Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 16.5.2008
[Opdateret d. 7.7.2008]

ANMELDELSE
Nina Søs Vinther:
Hvis Helsinki
Prosastykker
63 sider
Kr. 150 (vejl.)
Borgen
Udkommet 15. maj 2008

 

Af
Jesper Elving




Omslag til bogen

Nina Søs Vinther
Er født 1973. Har studeret litteraturvidenskab.

Uddannet fra Forfatterskolen i 2002.

Ansvarshavende redaktør på forlaget Arena.

Vekslende formsprog
"Bogen falder i tre dele [...] Hver tid har sit sprog, og tilsammen udgør de tre tekster med deres vekslende formsprog og fortællestil en udforskning af forholdet mellem individ og verden, og muligheden for at forstå en sammenhæng gennem sproget."
Citat fra bogens pressemeddelelse



*

RELEVANTE LINKS:

Læs Senturas interview med Nina Søs Vinther, hvor hun fortæller mere om bogen...

Læs en skæg billedreportage fra 2004, hvor Nina Søs Vinther deltog i en oplæsning på Bogmessen...

Læs en anmeldelse af Lyn Hejinians Mit liv, som Nina Søs Vinther er inspireret af, hos tidsskriftet Graf...


 

Forelskelse er et o.k. blændværk

I Hvis Helsinki spiller Nina Søs Vinther eksperimenterende på adskillige strenge, men bogens egentlige styrke ligger i debutantens personlige tilstedeværelse.

BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøve fra bogen

ANMELDELSE: Under et turkis omslag med illustration af Kristín Eiríksdóttir føres læseren ind i et stille og mørkt rum. Det er nat i Finland, og en lastbil fuld af slagtesvin er væltet på vejen. Folk i hvide kitler, hårnet, gummistøvler og handsker er under nattens dække i gang med at fjerne dyrene. En mand og en kvinde passerer i bil. Hun undrer sig over det mystiske optrin, han ærgrer sig over, at han, pga. sin langsomme reaktionstid, ikke fik læsset et gratis svin i bagagerummet.

Situationen åbner det første af bogens tre hovedkapitler. Det er formet i mange meget korte afsnit, som springer frem og tilbage i tid. Vi har at gøre med kvinden Amos' overvejelser omkring de problemer, som følger med hendes kærlighedsforhold til finnen Jani og senere japaneren Akihiko. Afsnittene er hovedsagligt tæt afgrænsede scener med Amo som fortæller, men der anvendes også helt andre former. Til tider er det små digte, andre gange dialogstykker og faktuelle oplysninger.

Alt andet end klar besked
Det er som om, Amo kigger tilbage og forsøger at få styr på hændelserne. Forvirringen er konstant, og det problematiske i at skulle fortælle, hvad der skete virker helt naturlig og selvfølgelig. Der er alt andet end klar besked – hverken til Amo eller til læseren, og i det hele taget synes flygtighed og desillusion at være grundlæggende faktorer i dette og de to følgende kapitler.

I andet kapitel oplever femtenårige A sine første seksuelle forhold til mænd. Scenen er nu Australien, og igen er der problemer med at være tilstede i en flydende virkelighed. A ser til, mens den lidt ældre fyr raser over sine præstationsproblemer.

I det hele taget er forholdet mellem mennesker præget af aggressivitet og frustration. Kroppene spændes inde i idealer, eller de flyder helt ud og kan næsten ikke holdes oprejste.

Lyn Hejinians metode
Som pressemeddelelsen også gør opmærksom på, så er tredje kapitel inspireret af den amerikanske digter Lyn Hejinians behandling af sprog og erindring. Nina Søs Vinther benytter ikke bare Hejinians fortællestil, men tilsyneladende også metoden med at lade sin alder bestemme antallet af afsnit og efterfølgende fylde afsnittene – som en vilkårlig regel, der giver rum at bygge tekst i.

Man kunne godt forsøge at pille guldkorn ud af teksten, der er mange skarpe slaglinjer, men det er bare ikke i disse enkelte linjer, at kvaliteten ligger. Det, som giver teksten styrke, er forfatterens vågenhed i forhold til sine egne flygtige idéer og erkendelser og en sideløbende medleven i teksten.

Erindringsstoffet kastes udtømmende ind i form af udsagn, spørgsmål, beskrivelser og tanker, og den opmærksomme tilstedeværelse midt i det turbulente forløb gør, at Nina Søs Vinthers projekt lykkes til fulde.



* * *

 
Teksteksempler


28.

Forelskelse er et o.k. blændværk. Bedst af alt er vand. Hvis jeg ikke var ude at lege på legepladsen, sad jeg i vinduet og kiggede ned på den. Uldtrøjen på min våde hud gav mig dødsangst. Jeg opdager et træ med jævne mellemrum. På et tidspunkt troede jeg, at folk, som ikke var dømmende, var dumme. Jeg glædes dagligt over en dametaske, jeg har købt, som var den en gave fra en anden. Dovenskab er ofte bare drømmerier, som har fået ordentlig fat. I enhver situation kan vi vælge at være menneskelige. Det hele er hele tiden, som det skal være. At suge den sidste væske ud af en frugtskrald minder mig om det vand, som sandet når at suge til sig, inden en bølge trækkes ud i havet igen. Nogle gange pynter jeg en tekst som en lagkage.

29.

Der er stress forbundet med at være venstreorienteret. Efter at have læst Victor E. Frankls "Psykologi og eksistens" frygtede jeg i flere dage, at jeg ubevidst forholdt mig til koncentrationslejrene i alt, hvad jeg skrev. Det tager meget længere tid at få en dårlig stemning ud af kroppen end en god. Han sagde "Jeg bliver altid sindssygt glad, nar jeg møder dig," og jeg så mig selv som en, der klynger sig til sætningen, som en, der klynger sig til en skibsmast på et skib i uvejr. Jeg vil selv til at sige rare ting til folk lige fra hjertet. Jeg har to gange i mit liv hadet en hund. Viadukten, man passerer igennem, nar man kører ud af Reykjavik mod nord, minder mig om en skihoprampe, man glider af for at havne svævende i luften, løsrevet fra byen, flyvende ud i det store åbne. Jeg tæller ned, selv om jeg ved, at det er pinsomt. Hun grinede af, at jeg ofte måtte løbe efter skolebussen med mine sko i hænderne. En ny alvor har meldt sig. Vil begynde at betragte mennesker som mennesker.

30.

Åh, at påstå, at Van Gogh malede, som han så tingene, eller det modsatte, begge dele gør mig passiv. Jeg overvejede, hvilke madretter man kan lave af tørt brød, mens jeg lod det glide af brættet ned i min skraldespand. Når vi øver tegneterapier, gør jeg mig som klient umage for at imponere med min streg, som terapeut ved jeg, at det er normalt. Hvem er det "jeg" så. Jeg havde en følelse af at kunne dufte hende i strejf og opdagede, at det var hendes elastik, jeg havde i håret. Naturen i København er alt det grønne. Blidhed uden underlæggende styrke kan vække aggression. Det var som sætninger i græsset, fordi jeg var faldet i søvn. Han tydede modermærkerne på min ryg som et stjernekort. Det er klædeligt, når en buet streg går over i en lige. At opdage at have påvirket en persons liv i tretten år uden at have set vedkommende. Jeg har endnu ikke virkelig forstået, at jeg er blevet langhåret.



[NB! Teksterne er fra s. 60-62, det tredje kapitel i bogen med titlen Hundene. Opsætningen kan forekomme lidt anderledes end i bogen.]

[ t o p ]       [ h j e m ]