Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 


Sentura # 4
Juni - august 1999

 


Indhold af nummer:

1  2  3  5  6  7  8  9  10  11  12/13  14  15  16  17/18  19  20

Indhold i nummer  4    

Glimt - bl.a. af Cannes Filmfestival 1999 og af en ny bog om Karen Blixen og filmen. Det er BT's filmanmelder Keith Keller, der har begået den, og han behandler både færdige og ufuldstændige film.

Opråb til alle visuelle analfabeter. En af filmverdnens mest sære kunstnere, englænderen Peter Greenaway, er ude på at gen-opfinde filmen: Filmen er ikke død, siger han; den har aldrig eksisteret...

De elektroniske medier, de trykte medier - og Doonesbury.
I 1975 gik Pullitzerprisen for første gang nogensinde til en - tegneserietegner. Modtageren hed Gary Trudeau og hans serie er Doonesbury - "tegneserien som præsidenten frygter." i denne artikel gennemgåes serien fra dens fødsel i 1968 til i dag.

Filmvagten anmelder denne gang bl.a. Ole Christian Madsens "Pizza King", "A Simple Plan" af Evil Dead-instruktøren Sam Rami, Stephen Frears "The Hi-Lo Country", science fiction-filmen "The Matrix" af Larry & Andy Wachowski og "Evigheden og en dag" af grækeren Theo Angelopoulos.

Arven fra vest - et interview med filminstruktøren Stephen Frears, der i anledning af sin aktuelle film, "The Hi-Lo Country" fortæller om sit tvetydige forhold til den klassiske western-fortælling.

Fra landscape til netscape - eller fra natur til kultur om man vil. Dette er en artikel om det tyvende århundrede og to markante forfattere fra hver sin del af det; Johannes V. Jensen og Merete Pryds Helle - der er flere lighedspunkter, end man måske umiddelbart ville tro.

Krimiklummen har denne gang iklædt sig de mest forførende gevandter og fortæller om, hvordan den gode kriminalhistorie indfanger og forfører sin læser; den lægger spor ud, som viser sig at være falske og indbyder os alle til at gætte med og løse gåden.

Fjerner med hjerner og vægtløst fjernsyn - to interviews med to brødre, der med hver deres remedier og på hver deres facon har ændret "reglerne" for hvad man kan på tv; hjerneforskeren Peter Lund Madsen og dennes bror tv-trolden Anders Lund Madsen. [Læs artiklen]

Bogbazaren tilbyder i dette nummer læserne anmeldelser af bl.a. Salman Rushdies "Jorden under hendes fødder", islandske Einar Már Gudmundssons moderne saga "Fodspor på himlen", Phillip Roths "Amerikansk pastorale", genudgivelsen af Dan Turells "Karma Cowboy" og digtsamlingen "Tusindfødt" af Pia Tafdrup.

Hverdag fra morgenstunden. Hvis du har fået en skæv start på dagen, så kan du i hvert fald ikke give TV2's tidlige morgenprogram "Go'morgen Danmark" skylden. Dét er nemlig et rigtigt trygt og hyggeligt program med værter, som næsten føles som ens rigtige venner...

Historierne fra Kosovo. Krigen på Balkan blev ikke alene udkæmpet med bomber og missiler; den blev i lige så høj grad udkæmpet med ord. I denne artikel ses nærmere på krigens metaforer, og på hvordan generaler og politiker bevidst benytter sig af dem til at få verdenssamfundets sympati.

Fiktion - i dette nummer en tekst af Merete Pryds Helle.

Små øer er kun for fugle der kan flyve væk. Det kan godt være, at Færøerne ikke er meget mere end nogle fugleklatter langt ude i Atlanterhavet, men de er altså store nok til at danne ramme om en ny, færøsk roadmovie af Katrin Ottarsdóttir. Sentura her set filmen og fået en snak med instruktøren.

Senturerede noter om bl.a. Gary Oldmans instruktørdebut, Danmarks første net-boghandel, digte af Schade, Gyldendals filosofi-serie og Tv på internettet.

Glasnost i filmhuset. I sommeren 1999 gik debatten om det danske filmhus og specielt ledelsen af det meget højt. Filminstruktørerne raslede med sablerne og truede med at emigrere, og ministeren talte om at gribe ind. Denne artikel trækker fronterne op og gør status.

Hvis du ikke allerede abonnerer, kan det bestilles her.

[h j e m]