks Lærdom og magi (Gyldendal 2000) om middelalderens tekster og kontekster.

Den danske Litteraturs Historie
Oluf Friis' ufuldendte mesterværk, Den danske Litteraturs Historie (Hirschsprung 1945), må og skal være en klassiker. Her viser sig både en litteraturhistorisk fortolker og en litteraturhistorisk fortolkning. Det lyder måske ikke af meget, men det er det – og også blandt sjældenhederne. Danmark har hverken før eller siden haft så habil en læser.

Læsninger i dansk litteratur
Lidt spændende bliver det herhjemme med fem bind redigeret af Odense U's store gamle mand, Povl Schmidt (o.a., SDU 2001): Læsninger i dansk litteratur. Opsætningen er her omvendt af normalskabelonen. I stedet for at spejle teksterne ud i historien, glimrer de historiske perspektiver inde i kortfattede værk- og forfatterskabslæsninger. Det giver større fokus på litterære særkender og skaber ikke illusionen om, at dét, der foregår, er at tælle perler på en snor. Den er dermed god at bruge som andet-værk til en mere regulær litteraturhistorie, fx Hovedsporet.

1000 danske digte
Som en ærlig gør-det-selv-øvelse, skal man have fat i førsteudgaven af 1000 danske digte (Rosinante 2001) – helst inden den er udsolgt, prisen er i skrivende stund kr. 100,-. Anne Marie Mai og Thomas Bredsdorff har sakset i kanon og serverer et bredt udsnit af danske digte fra Folkeviserne frem til i dag. Ved at bruge denne antologi som litteraturhistorie er man sikker på, at den eneste, der forsøger at binde nogen noget på ærmet, er én selv. Om litteraturhistorien skal fortælles som et fald eller en rejsning, kan man sætte på prøve her.

Harold Bloom
Hvis der skal snaps og løg til, må man krydse Atlanten og opsøge den eneste nulevende litterat-superstar. Der er ingen, der mener det så alvorligt – eller så mange gange – som den jødisk-amerikanske sejtrækker Harold Bloom. The Western Canon (Riverhead 1994) er bedre og langt mere autoritativ end det seneste udtræk Genius (Fourth Estate 2001), der beskriver intet ringere end de 1000 største forfattere gennem historien, monteret i et mystisk kabbalistisk mønster.

Ordene og Tingene
Afsluttende bemærkning: Hvis man er interesseret i at finde ud af, hvor svært det kan være, kunne man jo prøve sig ad med Foucaults Ordene og Tingene fra sidst i 60'erne. (Samleren 1999) Den er godt nok ikke en litteratur- men en idéhistorie. Her får isme-tænkningen en kam af kviksølv til sit skaldede rynkehoved.

God fornøjelse med dannelsen. Husk dog altid på, at rigtig litteratur er bedre end historien om en sådan.

[ t o p ]       [ h j e m ]