Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

På gaden NU
Sentura # 6
December - februar 2000

 


Indhold af nummer:

1  2  3  4  5  7  8  9  10  11  12/13  14  15  16  17/18  19  20

Indhold i nummer  6    

Glimt- om Marguerite Engbergs bog "Filmstjernen Asta Nielsen", dogme-brødrenes kommende danmarks- og nytårs-film og om ret så kontante novellelyster.

Stafetten - den allerførste - med meninger om film, bøger og fjernsyn er givet til instruktøren og direktøren for Nordisk Film & TV, Rumle Hammerich. Han mener bl.a. at journalistikken fører sig selv ind i sin dødskamp. Og at fiktionen efterhånden er mere "sand" end journalistikken.

Lucy genopstår som skolefrøken er titlen på en artikel om en af 1950'ernes største tv-succeser - nemlig I love Lucy. Danmarks Radio er som et led i voksenundervisning begyndt at genudsende det engelske tv-show, hvori komedienen Lucille Ball spiller en af hovedrollerne. Vores tids pendanter til serien, såsom Friends, Cheers og Frasier bruger stadig den form som I Love Lucy opfandt.

Lyrikmaraton - i hælene på de danske digtsamlinger. Den danske lyrik synes at være sat på slankekur - og i et optimistisk forsøg på at råde bod herpå anmeldes alle nye, danske digtsamlinger, der udkommer i denne efterårs- og vintersæson på Senturas hjemmeside. Et væsentligt udgangspunkt er at digtsamlinger også skal være underholdende.

Mere poesi på skærmen... Der er flere muligheder for at opleve poesi lidt uden for dets normale domæne. På adressen afsnitp.dk lanceres et udstillingsrum for "visuel poesi". Og så er der en opfordring til at se Jørgen Leths film om Søren Ulrik Thomsen.

Filmvagten zoomer denne gang bl.a. ind på "The Blair Witch Projekt", instrueret af Daniel Myrich og Eduardo Sanchez. En oplysende artikel fortæller om "The Blair Witch Projekt" - bl.a. viste instruktørerne sig ikke for skuespillerne een eneste gang under optagelsen. Derudover er der anmeldelser af "Fight Club", instrueret af David Ficher, Nicole Garcias "Place Vendóme - Juvelerkvarteret" (orig. titel: Place Vendóme), og "Xiu Xiu - Pigen der blev glemt" (Orig. titel: Xiu Xiu), af Joan Chen. Endelig kigges der på et par danske roman-filmatiseringer - Jane Åmunds "Klinkevals" - instrueret af Hans Kristensen og Niels Gaups "Flugten fra Jante" - med forlæg i en roman af Aksel Sandemose.

Krimiklummen er fyldt til randen af den kriminelt engagerede Bo Tao Michaëlis' forsøg på at indkredse sin egen fascination af hat-og-briller-genren.

Fiktion - indeholder teksten "Hotelgangen" af Jokum Rohde. "Hotelgangen" har ikke været trykt før.

Rohdes rum er de indre psykiske rum og til udforskning af disse henter forfatteren og dramatikeren Jokum Rohde inspiration fra William Burroughs, amerikanske katastrofefilm og instruktøren David Lynch. I interviewet siger Rohde bl.a.: "De fleste amerikanske film er der f.eks. ikke nogen forskel på, om jeg ser total hamrende fuldesyg eller helt ædru".

I den gode sags tjeneste finder man TV2's afgående direktør Jørgen Flindt Pedersen. Han tror ubetinget på public service tv'ets idealer - som han har kæmpet for gennem sin periode som adm. direktør på TV2. Interviewet siger han bl.a. at han tror folk bliver hamrende trætte af kommercielle ting som Stripperkongens Piger og Robinson. Det er for lousy.

En trist og smuk verden - lige netop sådan forekommer verden, når man ser på den igennem instruktøren Jim Jarmusch´s øjne. Artiklen forsøger at beskrive det særlige ved Jim Jarmusch, der stadig er "independent", - og hans spændende univers. Endvidere en Jim-Jarmusch-filmografi, hvor alle instruktørens film får en kort, analyserende omtale.

De urørlige - tilfældigt falder artiklens forfatter over et billede af Johannes V. Jensen på jagt i junglen fra 1902. Han sammenligner det med et andet billede i Dansk Folkeblad af Pia Kjærsgaard og filosoferer slentrende med baggrund i den danske nobelpristagers bøger over Johannes V.´s forhold til fremmedhed, grænser og tolerence.

Tandlægeskræk - uha uha - splatterinstruktøren Brian Yuzna kender vi i Danmark kun fra video; men han formår at få tilskueren til at føle rædslen på egen krop. Her er en mulighed for at komme - uhyggeligt? - tæt på instruktøren. Begreberne "slasherfilm" og "bodycount-film" forklares også.

Filmfølelser - en note om følelser fremkaldt af film.

Et gådefuldt rum - er det rum, hvor den moderne kortprosa udspiller sig. Sentura har læst antologien "Kortprosa 1999" og sporer nogen af den korte prosas kendetegn. Artiklen holder en letforståelig tone om et abstrakt emne.

Lyd på nettet - om P1´s Lydmuren og Dansk Lydhistorie - begge fundet på internettet.

Solen venter ikke på nogen - Sentura mødte morgenfriske op for at være med ved indspilningen af en ny spillefilm "Bænken" om den såkaldte "manden på bænken" - af den unge Per Fly, der bl.a. har instrueret et afsnit af Taxa.

Bogbazar hører historien gro i en anmeldelse af årets nobelspristager i litteratur, tyskeren Günter Grass' "Mit århundrede" (orig. titel: Mein Jahrhundert). Herudover omtales den lille antologi Nordiske noveller i 1990érne fra Forlaget Systime, Klaus Rifbjergs bøger "Digtere til tiden" og "Sådan. En livsreportage" (en essaysamling og en erindringsbog), Peter Waterhouse's "Tvivl om sporvogne og andre digte". Også lidt om Grass-filmatiseringen "Bliktrommen" og en kommentar om Jens Christian Grøndahls seneste bog "Hjertelyd", der - uretmæssigt - blev sablet ned af kritikerne. Til slut en anmeldelse af hele 7 lyrik cd-ere, der giver poesi til ørerne.

Senturede noter bevæger sig i hurtigt tempo henover DR2´s julegave til seerne i december måned, uddelingen Carlsbegs Ide-legát, TV2´s seertal, TV2´s nye direktør Christina Lage, en pris til "Bye Bye Bluebird" af Katrin Ottarsdottír, radioteatret, et nyt kommende krimi-tidsskrift og endelig Forlaget Aschehougs roman-konkurrence om "den store danske samtidsroman".

Hit the road, Jens - en bittersød kommentar fra én, der er grundigt træt af den danske kulturelle ørken, hvor en del af værterne har ligeså meget tv-tække som en død gubbi på bunden af et akvarium. Endvidere luftes et spagt håb om at Biker-Jens bliver tabt af syne af kameraholdet....

 

 

# 7 vil være på gaden sidst i februar 2000.
Hvis du ikke allerede abonnerer, kan det bestilles her
.

[h j e m]