Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 


Sentura #14  
December 2002

Indhold af nummer:

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12/13  15  16  17/18  19  20

Indhold i Sentura # 14

[Pressemeddelelse]

Tema: "Begyndelser"

Yndlingsbegyndelser En lille intro til begrebet "begyndelser". Består af klip fra forfatteren Paul Auster, der om nogen mestrer at indlede en bog. Leder fra redaktionen.

Efter begyndelsen kommer bøhmanden Lars Kjædegaard er en af landets mest drevne spændingsforfattere og tjener kassen som leverandør af ugebladsnoveller til fx "Hjemmet" – på den måde financierer han sit øvrige forfatterskab.
     Han siger bl.a.: "Mine bøger starter som regel diffust. De er aldrig skrevet på baggrund af et nøje udtænkt plot.". Sjældent interview med Kjædegaard. [Læs Senturas 5 dele lange interview med Kjædegaard]

Fortællinger som stikord Verden er i forandring. Det er fortællingerne også, men hvor fører de nye fortællinger med flere begyndelser os hen? Skribenten indbyder dig til at følge hans spring og links i denne introduktion til hypertekst. Spændende, labyrintisk essay.

Det slående ved anslaget En god indledning er en gåde, den vækker vores nysgerrighed og udfordrer sanser og følelser. Vi har mødt Arne Bro, leder af Filmskolens TV-linje, der her fortæller om begyndelser, anslag og fortælle-strategier: "Tilskueren behøver ikke nødvendigvis at have spænding… kan godt acceptere en henslængt, venligsindet samtale i en bus, hvis det er det, der loves". Interview, der åbner øjnene.

Begyndelser for begyndere Vores skribent har siden han fik børn befundet sig i et begyndelses-inferno, hvor Postmand Per konstant sidder fast i grøften. "En af de fantastiske ting ved at have fået barn er at opdage, at man kan springe begyndelsen over", siger skribenten bl.a.
     Personligt essay om børnefortællinger i bøger og på film.

Lad os tage noget coke og kneppe nogle piger I denne krasse kommentar til Thomas Qvortrups anmelderroste roman "Tæt på Paradis" (Gyldendal), tænder skribenten for Anal København i stedet. Her er lige så meget indhold som i romanen, og så er det den rene vare.

Fiktion #1 En begyndelse fra forfatteren Lars Frost: "Hvad leger I?". Et citat: "…Hvad leger I? spurgte jeg. Vi leger bøsser, sagde den frække dreng med mellemrummet mellem tænderne". Ikke tidligere trykt.

Fiktion #2 Forfatteren Anders Bodelsen sendte Sentura en begyndelse på mail. En finurlig begyndelse på kun én linje.

Fiktion #3 Forfatteren Janne Teller sendte Sentura en kryptisk begyndelse på mail. Hun skriver i øjeblikket på en roman, der starter: "Første liv er begyndelser".

Fiktion #4 En begyndelse fra forfatteren Simon Fruelund: "Lad os begynde her". Hans kort-tekst starter sådan: "Den enarmede professor begynder med at skrive en sætning på tavlen". Ikke tidligere trykt.

Fiktion #5 Forfatteren Vagn Lundbye udgav i 2002 den selvbiografiske "Trefoldighedsbarn" (Borgen). Bogen blev rost af anmelderne. Vi bringer et klip. [Læs en anmeldelse af "Trefoldighedsbarn"]

Brylluppet som begyndelse En samling afrevne notater danner konturerne af et billede om bryllupper. Et notat lyder. "Hvorfor er film om bryllupper så ofte komedier"? Artikel/collage.

I begyndelsen var Ordet Hvad er du mest til: Nusers mørke og stormfulde nætter, Gustave Flauberts "Madame Bovary" eller måske Marcel Prousts "På sporet af den tabte tid"? Skribenten tager dig med på en slentretrur gennem ti berømte begyndelser fra "Bibelen" til "Radiserne. Essay.

Bøger der bryder isen Den serbiske forfatter Vladimir Arsenijevic har skrevet to romaner og en krigsdagbog. Ud over at være forfatter, er han også forlægger. Hans hensigt med forlaget at nedbryde fordomme og give det tidligere Jugoslavien en ny begyndelse. Interview om et mindre påagtet område.

[Særindslag] Fotoserie Døre og porte kan være lokkende, skræmmende, forfaldne – inden du begynder at åbne eller gå igennem. Skal du kysse i porten? Skal du tisse? 19 billeder af døre, porte og indgangsportaler.

Drengedrøm Skuespilleren Mark Dymond har fået en rolle i den nye Bond-film, "Die another Day". Med et smil siger han: "Jeg var med til Bond-optagelserne i 4 dage". En ung skuespiller tager et skridt fremad i begyndelsen af sin karriere. Interview.

Universet leger med sig selv Svaret på livets oprindelse finder man ikke i biologien eller teologien, men i litteraturen. "Det hele handler om at lege", siger skribenten bl.a. og søger forklaringerne hos Inger Christensen, Morten Søndergaard og Irmahønen. Kort essay.

Thorkild Hansens lykkelige gentagelser Forfatteren Thorkild Hansen var dybt påvirket af Camus – ikke mindst myten om Sisyfos, der begynder på bar bund igen og igen. Heri genkendte han sig selv. Portræt-artikel.

Fra begyndelsen til grådens rand En læseoplevelse kan være uforglemmelig. Skribenten beretter her om at blive ramt af en lykke, af en fantastisk historie og af sproget i Siegfried Lenz's "Tysktime". Personlige tanker.

Præstationsangst i en uge Hvordan introducerer man et tv-program? Grafikeren Maria Uleskog, der har lavet introen til DR2's "Deadline", prøver at svare: "Der findes ikke et enkelt svar på, hvordan man begynder. Det sidder i rygmarven", siger hun bl.a. E-mail interview.

Anmeldelse Uffe Andersen: "Bulgarien – mere end et strejf af Orienten (Informations Forlag). 17 portrætter af mennesker fra et af Europas mest fascinerende lande. Simon Leunbach, formand for Kulturforeningen Danmark-Bulgarien, er gæsteanmelder. [læs et interview fra bogen]

Anmeldelse Henrik Nordbrandt: "Døden fra Lübeck" (Gyldendal). Nordbrandts bud på sit eget livs begyndelse. [se også en anden anmeldelse af Nordbrandts erindringer]

Begyndelsen på enden – om filmbegyndelser Store filmhovedværker som "Vertigo", "Pulp Fiction" og "Citizen Kane" er mikrouniverser uden egentlig begyndelse eller slutning. Skribenten gennemgår en masse begyndelser, midter og slutninger på film og indrømmer bl.a.: "Jeg har selv altid haft en svaghed for rammefortællinger, hvor filmen begynder med slutningen". Vidende essay.

Fra begyndelser til åbninger Tanker om åbninger og begyndelser: "En åbning er mindre autoritær, end en begyndelse". Små abstraktioner/mini-essay.

/Jhm

 
Hvis du ikke allerede abonnerer, kan det bestilles her
.

[h j e m]