Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 

på gaden nu

Sentura # 7
Marts - maj 2000

 


Indhold af nummer:

1  2  3  4  5  6  8  9  10  11  12/13   14  15  16  17/18  19  20

Indhold i nummer  7    

Glimt om den 23. filmfestival i Göteborg, tv-serien med den dansende advokat Ally og det velestimerede engelske forlag Harvill, der har hele tre danske forfattere på programmet i forårskataloget.

Stafetten - den anden - med meninger om film, bøger og fjernsyn er rakt videre til forfatteren og kulturkritikeren, Carsten Jensen. Han mener, at uden journalistikken var vi endnu mere fortabte i et uoverskueligt og flygtigt samfund. Ville Saving Private Ryan måske være tilstrækkelig kilde til vor viden om Anden Verdenskrig?

Videoens afløser hedder DVD Forkortelsen står for Digital Versatile Disc, og det er et nyt medie, der står for nogle spændende muligheder. Bl.a. inkluderes ofte alternative slutninger og mulighed for at se filmene med løbende kommentarer fra instruktørerne.

Før filmen starter er et kort kig på begrebet titel-sekvens i anledning af filmen The Talented Mr. Ripley's otte minutter - eller 11.800 frames - lange titel-sekvens. En titel-sekvens kan , hvis den er skruet ordentlig sammen på få minutters montage ridse en hel films grundpointer op.

Girlpower er der ikke meget af, som man umiddelbart kunne tro. 'I 20 år har vi ladet som om, vi fik det', - ligestilling - siger de erklærede feministiske forfattere til debat-bogen Fisseflokken. Men kan Fisseflokkens tanker realiseres? Fire damerkonerkvinderpiger bliver i den kommende tid interviewet til Senturas hjemmeside for et forsøgsvist svar.

Filmmagasiner frem i lyset er en hurtig opremsning af en række smalle - og måske oversete - magasiner om film.

Filmvagten gør denne gang honnør for vinderen af Guldbjørnen ved filmfestivalen i Berlin - Magnolia, der er instrueret af Paul Thomas Anderson. Derudover er der anmeldelser af Anna og kongen (orig. titel: Anna and the King), instrueret af Andy Tennant, De elskende ved Polarcirklen (orig. titel: Los amentes del Cirkulo Polar), instrueret af den spanske Julio Medem , den specielle film American Beauty, instrueret af Sam Mendes og endelig anmeldes The Talented Mr. Ripley, instrueret af Anthony Minghella og baseret på en figur skabt af krimi-forfatterinden Patricia Highsmith. Til afslutning en anmeldelse og lidt baggrund for filmen Stranden (orig. titel: The Beach), instrueret af Danny Boyle og med Leonardo DiCaprio i en af hovedrollerne. Bl.a. lidt om den drenget rebelske DiCaprio og ombygningen af en hel strand - til stor fortrydelse for miljøorganisationer.

Krimiklummen indeholder et interview med kriminal-forfatteren Steen Harvig. Snakken kommer ind på samarbejdet - om de fire første kriminalromaner - med vennen Jørn Namer - men også de mere tekniske sider af det at skrive, og hvad en god krimi egentlig er, berøres. - Ideen startede med, at jeg gerne ville beskæftige mig med et menneske, et helt almindeligt, men hudløst menneske, som bliver hvivlet ind i orkanens øje, - siger Steen Harvig om sin kommende krimi.

De bedste uvenner Den tyske instruktør Werner Herzog var en mester i at skabe film med fascinerende og excentriske hovedpersoner. Nogle af de mest uforglemmelige blev fremstillet af skuespilleren Klaus Kinski. De to var en højeksplosiv blanding. Læs også om de 10.000 laboratorierotter, der skulle bruges til optagelserne af Nosferatu.

Fiktion - frembyder et organisk digt af Niels Lyngsø, et uddrag fra samlingen Force Majeure, 1999.

Vidtfavnende verdensvendt er kodeord, når talen falder på Niels Lyngsø. En lille introduktion.

En svensk helt er død Et kort, personligt tilbageblik på forfatteren Göran Tunström, der døde 5. februar i år.

TV til grin er en artikel om, hvad sit-coms er. Gennemgår på baggrund af den amerikanske tradition den danske sit-com, der tilsyneladende er ikke-eksisterende. Bl.a. siger Piv Bernth, producent på DR-drama, om genren: - Dansk sitcom bliver betragtet som en gøgeunge. Ingen vil vide af den.

Ind i kroppen - ud mod verden Kroppen er i 1990'ernes litteratur blevet udsat for overgreb og indgreb. Vendt, drejet, dissekeret og undersøgt er den blevet. Men i denne artikel kommer man dybere under huden på de forfattere fra 90erne, man har hørt så meget om. Bl.a. om Mads Brenøe, Christina Hesselholdt, Kirsten Hamann Solvej Balle og Merete Pryds Helle. [Læs artiklen]

Next stop serbisk litteratur Mange demokratisk sindede serbere føler sig i dag isolerede. Derfor er "Next Stop Serbien" lavet. Ideen er, at fordi regeringer er uvenner behøver befolkningerne ikke være det.

Lidelsernes farlige bog Sentura har mødt en af lederne af studenter-demonstrationerne i Beograd, Rastko Kostic til en snak om litteratur og den nationalistiske roman 'Kniven' af Vúk Draskovic. Kan litteraturen være direkte farlig?

Den digitale fremtid De levende billeder blev revolutioneret første gang af talefilmen - the talkies. Dernæst kom der farve på filmene, og nu er de på vej til at blive digitale og interaktive. Hvad betyder det for publikum og for filmen som kunst?

Talentspotting Sentura har mødt en af sværvægterne i dansk film, Per Holst, til en snak om hans karriere, talentpleje og om gode replikker. - Det er ikke svært at se, om noget er godt, når det er færdigt. Det er ikke svært at være med i heppekoretet. Det vanskelige er selvfølgelig at se, om det kan blive godt, inden det overhovedet er begyndt, siger Per Holst bl.a. under den åbenhjertige samtale.

Bogbazaren lader det klare læser-blik falde på nobelpristageren José Saramago's Alle navnene (orig. titel: Todos os nomes), Poul Borum's Kritisk Alfabet - en samling kritiske artikler udvalgt af Niels Frank og Janus Kodal, Rune T. Kidde's Øllet blev hans skæbne - en cocktail af komikeren W.C. Fields, Joseph Heller's erindringer Nu og Da - fra Coney Island til i dag (orig. titel: Now and Then), Bjørn Themsens Hvis en frø havde vinger..., anden udgave af Krimi-Guide - kriminallitteraturens hvem er de? hvad skrev de? af Ole Ravn - for lystlæserne med mord i øjnene - og Nederdrægtighedens historie (orig. titel: Historia universal de la infamia) af Jorge Louis Borges, forfatterens prosadebut.

Litteraturlyd og kulturnyt er nettet fyldt af. Vi giver gavmildt et par links til gode adresser.

Senturede noter om Bestseller, et par forfatter-film fra DFI' s filmdistribution, dansk spillefilms succes, Den eneste ene, årets bogudsalg, Berlins 50. filmfestival, Natfilm-festivalen, gylp og galde fra forfatteren Arne Herløv Petersen, forlaget Borgens hjemmeside, nye bøger i serien Verdenslitteratur, det norske Dagbladets kåring af et danske bøger blandt århundredets bedste og klar besked om Gyldendals grønne litteraturhistorie.

Alt det som ingen ser plejer ingen jo at have ondt af. Men det gælder ikke, når talen falder på film. En hel række af spændende film når aldrig biograflærredet og nogle slet ikke sidste station - videohylden. Denne kommentar nævner nogle af de oversete film ved navn (kan bruges som film-guide!) og konstaterer, at det ikke er i orden, at en film kommer direkte på video pga. biografernes manglende vovemod.

 

# 8 vil være på gaden først i juni 2000.
Hvis du ikke allerede abonnerer, kan det bestilles her
.

[h j e m]