Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

Klik for at se omslaget i stor størrelse


Sentura #15  
Juni 2003

Indhold af nummer:

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12/13  14  16  17/18  19  20Bestil nummeret om 'det fremmede' her
Se forhandlerliste

Indhold i Sentura # 15

[Pressemeddelelse]

Tema: "Det fremmede"

Velkommen til det fremmede – og værsgo at blive bekendt med det. Redaktionens opvarmende leder [Læs her]

Undervejs er altings mål Tæt på Ib Michael, hans syn på det fremmede og på det at rejse. Kannibaler, rumteleskoper og organiske udposninger er bare nogle af de fremmede elementer, som den rejsende forfatter fortæller om – foruden hans nye roman Paven af Indien, der også handler om noget fremmed.
     Oplev Ib Michael i et sjældent tætgående interview. [Læs lang netversion her]

Kokabuxillah! Når sprogets grønne mænd lander på planet Ord, sker der noget inde i sproget på os. Dadaisterne og Per Højholt gjorde det. Malk de Koijn gør det. Legede med sproget og hældte meningen ud af ordene, så næsten kun lydene var tilbage. Essay om sprogleg og sproglig eksistentialisme.

Sandheden om Rowan Morrison Gyset og det fremmede hører unægteligt sammen i den 30 år gamle kult-klassiker The Wicker Man. Skribenten tager sin læser med på en rejse gennem Robin Hardys glemte film fra 1973 for at finde sandheden om Rowan Morrison. Artikel om kult og det fremmede i film.

Fortsætter hverdagen? »Der er ingen grund til at frygte en blind kommercialisering af dansk film, og at alle film i fremtiden vil blive skåret efter hverdagsdramaets model,« siger rektor for Filmskolen, Poul Nesgaard.
     »De succesfulde danske hverdagsdramaer er kedelige, og de fortæller ikke noget nyt,« siger den nyuddannede filminstruktør Niels Nørløv Hansen.
     Interview med Nesgaard og et par af fremtidens filmfolk.

Fremmede film flopper Tal er ikke filmbranchen fremmed. De lever af dem. Amerikansk film er klar topscorer, hvad angår antal solgte billetter. James Bond er den eneste europæer med bare lidt salg i. Se salgstal på fremmede – og ikke-fremmede film.

Tv-demokrati til 44 millioner dollars Al-Jazeera – Arabiens svar på CNN? Tv-kanalen er ikke nem at placere inden for det journalistiske spektrum. Fra før krigen i Irak, en artikel skrevet af journalist Muhammad Ali al-Atassi fra Damaskus, der stiller sig tvivlende over for hyldesten af Al-Jazeera som et journalistisk alternativ.

James Bondsk Licens til vrøvl Nyd dette eldrevne og entusiastiske interview med Lars Bukdahl. Hør hr. Bukdahl fortælle om dansk dada-angst, fimsløshed, yndlings-dadadimser, readymades og Højholts berømte æg. E-mail-interview om den rablende kunstretning dadaisme. [Se diverse links til readymades nævnt i artiklen her]

K Det fremmede hos Kafka har mange ansigter og findes overalt i forfatterskabet som sære hændelser og aparte gestalter. Læseren bliver overrasket, når det absurde og fremmedartede pludselig træder frem i Kafkas tekster, fordi de ofte begynder med en meget velkendt og dagligdags situation, der samtidigt skildres i en realistisk sprogtone.
     Hvor fremmed bliver du, når du læser dette essay om det fremmede hos Kafka?

Kvinder i krigsfilm – hvad laver de der? Blod, sved og tårer. Missioner, missilgnister og mandsmod. Mænd er fast inventar i krigsfilm. Kvinderne kan højest snige sig til beskedne roller som kærester, man skriver hjem til. Så hvad laver de egentlig på lærredet, når de er der? Få svaret i denne guide gennem filmens kvindelige soldater.

Portræt af ondskabens ansigt Hvem husker ikke Muhammed Attas og de andre terroristers pasfoto i avisen fra dagene omkring 11. september? I denne artikel viser skribenten, at den moderne verdens fjender fremstår som letgenkendelige ikoner. Behovet for klare, slagkraftige fjendebilleder vokser. Essay om fjender, billeder og pasfoto.

Scheisse, merde, shit, lort Der er stadig én enkelt ting, der – trods sin naturlighed – er særdeles fremmed for de fleste mennesker. Hvornår er du, kære læser, for eksempel sidst blevet konfronteret med lort på lærredet eller i læsningen? Altså ikke set eller læst noget lort – men set eller læst om lort.
     Klumme om store og saftige lorte-scener i film og romaner gennem tiderne.

I hjertet af afrikansk film Film fra Afrika lyder fremmedartet, men er det ikke. For afrikanske film vil gerne være europæiske. Tag med Senturas udsendte til filmfestival i Burkino Faso.

Outlandish Fremmedord er fremmedlegemer i sproget. De kan gavne, men også gøre skade. Læs skribentens causeri over blandt andet hverdagsagtige fremmedord som radiator og shawarma, der efterhånden er blevet naturaliseret og omdannet til familiære medlemmer af vores modersmål.

Fiktion Vi præsenterer endnu engang ny dansk litteratur: om fremmede lande, om at oversætte det fremmede, og om at selv at være fremmed. Forfatterne Merete Pryds Helle, Morten Søndergaard og den mystiske, ukendte Oscar K. er alle bosat i et fremmed land.
    Bidragene er ikke tidligere trykt.

Andre fremmedartede oplevelser Vær med i konkurrencen fra det ukendte. Klip og drej dig rundt i det fremmede med Senturas snurrige fremmedhedshjul. Fold også det store monsterkort ud og lær Senturas monsteralfabet udenad. Måske vinder du en bog.

/KLH

 
Hvis du ikke allerede abonnerer, kan det bestilles her
.

[h j e m]