Hvad er Sentura? | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Søg | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  


    I n d e k s  

Anmeldelser

Artikler

Interviews

Portrætter

Omtale

Lyrikmaraton
Et forsøg på at anmeldelse et helt års danske digtsamlinger. Fra efteråret 1999-2000.

Lyriklisten
Ét digteksempel fra de nye danske digtsamlinger. Startet marts 2003.

 

   
BEMÆRK!
Dette indeks er for Sentura.dk
Indhold af trykte numre ser du her
A n m e l d e l s e r

Absurd nr. 5

Antologi:De ti Bud.

Peter Adolphsen: Små historier 2

En slags turbo-Aidt mener vor anmelder om Naja Marie Aidts dansk-svenske digtsamling Begyndelsen til en historie. Han er begejstret over det åndelige brobyggeri. Smukkere måde finder man ikke at forbinde landene på - bortset fra det dansk-svenske naboægtepar...

Slapstick skorpion. Woody Allen har lavet en hyldest til 40'ernes film noir. Hypnose, Freud og verbale slåskampe er blandt ingredienserne. Hvordan bider Allens skorpion mon fra sig?

Forglemmelser, forblindelser, fortielser og fortegnelser heddder de fire dele i Dokument, Annemette Kure Andersens nye digtsamling. Den er hurtigt læst, men hvert digt rummer en lille verden af sansning og erindring.

Nicolas Barbano: Verdens 25 hotteste pornostjerner

Andrzej Bartkowiak: Romeo Must Die

Satirisk oldschool. Italienske Stefano Benni har skrevet endnu en associerende satirisk roman om Gud, Fanden, Elvis, Beatles m.fl. Vor anmelder holder til en halv times blowjob, men bliver herefter mør.

En norsk fjeldabe. Den hårdkogte, norske forfatter Ari Behn er i færd med at skubbe Hemingway ned fra fjeldtoppen. Hans Fandens trist'e noveller er fulde af mandehørm, men også klinisk fri for dikkedarer.

Indlevelsesøvelser. Både Henrik Nordbrandt og Vagn Lundbye har i dette efterår udgivet deres egen - grumme - beretning om begyndelsen på deres liv. I erkendelsen af, at levet liv ikke kan anmeldes, har vor skribent opfundet genren "indlevelsen".

Klog knoldesparker. Forfatteren Kim Blæsbjerg anmelder antologien Fodbold set fra månen. Han giver bolden op med en anekdote om dengang, han spillede med en flok bondejokkere og efter en formidabel dribletur lærte noget om livet.

Camille Blomst: Hurra, hurra, hurra og så det lange

Sådan gnaver en bogorm. I Hvordan man skal læse og hvorfor er litteraturprofessor Harold Bloom gået fra den æggende provokation til den rene og skære kedsomhed.

Når noveller smælder. Går man i en af Kim Blæsbjergs Fælder, kan det godt være, man ender med en rævesaks om benet. Men man får sig også et godt grin, mener vor anmelder.

Bob bob Boberg. Poeten fra Lima har afsikret billedkanonen, men vor anmelder ved ikke om han orker den stående aftale. Han ender et sted mellem fremmede dufte og fæl patos...

Bo Bedre Bonnén. Kaspar Kaum Bonnén er besat af at finde og indrette rum i Inventarium. Men ofte snubler han over en stol eller en kvinde og lander i fremmede senge, hvor han drømmer vilde, erotiske drømme.

Hold på hat og malerbøtte. Jørgen Gustava Brandt kommer paletten rundt og vi får både blågrønne, okkergule, umbrabrændte og cinnoberfarvede digte i den lyriske kramkasse Ting og sager.

FILM, fortælling og forførelse. Trine Breum fortæller i sin bog, hvordan man får skruet et godt manuskript sammen. Det gør hun sådan set udmærket, meen...

Whisky, kvinder, journalistik. Angela Brink har skrevet en debutroman om tæsk i tastaturet og sindet. Forfatterinden kigger dybere i flasken, end i fortællingen, mener vor anmelder.

Ethan Canin For Kings and Planets

320 pund digte. Debutanten Claus Handberg Christensen besidder et indlysende talent. Bare han ville bruge det til noget mere – ønsker vor anmelder.

Inger Christensen: Hemmelighedstilstanden.

Coen-brødrenes film The Man Who Wasn't There har premiere på årets Natfilm festival. Joel og Ethan Coen har endnu en gang manifesteret sig som independent-filmens ukronede konger, skriver Senturas anmelder.

Sandheden om fluetortur. Bogen Ungdomsår af den sydafrikanske forfatter J.M. Coetzee sætter spot på den fortsatte diskussion om løgn og poetisk sandhed. Det handler bl.a. om en 19-årig emmigrant-studerendes kærlighedskvaler i London...

Douglas Coupland: Kæreste i koma

Onanerer Lars von Trier? Ja, det gør han - og det går ikke stille af sig. Det er i hvert fald, hvad han fortæller Lauren Bacall, da hun spørger, om han er en rolig overbo. Men selvom replikskiftet er en glimrende eye-catcher, er det ikke den slags grænseoverskridelser, der er den største bedrift i Dagbog fra Dogville.

Dast Magazine

James Dearden:Vild satsning

Punker eller disker? Martin Kongstad og Henrik Vesterberg kan huske dengang i 80'erne og har skrevet en bog om det. Man kan - alt efter temperament - se tilbageblikket som en uskøn rodebutik eller en veltilrettelagt øjenvidneskildring, mener vor anmelder.

Nordkraft i piben. Ifølge Jakob Ejersbos nye roman, var hashsmugling, almindelig sump og politihunde med smag for tamponer typisk for Aalborg i 90'erne.

Titlen er for lang. Det er en af vor anmelders indvendinger mod Martin Elmers roman nummer seksogfyrre.

Dasker derudaf. Christina Englund hiver i Løse ender læseren helt ind på plejehjemsværelset, hvor saftevandet klistrer til bordet. Men flere af personerne er også utroværdige, mener vor raptungede anmelder.

Esmanns rod. Selvom Frank Esmann både er hyggelig, nervepirrende og lang i spyttet i sin romandebut Ondets rod, så bliver han aldrig nogen stor erotoman, spår vores anmelder.

Stefan Fjeldmark og Michael Hegner: Hjælp jeg er en fisk

Skaldepandernes superliga slår sig løs i antologien Fodbold! For den ægte fan er det ikke kun en halvforkølet 1-1 kamp på Odense Stadion, der holder pisset i kog, mener vor gæste-anmelder. Også hjernen må med...

Gang i vinkelsliberen. Simon Fruelund er en god håndværker, mener vor anmelder. Sammen med forfatteren tager han en ganske almindelig buslinje 6 med indlagt mosaik og nær-døds-oplevelse.

Reklamebrochure. Under læsningen af Rolf Gjedsteds erindringer gribes man af stille irritation, for der mangler fuldstændigt afstand til stoffet, mener vor anmelder.

Erik Gustavson: Sofies verden

Halalabad Blues hedder Helle Ryslinges nye folkelige melodrama, hvor vi græder og griner af indvandrernes og danskernes gensidige fordomme. Filmens indlagte dansescener er sjove på ideplanet, men i praksis noget stivbenede…

Lars Handesten: Johannes V. Jensen

Bananskud. Tidligere fodboldkommentator Bent Otto Hansen har smidt fodboldstøvlerne, så man kan se versefødderne.

Bent Haller: Leda

Henholdende ordspil. En fodboldgal kriminalassistent overtager boldføringen i Danmarks første krimi med kulisse i fodboldmiljøet, hvor bl.a. den dynamiske duo, M&M, optræder i en birolle. Vor skribent rapporterer fra kampen, der ender 4-0.

Haiku, du! Skriv som et håndkantsslag eller en fjer, men skru i al fald ambitionerne i vejret, mener vor anmelder om Hanne Hansens seneste haikusamling, Krummepikkende Spurve.

Renny Harlins Deep Blue Sea

Ernest Hemingways efterladte manuskript: Sandt ved daggry

Det erotiske heksehyl. Iselin C. Hermann tager dig med på en farlig og forførende rendezvous i Damaskus blandt kølige gårdhaver, diplomater og Østens mystik.

Nu med edderfugl. Iselin C. Hermanns nye ø-fortælling Dampe er en fedladen, men alligevel tynd roman. Thøger Jensens Serpentine er tynd sag, men fed og kalorierig. To uens bøger har en masse fællestræk på en omvendt måde, mener vor anmelder.

En ordbog i kødhakkeren. Er det mon metoden Jannik Hjorthave har benyttet i sin lille digtsamling Lyrik+Fysik 97-00.

Til kamp mod systemet. Klaus Høecks gigantiske digtbog har overmandet vor anmelder, der desperat forsøger at slå fra sig med ordene.

Ud af skyggetilværelsen. Karsten Sand Iversen er en oversætter med skarp profil, der også skriver vidende klummer om "sine" forfattere. Et udvalg af de bedste artikler er udgivet.

Flik flak Jac. Det lyriske legebarn F.P. Jac har sendt sine ellers uopdrivelige debutdigte, Spontane kalender-blade, på gaden igen.

Carsten Jensen: År to & tre

Bo Green Jensen: Verdens 25 bedste film

Bo Green Jensen: De 25 bedste film fra 90'erne

Bo Green Jensen:Det første landskab

Bo er go' mener vor anmelder om De 25 bedste danske film af Bo Green Jensen. Bl.a. hentes noir-filmen John og Irene frem fra skatkammeret, men bogen har også et irriterende princip.

Thomas Villum Jensen: Kærlighed ved første hik

Lars Johansson: Udsatte egne – det er mig. Samtaler med Per Højholt

Det handler om kærlighed i Thomas Vinterbergs længe ventede storfilm, It's all about Love. Men selvom ideen er god og budskabet universelt rigtigt, så skuffer Vinterberg vores anmelder, som - hvis han fik lov af redaktionen - ville føle sig gavmild ved at give filmen tre stjerner ud af seks.

Dennis Jürgensen og Patrik Leis: De kom fra Blodsumpen 2

Hans Otto Jørgensen: Molly

Muh'er rektor? Næppe - men inden Hans Otto Jørgensen betræder de bonede gulve som forfatterskolens ny rektor, har vi nappet en hurtig snuser til hans belortede røjsere.

Som en roekule i frostvejr. Hans Otto Jørgensen har i den korte roman Den fotograferede dreng absolut gehør for de blandede og uudtalte følelser, mener vor anmelder.

Interview blev til roman. Peter Øvig Knudsens Hilsner fra klovnen er en mærkelig bog om en succesrig journalist, som langsomt bryder sammen. Også bogen selv bryder sammen, mener vor anmelder.

65642 kærlige tastetryk. En vis person tog Kenneth Krabats nye digtsamling elskede elskede op mellem hænderne, bladrede i den og besluttede sig for at SE på bogen. Hold på hat og briller, for nu ruller oplysningerne henover skærmen...

Thomas Hvid Kromann:Tilstandsrapporter

Stanley Kubrick: Eyes Wide Shut

Ebbe Kyrø: Skriv bedre

Livets garnnøgle. Store og små åndelige gennembrud er fæstnet til hverdagene med datoens tynde tråd i Marianne Larsens Memorabilia

Benjamin Lebert Crazy

Et græsstrå filosoferer. Lone Munksgaard Nielsen har kastet sig ud i en krævende opgave med haiku-samlingen Rimgræs. Digtene er mest for voksne piger, der stadig samler på glansbilleder, mener vor anmelder.

En byge af cykelhandsker. Lyriker - og gavtyv - Rasmus Nikolajsen har været på sommertour med Jørgen Leths Samlede digte. Et af dansk poesis største outsiderprojekter bliver malet blå.

En vandet historie. Hovedpersonen i Erlend Loes roman Fakta om Finland kan ikke døje forandringer, men romanen er selv én lang strøm, uden kapitler og afsnit, det flyder, syder og løber afsted i lange, sejlende sætninger...

Træg og stiv. Der er langt mellem de lette sprogbobler i David Læbys tunge, mørkegrønne dynd, mener vor anmelder om de nye digte.

VM i dansk lyrik. Digteren Vagn Steen har længe haft et godt læseøje for kollegaen Viggo Madsen. I denne blidt indførende anmeldelse af Viggo Madsens Åbenbaring og Denne verdens digte siger Steen bl.a., han ikke anbefaler hurtiglæsning af digtene - kun på overfladen er de enkle og sukkerbestrøet med humor...

James Mangold: Girl interrupted

Moses i Ystad Vist spiser den svenske kriminalkommissær Kurt Wallander ikke PBX-laks, og vist går han ikke rundt i Ystad med et kors med hjælpehjul under, men alligevel tænker vores anmelder både på Peter Brixtofte og Moses Hansen efter at have læst Henning Mankells nye krimi Inden Frosten.

Finlitterær narkosekølle. Anmelderen må tage sig sammen for ikke straks at falde i søvn over Kultur & Klasse (nr. 93), men opdager så noget om haiku…

Sauerkraut og tykke pølser står ikke på menukortet hos den kvindelige mesterkok i den tyske film Martha. I denne romantiske komedie handler det om langt mere veludviklede madfantasier.

Rastløs energi. Jeff Matthews' Halality er en tempomættet roman uden historie og klimaks, der underholder sin læser uden helt at tilfredsstille.

Ib Michael: Mit år

Ib Michael uden atlas. Den nye roman Kejserens atlas begynder så forbandet godt, mere medrivende end noget tidligere fra Michaels hånd, men desto værre forekommer romanens ublide maveplasker...

4-hjulstræk på digtveje. Fire nærgående og grundige samtaler med yngre digtere for at afmystificere deres metier, er hvad Motorvej til Babylon byder på. Gæsteanmelder og lyriker, Lone Hørslev Rasmussen, føler sig godt kørende...

En japansk Kjærstad. Forfatteren Haruki Murakamis seneste roman, Trækopfuglens Krønike, handler både om japans blodige fortid og det postmoderne Tokyo, hvor seksuel aggression lurer bag de blankpolerede højhusfacader.

En Nordbrandt er en Nordbrandt er en... Henrik Nordbrandt er både den goe gamle og den famlende nye Nordbrandt i digtsamlingen, Fralandsvind, der både indeholder trompeterende elefanter, efterladte æbleskrog og notater fra en krig.

Tilhører byen mennesket eller bilerne? To arkitekter fortæller, hvordan mennesker har mødtes, færdedes og handlet med hinanden gennem årtusinder – og hvordan det har ændret sig. Bogen hedder Nye byrum

Rubén Palma har skrevet en samling stærke noveller, som habilt behandler nogle af tilværelsens grundvilkår Fra lufthavn til lufthavn

Todd Phillips: Road Trip

Haiku på svensk. Tomas Tranströmers samlede haikudigte er udkommet på dansk. Og den danske litterat Birgitte Steffen Nielsen har skrevet en bog om de svenske digte.

Piil rammer plet. Vor filmfreak har læst to nye og absolut fremragende bøger om film. Morten Piils portrætbog over 525 danske skuespillere og Peter Schepelerns (m.fl.) grundige gennemgang af 100 års dansk film.

Filmens førsteelsker. Ét af Morten Piils kendetegn som filmskribent har altid været kærligheden til film. Nu er der udgivet et stort udvalg af hans avisartikler. Og dag-til-dag stoffet i Film på hjernen viser sig langtidsholdbar, mener vor anmelder.

Sydney Pollack: Random Hearts

Geir Pollen: Hutchinsons Eftf.

Kanin med gashåndtaget i bund. I anledning af vores tema om 'begyndelser' bringer vi en anmeldelse af børnebogen Popcorn og Rufs, skrevet af vores yngste anmelder-spire. Nyd også synet af det røde lyn, Vrooom…

Hobitten er løs igen! Filmen Ringenes herre - De to tårne med dens stinkende helvedshyæner og flyvende øgler gør vor anmelder svimlende (tårn)høj af begejstring. En righoldig godtepose af visuelle detaljer, siger han bl.a.

Hans Peter Rolfsen: Al den trang til katastrofe

Lystfuld skrabsammen. Manuskriptforfatter - og filur - Mogens Rukov leverer en drøm af en opsang til filmfolket i bogen Festen og andre skandaler. Vi vil se det hele, tordner han - og overbeviser os om, at JA det vil vi sgu!

Åke Sandgren: Dykkerne

Det var sørens! Litteratur-historikeren Søren Schou har fundet ud af, at perioden 1945-60 slet ikke var så tam endda. En masse - delvist glemte - forfattere eksperimenterede løs med alt lige fra surrealisme til hårdkogte noveller.

Rikke Schubart: Verdens 25 bedste gyserfilm.

Peter Sehr: Obsession

Skriftlige påklædningsdukker. Sådan kunne digtene i digtsamlingen Shylas ansigt måske karakteriseres: de vender og leger med allerede eksisterende tekster. Vor originale kopi-anmelder konstaterer: "ungt (gn)æggehovede"...

Rolf Sindø:Pindsvin kan ikke svømme

Når islændinge elsker. Engle, hallucinationer og en betydningsfuld rosa hatteæske, der indeholder menneskenes redning: Sjóns roman Dine øjne så mig er en meget utraditionel kærlighedshistorie.

Gammel vin men gode øvelser Skriv journalistisk hedder en ny bog, som har svært ved at fokusere og finde sin målgruppe.

Ætser dem med sejlersko. Med novellerne i Jeg er stadig bange for Caspar Michael Petersen har Jan Sonnergaard fuldført en bedrift, mener vor anmelder. Sonnergaard lader skarntyde-saften dryppe på de nyrige og deres mærkevaretøj, dyre hvidvine og rigtige restauranter...

Jan Stage: Saltsøen

Dobbelt Strunge. Vor skribent har læst to vidt forskellige bøger, der begge handler om 80'ernes sorte digterstjerne, Michael Strunge.

Ymmi ymmi vingummi. Som refrænet til en god popmelodi, mener vor anmelder, at William Sutcliffes roman 6xkærlighed er. Alle letfordøjelige sødsager kan dog nemt gå hen og blive vamle...

Poet på saftevand og sødmælk. Den unge Anders Søgaard trimler mælkedrukkent om midt i verden med digte som bristefærdige edderkoppespind.

Morten Søndergaard: Tingenes orden

Dagligdagens digter kan ikke få rutine nok. Digtene er dog mættede med glæde og tilfredshed, der snarere hælder mod det taknemmelige end det selvtilfredse. Digteren er Knud Sørensen.


Kær i Tafdrup? Med den sidste udgivelse af Pia Tafdrups samlede digte har man muligheden for at kigge ned gennem et næsten komplet forfatterskab.

Sig det med hvaler. Pia Tafdrup har fortjent en hel trillebør med kontanter for sin nye digtsamling, mener vor anmelder. Samtidig opfinder han en sprit-ny genre: anmeldelsesbrevet.

Christian Braad Thomsen: Drømmefilm

Thomas Thurah (red.):Ikoner. Atten portrætter af det 20. århundrede

Crazy-realisme. Spøjse glimt af småsære menneskers mærkelige tilværelser i bizarre paralleluniverser hos novelledebutanten Søren Toft. Men bogstavmolevitten Ilmarch virker også forvirrende, mener vor anmelder.

Portræt af en hyggeprovo. Den ny dokumentarfilm om Turèll undgår at blive en gang poppet lir. Den handler nemlig hovedsageligt om Turèlls forfatterskab, beretter vor anmelder.

Jazz i rejsetasken. Som en færd ind i et fremmedartet og smilende landskab, mener vor anmelder om Vizki og Skeels Rejsebog. I øvrigt nyder han den vidunderlige coating.

Gary Walkow: Beat

Århusiansk rævejagt på cykel. Daglige cykelture, sociale tabere, masser af masturbation og ligegyldige beruselser. Det er ingredienserne i Mikkel Wallentins finurlige og social-sarkastiske roman En ræv bag øret.

Matt Williams: Hvor hjertet

Guf til læsehesten. Jesper Wung-Sungs roman Pelle Johns Engle har masser af potentiale til at redde en grå vintertid for de yngre læseheste…

Rata ta ta… urgh… verdammt! Vor anmelder husker sin barndoms tegneserie Kampflyver, da han går i krig med Ken Folletts seneste spændingsbog, der bl.a. foregår i København under 2. Verdenskrig. Velkommen til en verden befolket af psykopatiske skurke, dobbeltbundede kvinder og brave mænd...

Maoister er røde, himlen er blå. Kapitalisterne må bløde - Annika Bengtzon ligeså... Krimiernes dronning slår til igen - denne gang syd for navlen og nord for polarcirklen. Læs mere om Liza Marklunds hæsblæsende stress-klump af en bog, Røde ulv.

Guldhønen har lagt en stinker. Nick Hornby holder stilistisk frikvarter og lader blækket flyde, hvor selvkritik og et punktum ville være på sin plads, mener vor anmelder om Hornbys artikelsamling 31 sange.

Party uartig. Selvom Martin Glaz Serup i Borgmester Gud farer i struben på alle systemerne og kritikken er krads, gennemløbes bogen også af en poetisk tone og glæden ved sprogligt gøgl. Også lille Skræp!-note.

Ikea og spaghetti. Lone Hørslev bevæger sig i et meget personligt hverdagsunivers, der er charmerende i sin banalitet og gennemsnitlighed, mener vor anmelder. Og er så glad for de nye digte i Ærgerligt, ærgerligt, at hun nægter at låne bogen ud...

Jeg har en bi, der kan synge… Læs når den amerikanske bestseller-forfatter John Irving bliver udsat for vores 4½ årige anmelderske.

Chartersex handler det ikke just om i Rasmus Nikolajsens digtsamling Frihed og sex på rejsen - snarere om ordenes løsslupne parring. Og man får en utrolig lethedsfornemmelse af at læse Nikolajsen, mener vor anmelder.

Kæk korpige. Ursula Andkjær Olsen har med stor musikalitet og et kor af stemmer kastet sig ud i et forsøg på at lave et Atlas over huller i verden.

prosalyrik er cool og elegant, men også fyldt med begrebsmæssig tåge, mener vor anmelder om den nye bog Vi vil nå frem.

Vi er trætte af at hoppe og springe. Kristiane Hauers prosalyrik er cool og elegant, men også fyldt med begrebsmæssig tåge, mener vor anmelder om den nye bog Vi vil nå frem.

Kronprins Frederiks uægte barn? Danmarks mest kontroversielle ugeblad har tilsyneladende nye chokerende detaljer om landets kommende regent, og Sentura er frisk på en anmeldelse

Tøsne. Maxence Fermines mini-roman om en ung japaner, der skriver haiku om sneen, er ikke en "forunderlig fabel", som bagsideteksten lover - snarere postuleret og banal, mener forfatteren Lone Munksgaard Nielsen.

Æterens sanddru gungren mod ører er bare én af de mærkværdige ordkombinationer i Jens Martin Skibsteds debutdigtsamling Kavesom. Ordklaser, kognitiv blending og klokkende kirketårne er modsat nogle af de ord, som anmelderen gør brug af.

Roterende knald i musikken. Der er samplet, mixet, herset og regeret i Halfdan E og Martin G's indspilning af Johannes eL Madsens digte. Vor anmelders ører har været på et lydligt syretrip og konkluderer: "veloplagt introduktion".

Altid frisk på et scoop. I jagten på anerkendelse og berømmelse begyndte den amerikanske stjernejournalist Stephen Glass at opfinde sine historier. Tre år tog det, inden han blev afsløret. Nu er hans historie filmatiseret.

Åh, disse dejlige dupper. Gertrude Steins klassiker Ømme dupper er udkommet for første gang på dansk. Et fascinerende og vitalt kunstværk, der muligvis slet ikke er et 'værk', mener vor anmelder.

Lene i eventyrland. Lene Henningsen er i sine optegnelser meget præcis. Men hun er det ved at vakle fuldstændig sikkert...

Stjerne i eget liv. Laila Ingrid Rasmussens tredje roman, Stjernen, er en fornøjelig og festlig hyldest til livet. Den har humor og skarp kant. Men nogle steder også rigeligt med vaseline på linsen, mener vor anmelder.

Hjælp, der er en gris i digtet. Den franske digter Paul Éluard vejer dyrebestanden på en slags 'poesiens brevvægt', og det sker med samme præcision som hos én, der dealer coke.

Charmevers. Når man læser Alf Christensens pludrende og uskyldige digte, savner man en pornodronning, der bliver taget bagfra til musik af Rammstein.

Enlige natugler har også behov. Svenske Mian Lodalen har skrevet en underholdende bog om lebben Mys liv som pengeløs freelance-journalist. Hun søger blot en elskerinde at lege med, men nemt er det ikke...

Åndelig vildledning. Mesteren fra Mors er en satirisk og underholdende spændingsroman om et hyklerisk Danmark.

Pär Lagerkvist som kanonkugle. To værker af den svenske digter for første gang på dansk. Og to lange efterord, hvor værkerne bliver brugt som skyts i modernisme-debatten. Samlet i én bog.

Støjende fløjl. Velvet Underground har tit været æggehovedernes alibi for at slå sig løs og beskæftige sig med rock'n'roll. Det gør de så - endnu engang - i antologien Loaded.

Bedugget zigzaggende dødsrute. En halt kat, en rockerhøvding ved navn Skaldyret og en trækvogn godt lastet med øl optræder i Mads Nygaards seneste bud på socialloyalisme.

Kælne studiner fra Benn Q. Holm. Hans roman Frederik Wenzels rejse skildrer et skelsættende døgn i en ellers varsom gymnasielærers liv.

Æterfingre. Bodil Bechs debutdigte Vi der ejer Natten fra 1934 er genudgivet. Bogen er en vilter crossover, som insisterer på at plante kosmiske ildtræer i den danske muld.

At tøve på sprogets motorvej. Lars Skinnebach er nysgerrig, lyttende og konstant undersøgende overfor sit sprog.

Semi-femi-krimi. Sara Blædels første roman er i virkeligheden en krimi. Våben og døgnlange drukture er skiftet ud med research og gode beskrivelser af svingningerne mellem de kvindelige hovedpersoner.

Piazza Bucarest. Nej,nej den bestiller du ikke på grillbaren. Det er titlen på Jens Christian Grøndahls seneste roman. En gribende fortælling om længsel og kærlighed - men mere end det...

Fri champagne til Nils Thorsen (og et par næbfulde til papegøjen) for bogen TIL - om at blive og være... med en serie grundige interviews. Vor anmelder sprogbobler.

Ude med snøren. Kristian Bang Foss debuterer med en velskrevet, gevaldig detaljeret og ærligt talt sine steder lidt småkedelig roman om en småneurotisk, ung københavnsk fluefisker med en kaffetosset kæreste...

Smukke Tafdrup. Hengivelsen er titlen på Pia Tafdrups romandebut. I virkeligheden skulle den vist helst have haft en fransk titel, men den er jo for pokker dansk… Og god. Og fransk. På en måde...

Skriver med en lille fjer på. Fredelig og fjerlet systemdigtning fra Rasmus Halling Nielsen i hans konvolut-bog.

Planernes kollaps. Steffen Hejskov Larsen laver - paradoksalt nok - de bedste analyser uden om den metode, han selv introducerer i Betydningsstrømme i nyere dansk poesi...

 

 
A r t i k l e r

Balkans surreelle ABC Kan film og litteratur give et bud på, hvordan man overlever i en verden fuld af død og ondskab? Vores skribent har lavet en sammenlignende læsning af en jugoslavisk film og en bulgarsk novellesamling.

Det regner. Artikel om vejret af digteren Morten Søndergaard. [I PDF-format, fra Sentura #12/13]

Feuilleton-journalistik. I dagens journalistik er de hotte begreber bl.a. 'new journalism' og 'serial narrative'. Men det begyndte allerede med feuilleton-journalistikken: det litterært inspirerede causeri. Lektor Ulrik Lehrmann introducerer.

Tag på modesalon med Herman Bang: "der, hvor Baldamerne skabes, hvor Skjønheden indfattes i Selskabsslæbenes, Silkerobernes, Parisermodellernes Allerhelligste". Eksempel på feuilletonjournalistik fra bogen Virkelighed - set i Herman Bangs Speil.

Forført af en forfatter. "Læseren tryllebindes af sprogets klang og rytme og bliver til tider nærmest forført af Banvilles overlegne sprogbeherskelse og sans for kunst." Senturas skribent faldt tilfældigt over den irske forfatter John Banville.

Alvorlig leg. En flok norske fyre tager på en heftig fodboldtur til London. Uddrag fra Ari Behns novelle-samling Fandens trist.

Og så var der termitter i Karen Blixens ting, da Jens Kruuse var på visit hos digteren i 1973 - uden hverken den anbefalede fustage østers eller et middelaldersværd. Uddrag fra Nærmere, ting, til dig.

Sære snegle. der kun kommer ud efter mørkets frembrud, stille, søgende? Næh nej – svenskeren Kristian Carlsson har fundet ud af, at mange forfattere er vilde selskabsdyr.

Cervantes serveret. De norske bogklubber har lige udnævnt ridderromanen Don Quixote fra 1700-tallet til "Verdens bedste roman". Vi byder på et skriftligt lysbilled-foredrag om forfatterens eventyrlige liv, som langt overgik fantasien.

En flok bajere. Martin Elmer husker dengang i 50'erne, han vandt en kronik-konkurrence. Pludselig sad han på et værtshus i Nyhavn og skålede med Tom Kristensen.

Haiku på dansk. Tag med Hanne Hansen i den lille haikuskole – selv dine børn kan lære at digte.

Haiku på norsk. Forfatteren Øystein Hauge introducerer til "de fire store" i japansk haikudigtning.

Så' der fest. Danmarks eneste deltager i Verdens Haiku Festival 2000 løfter sløret for, hvad der sker, sådan et sted. Bl.a. går digterne fælles ture og bliver høje på haiku.

Salmer i mikrostørrelse. Lone Munksgaard Nielsen var længe fascineret af haiku-formen; men først efter at have læst Suzanne Brøggers Lotusøje, fik hun lyst til selv at forsøge... Munksgaard fortæller lidt om baggrunden for samlingen Rimgræs.

Kameraet som roligan. Jørgen Leth mener, at filmmagerne er oppe imod adrenalinsuset fra den direkte tv-transmission, når det gælder fodboldfilm. I stedet skal filmen vælge og dyrke.

Lyrikslagteren. Lille serie i seks dele om den ansete og berygtede kritiker og digter Poul Borum

Lige slam nok. Selvom amerikaneren Michael Lee Burgess er emnemæssigt tættere på Burger King end Kierkegaard, har han nu forladt scenen i protest mod det nemme grin.

Chile, Danmark, Argentina. Forfatteren Rubén Palma spurgte sig selv, hvad der sker i den spanske litterære verden lige nu. Svaret blev en samtale med den argentinske Lázaro Covadlo – om fortællekunst og Karen Blixen.

Mørke figurer. Sjón, islændingen med det mytologisk-klingende navn, skriver også sære, surreelle digte. Hans seneste digtsamling Mørke figurer udkom i 1998 og vi bringer et udvalg. Eksklusivt oversat til Sentura.

Århundredets Danske Roman, før Højholt skrev den!

Per Fly har modtaget en Bodil for 'Bænken'. Tillykke, siger Sentura, som var med en dag under optagelserne sidste år.

Dansk beatdigter. Rolf Gjedsted følte sig både som en del af hippietiden - og samtidig udenfor den. I dette uddrag fra bogen Digterliv - veje og vildveje fortæller Gjedsted om årene 1970-72.

Hr. Huttilihut bliver ophavsmanden til det kendteste nyere sportsudtryk, Flemming Toft, drillende kaldt. Efter bl.a. fodbold-VM i 1998 trak vores skribent i dommertøjet og uddelte karakterer til sportens stemmer. Vi byder på et replay.

Bol(d) med blondine. En krimi læser man for den dejlige udløsning, når helten scorer blondinen, siger Bent Otto Hansen i dette lyn-interview om drengerøvs-krimi'en Mord på landsholdet.

Hjernens natur. Ligner den moderne teknik mennesket mere end vi selv ved, og hvordan er menneske, teknologi og natur viklet ind i hinanden? Det har to forfattere fra hver sin ende af det 20. århundrede undret sig over. Johannes V. Jensen og Merete Pryds Helle.

Ind i kroppen - ud mod verden. Om kroppens centrale rolle i 1990'ernes danske litteratur hos forfattere som Mads Brenøe, Kirsten Hammann, Christina Hesselholdt, Solvej Balle og Merete Pryds Helle.

Forfattere uden løn. Kristian Kristiansen har for nylig hentet sine bøger hjem fra bibliotekerne i protest. Her retter han i en kommentar to spørgsmål direkte til kulturministerens troværdighed.

Hjemsted for krimien. Hvem havde troet, at 'Danmarks hyggeligste ugeblad' holder liv i krimien. Sentura har mailet med Hjemmets fiktionsredaktør, Flemming Mortensen.

Frivilligt morsomme film og tilmed i Norge? Ja, det lyder utroooligt, men de seneste år har budt på en række succesfulde film med både seriøsitet og humor. Ikke mindst forfatteren Erlend Loe og hans fine film Detektor faldt i publikums - og skribentens - smag.

Hold nu kæft! Der er ikke tal på, hvor mange gange, spam-kunstner og forfatter Søren Mosegaard er blevet bedt om at stikke piben ind. Nu gør han det så helt frivilligt - men alting har naturligvis sin pris...

Noten er kultursidernes lille guldæg. At skrive en god note er en kunst, der kræver lige dele akkuratesse, sproglig præcision og kreativitet.

Ka' De li' kærlighed? Rubén Palma kan - og beretter bl.a. en sælsom kærlighedshistorie i sine strøtanker om emnet. Vi bringer også et par kælne tekster fra hans første digtsamling.

Romanen i stumper og stykker. Om betydningen af den korte litterære fom hos Solvej Balle, Christina Hesselholdt, Merete Pryds Helle.

Problembarn, portrætfilm. Danske forfatterportrætter på film.

Med på en røvtur. De forskruede universitets-litterater kunne rende ham i røven, sagde Dan Turèll. Det var dog en anden sag med storbybeduinen René Højris. Han fik en snak over 30 timer med onkel superhipster. En skramlende båndoptager lyttede med...

Norden findes ikke. Hvilken mulighed! Artikel om begrebet det nordiske af Ingmar Lemhagen [I PDF-format, fra Sentura #12/13]

Sæt dig fri. Torben Persson er i færd med at udgive undervisnings-serien De unge døde. Han fortæller om sine erfaringer med at undervise i lyrik. De unge skider på 14-punkts-modeller og får selv stemme.

Thomas Pynchon skrev i 1966 romanen The Crying of Lot 49, som nu er genudgivet i dansk oversættelse. Det handler om frygten for at være med i et (kom)plot og om menneskers dybe trang til at se sammenhænge i verden... Læs en udlægning af Pynchons roman - og lidt om forfatteren.

20 måder at skrive dårlige digte på. Vil du undgå de mest almindelige faldgruber, når du skriver digte? Den norske forfatter Finn Øglænd giver en række klare skrivetips. Han mener bl.a., at det ligefrem kan være en fordel at lave store og fatale fejl, for poesien må risikere alvorlige ting...

De kendtes skraldespand. Allen Smithee debuterede i 69' med Death of a Gunfighter og har på 30 år instrueret mere end 60 produktioner. Meget mystifystisk, for han eksisterer slet ikke.

Røvsyge e-bøger. Tanken om e-bogen er forjættende, men holder det ved et nærmere blik? Kommentar til fænomenet.

På bølgelængde med danskerne. En visionær ministers hyggelige, lykkehjulslunkne humor får et lille hip. Kommentar til begrebet public service.

Forfatterskolen. En chefredaktør på Dagbladet Aktuelt har udtalt, at han ikke gider litterær postmodernisme og Forfatterskolen. Kommentar med et ironisk tvist.

Digtene fra Auschwitz. Kan man spise en hot dog, mens man ser på krematorie-ovnenes skorstene? Uforenelige dilemmaer tumler gennem forfatteren Brian Dan Christensen, da han besøger koncentrationslejren Auschwitz. I toget hjem læser han en samling digte fra lejren, der sprænger al snak om æstetik… Essay

Essays i rejsetasken. Fra krigen i Nicaragua til fangerkulturen på Grønland: Niels Peter Juel Larsen færdes hjemmevant overalt i det fremmede, men formår samtidig at lade sig overraske og forundre. Læs også et klip fra essayet Familien Zhangs øvre gravplads.

Spring-læs! Vagn Steen har skrevet en velkomst til sin gamle buddy Johannes L. Madsens samlede værker, der spænder fra konkretisme til opløst syredigtning.

Rig i en ruf. Hvilken forfatter drømmer ikke om at blive millionær, bade sig i anmelderroser og sælge to millioner eksemplarer af en enkelt bog? Der findes en genvej, om end den er svær at hitte: Bookerprisen. Alt om prisen, der sidste år blev uddelt til Yann Martel for Pi's liv, og som 14. oktober gik til DBC Pierre. Læs også Booker-glimt med facts, rygter og anekdoter.

Vi er ved at glemme en essentiel viden om verdens sammenhæng. Men det kan fx indianerne stadig lære os om, mener forfatteren Vagn Lundbye i en sjælden antologi med indianske tekster. Vi bringer myten om Bagdøren der ikke måtte åbnes.

Du taster løs, dialogen sprudler: du er i gang med dit første filmmanuskript. Men hvordan sikre sig, den cigarrygende amerikanske producer hiver sin fede tegnedreng frem? Sten Faurschou har skrevet en how to ud fra egne erfaringer.

E-mail bogkæde. Læs en bog og fortæl andre, hvad du synes. Et tilbud fra biblioteket.

På de danske højskoler kan du snuse til filmens verden. En praktisk guide til kurser i år 2005.

Karibiske krydderier. I foråret 2006 var en forfatter fra Guadeloupe for første gang på officielt besøg i Danmark. Læs en introduktion til Ernest Pépin, der deltog i arrangementer over hele landet.

Krummeklubbens skamløse søstre. Vi bringer nogle små klip fra Mian Lodalens roman.

Skriv din satan er en anderledes antologi, hvor 25 forfattere skriver om deres metier. I Naja Marie Aidts Syv små syge stykker ligger hovedpersonen en del på sofaen i selskab med tvivlen. Uddrag.

 

 
I n t e r v i e w s

Et liv som spammer. Forfatteren Søren Mosegaard har brugt nettets nyhedsgrupper som ramme for sin fiktive fortælling. Hør ham forklare baggrunden og hvilket kick det giver at pumpe myriader af mails igennem en server. Uddrag fra bogen Godnethistorier.

En lille og vågen er bedre end en stor og doven. Det gamle ordsprog kunne måske også gælde det nye, initiativ fra adressens forlag - den fotokopierede dogmeserie A8. Serien er bl.a. ment som et legerum for forfatterne, siger en af bagmændene i dette lyn-interview.

I konsultation hos Dr. Psyko. Canadieren Brad Kelln er retspsykolog og laver psykologiske profiler af forbrydere. Han er også thrillerforfatter med speciale i psykopatiske hovedpersoner, som er fremmede overfor gængse regler og normer. Interview.

Ildfisken er stadig flyvende. Det smalle tidsskrift, der er med til at lancere den nyeste, unge litteratur, er nu kommet i hele 8 år. Lyrikeren Carsten René Nielsen, der er idemanden bag, fortæller her om arbejdet med tidsskriftet og om vilkårene for de skrivelystne, der gerne vil på tryk.

Lavement mod sjælekramper. I dette omfattende interview med landets hemmeligste forfatter, Lars Kjædegaard, kommer det blandt andet frem, at indre dæmoner kan bekæmpes med afføringsmidler - i hvert fald i overført betydning...

Ud og se litteraturen leve. Nyt gratis litterært nyhedsbrev giver besked om oplæsninger over hele landet. Samtidigt modtager man ultraaktuelle boganmeldelser fra kendte kritikere - for at motivere sofahængerne lidt ekstra. Lyninterview om litlive.dk

Fjerner med hjerner. Studievært og hjerneforsker Peter Lund Madsen

I sporet på en krimi-dame. Vi har fravristet Liza Marklund, nordens skrappeste krimi-dame, nogle af hemmelighederne. I dette interview afslører hun bl.a., at hun arbejder så hårdt med sine bøger, at hun kan hvert eneste ord udenad...

Søhesten sidder i hjernen. Tag med på safari i det Ib Michaels'ke univers. Sentura har talt med forfatteren om fraktaler, fremmedgørelse, Nørrebro, New York og litteratur og den nye roman Paven af Indien, der udkom 15. april.

Nyfeminismens bølge har rullet siden den svenske debatbog Fisseflokken udkom i 1999. Sentura har talt med tre unge kvinder - med mand børn og job - for at høre deres syn på sagen. Det kom både til at handle om møgkællinger og sædkonkurrencer.

Sproget regner ned i hjernen. Ursula Andkjær Olsen flyder oven på virkeligheden, tager sproget med under vandet og kalder det følelses- og husketeknologi. Carlsberg uddelte i øvrigt deres årlige idé-legater til den sprudlende digterpige.

Epigrammer over en bid brød. Uffe Andersen har lavet 17 interviews med personligheder fra Bulgarien. Det er resulteret i bogen Bulgarien - mere end et strejf af Orienten. Vi bringer et interview fra bogen med den humoristiske digter Radoj Ralin.

Den festlige løgn. Jeg har sikkert løjet lige så meget som alle andre. Men jeg har haft den lille fordel i mit temperament, at jeg hellere ville lave skandale end lyve, siger Mogens Rukov bl.a. i dette interview om begrebet 'løgn'.

Faldt i gryden som barn. Den islandske ordtroldmand Sjón udgiver i begyndelsen af oktober sin første roman, Dine øjne så mig, på dansk. Vi har interviewet forfatteren og bl.a. fået en forklaring på, hvordan ideen opstod...

Tilbage til ... TURBO hedder den nye udgave af Per Højholts klassiker, Turbo - en spacefiction, fra 1968. Læs interview med idémanden Jesper Ravn

Dramatikeren og forfatteren Jokum Rohde.

Kopimaskine taler ud. Vi har fået en snak over et par Hancock øl med debutanten Martin Glaz Serup, der ser en sammenhæng mellem sjove digte, større politiske hændelser og den enkelte metafor.

Jan Sonnergaard Han har brokket sig over aktiveringsordninger, nedskæringer og umyndiggørelse. Vi spurgte, hvorvidt litteraturen kan handle om disse ting, og om Radiator var socialrealismens genkomst.

Hypermoderne huleboere. Vi har mødt Christian Skeel og Morti Vizki inde i en sært gammeldags og elektronisk hule, hvor de fortalte om tankerne bag deres Rejsebog. Hver gang et billede begynder, siger Skeel, føles det som første gang.

Hipo høj, nazi-krimi-(g)heil! Han kan være svær at få hold på, forfatteren Steen Langstrup. Vild med Starwars, Pusher og Splint & Co. Og senest aktuel med en usædvanlig besættelsesroman fyldt op med klassisk film noir-stemning. Men Sentura tog handsken op og fik en snak med Langstrup om romanen Stikker - og den etablerede forlagsbranches fallit.

Resocialisering. Danmarks uhyggeligste forfatter, Lars Kjædegaard, har med sin tiende bog, Israel Falk, vendt psykopaterne ryggen og skrevet en behageligt rolig bog med politiske undertoner om at finde sig selv og acceptere det fremmede. Vi har fået et interview

Hold kæft med de gamle klichéer. "De gamle journalister lyver!" Så hårdt sætter journalisten Nils Thorsen tingene på spidsen i dette interview om hans bog Klangen af et menneske. Bogen, baseret på personlig erfaring, er bl.a. ment som en fremstrakt hånd til alle, der gerne vil blive bedre til at portrættere og interviewe.

Litterær blindsmagning. Hus #2 er udkommet for nylig, og er specielt ved at bidragsyderne er anonyme. Desuden går det lille debutantforlag E+ i luften inden længe. Initiativtageren Jesper Elving fortæller om projekterne.

Vi mødes på grillen. Er bogen altid bedre end filmen? Ja! mener Jesper Wung-Sung, forfatter og manuskriptforfatter til den roste ungdomsfilm 2 ryk og en aflevering, der udspiller sig i et provinsmiljø. Interview.

Skriver om sex og kaniner. Pludrepoeten og ordløjseren Rasmus Nikolajsen taler ud: Han elsker små bøger, AGF og Ingemanns småfugle. Han vil befri ordene. Han vil skrive digte, han endnu ikke ved, han kan lide. Vi bringer det første interview med forfatteren.

Forrygende krimi! Paris hjemsøges af en selvpiskende albinomunk som uden tøven slår ihjel i forsøget på at bevare billedet af Jesus som Guds søn. Det er Da Vinci Mysteriet - og det er eminent, mener vor anmelder. Læs også lyninterview med bogens oversætter Susanne Torpe, der fortæller om det ny forlag Hr. Ferdinand.

Hvordan går det, København? Katrine Marie Guldagers nye novellesamling, der foregår i et nutidigt byrum, svarer: ikke for godt. Lyninterview med forfatterinden om bogen København.

Jamen, man dresserer da læsere. Grzegorz Wróblewskis Den ny koloni er fyldt med syrede replikskift og puzzler sin læser. Vi har mødt den dansk-polske forfatter med det mærkelige navn og fået en uddybende snak. Interview.

Headsplatterbanger vinterpikkene, taler trix og hjemmegejler. Year, baby, year! Danmarks p.t. mest opfindsomme sprog-wichser, Jeff Matthews, susede forbi Senturas skribent i sin elektrificerede & vilde kørestol... Interview.

Digterinden vender hjem. Bodil Bech blev i 1938 - efter en længere Finlandsrejse - interviewet til Ekstra Bladet. Hun sagde: "Alle mine Digte er skrevet i Ekstase". Vi bringer et genoptryk af interviewet.

 

 
P o r t r æ t t e r

Martha Christensen, der var forkæmper for de små og sære i samfundet, døde i 1995. I anledning af Kasper Rostrups nylige filmatisering af hendes novelle "Her i nærheden" fra 1993, er her et anderledes portræt - en collage af citater

TV2s direktør Cristina Lage Hansen

Haiku med Hauge. I en skrivehytte i Norge sidder en digter og bliver inspireret til hurtige haiku på sin skrivemaskine.

Puster støvet af lyrikere. Digteren Rasmus Nikolajsen har været på jagt i Skandinavien efter oversete lyrikere og fandt tre. Måske kender du allerede danske Johannes L. Madsen? Men hvad med den kalveblide nordkvinde Ellen Einan? Og den evigt-unge finlands-svensker Henry Parland? Tre veloplagte ordpust med mange teksteksempler.

Forfatteren Arthur Schnitzler, der skrev Traumnovelle (1926), som blev til Eyes Wide Shot i Stanley Kubricks filmatisering.

Peter Seeberg

En lok af Södergrans hår. En af 30'ernes spændende digterinder, Bodil Bech, besøgte Edith Södergrans hjem i Finland. Hun talte med moren, a'ede katten og fik en usædvanlig gave.


 

 
O m t a l e

Jesper Bergs digtsamling Steler og livstavler

Den internationale filmfestival i Berlin fyldte 50 år. Senturas udsendte skribent var med på festival.

Kristiane Hauer er gæstelinker og har fundet fem interessante netsteder. Læs også teksten Globus fra Hauers debutbog Går under går over går.

Kristian Leth er gæstelinker. Læs også et par smagsprøver fra debutsamlingen Land - digte klare som dråber og poplyd.

Eli I. Lund, som debuterede i 2002 med digtsamlingen Jeg vil have sex med en kvinde fra fremtiden, der kan karakteriseres som en hybrid af nutid, fremtid, kvindeskikkelser, genteknologi og design, er gæstelinker. Vi bringer også fire digte fra debuten.

Notat om Borgens Verdenslyrik

Den færøske forfatter William Heinesen ville den 15. januar år 2000 være fyldt de magiske 100 år. Læs i anledningen et digt om 'en af disse oceaniske dage'.

Snoet som en wienerkringle og overraskende som et billardstød: journalisten og levemanden Jens Kruuses sproglige metode igennem 30 år kan ikke sættes på en traditionel formel. En kollega i faget, Flemming Chr. Nielsen, giver et portræt.

Litteratur og film på nettet. Tag med på en lille guidet tur til nogle brugbare engelske og amerikanske sites.


Læs en kriminovelle af Niels Martinov

Læs fire små opklaringer om krimimagasiner i Danmark.

Ib Michael er gæstelinker. Læs lidt om fem af de netsteder, der bl.a. har inspireret Michael til sin nye roman Paven af Indien.

En håndfuld hallelujaer - er den gemytlige titel på et af digtene i anarkisten, lokalpatrioten, fiskeriarbejderen og færingen Jóanes Nielsens seneste digtsamling Sting, der blev indstillet til Nordisk Råds litteraturpris i 1999.

Hvem fik ikke Nobels litteraturpris 1999

Senturas skribent fantaserede om Nordisk Råds Litteraturpris til Nordbrandt og Boberg

Tre modtagere af Nordisk Råds Litteraturpris læste op ved et vellykket arrangement. Senturas lyrikjægere var på pletten og leverer her en spontan beskrivelse.

Turèll i islandsk sweater? Pyha da, men dette syn oplevede man i 70'erne afslører Kristen Bjørnkjær til instruktøren Lars Movin. Anledningen er en ny portrætfilm om Turèll, den sky karma cowboy.

Jacob Weinreich, der har skrevet et par friske og underholdende Århus-romaner, er gæstelinker. Vi bringer samtidig den nyskrevne novelle Popsangerinden, om Regitze, der dømmes yt af musikanmelderen og derefter opsøger hans hjem...

Kopenhaga. Digteren Grzegorz Wróblewski er aktuel med små sydende og boblende Københavnerskitser. Vi har fået lov at bringe et uddrag.

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]