Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 4.11.2005
[Opdateret d. 4.5.2006]

ANMELDELSE
Erik Helger:
Jamen
Digte
57 sider
Kr. 148,-
After Hand
Udkommet 25. oktober 2005

 

Af
Keith Lohse
Omslaget er skabt med et maleri af Henrik Have, der også driver forlaget After Hand. 
Erik Helger siger om maleriet: ”Jeg aner en person bag en rude, som enten skal til at drikke sig skidefuld, eller også allerede har gjort det, og nu ikke rigtig ved, hvor han er. De brune tegn, som løber foran, kan være et træ ude fra haven. Billedet, forekommer det mig, er enten på vej væk, eller skal lige til at vågne. Det er ret gådefuldt som altid hos Have”.
Erik Helger
Er født 1948. Debuterede som 21-årig i Hvedekorn – og i bogform i 1975 med bogen Med søer og grønne dale [Jorinde & Joringel].*

RELEVANTE LINKS:

Læs et digt fra Erik Helgers forrige bog Dråbetårne fra 2003 på Senturas lyrikliste – også mulighed for fx at se en bibliografi...

Erik Helger driver selv forlaget Tomos, hvor han senest har udgivet en samling med digte og aforismer af franskmanden René Char – læs et uddrag fra bogen hos Sentura...


 

Smukt vrøvl

I enkelte linjer er der glimt af klarhed i Erik Helgers digte – men nogle steder kunne man lige så godt klippe vor anmelder i mellemkødet med en fjerkræsaks... Han forstår dem ikke.

BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøve fra bogen

ANMELDELSE: Titlen sammenfatter meget godt de følelser, der gennemstrømmede denne læser efter mødet med Erik Helgers digtsamling Jamen. Fordi … jamen… Hvad ER det? Så jeg læste den igen. Og igen. Og smurte den med fløde, med tjære og med blæk, men det gik (naturligvis) ikke væk, dette gnavende "jamen".

Så må man jo læse den igen. Og igen. Og smøre den med fløde, med tjære og med blæk. Men det første gnavende "jamen" går IKKE væk. Ikke hér, i hvert fald. Det gror bare. Der findes naturligvis glimt af klarhed, smukke enkeltstående linier, men over en bred kam er bogens nærved 60 digte så tæt ved det reneste mest prætentiøse vrøvl, jeg længe har set. Eksempel:

vi vænnede os
faktisk aldrig til uroen
i en rød løber
med meningerne
en plet hvor ligene vrimler
i rigtig mange tegn

Jamen HVAD er dét? Ud over … dét? "En plet hvor ligene vrimler/i rigtig mange tegn"? Du kunne ligeså godt klippe mig i mellemkødet med en fjerkræsaks. I don't get it. Når det er sagt, respekterer jeg det af én grund, og én grund kun: Min sadistiske, primitive bedstefar ville have kaldt det "kommunistisk bøsselort". Både fordi han (heller) ikke ville have forstået det – og så for den røde løber. Han hadede de røde.

Samfundskritisk tungetale
Hverken sild eller stær. Ikke dichtung, ikke wahrheit. Dicht-heit? Mjaeh. Bogen (eller rettere hæftet) ER sådan hele vejen igennem: sagtmodige antikrigs-digte hér, mystisk snakehandler-agtig tungetale dér. Eller også SKAL man bare have prøvet at gå i Helgers sko for at vide. Det er ikke påtrængende digte, de flyder ikke bare, de "drikker ikke sig selv ind", som en ven engang sagde om en iskold Nestea (Peach).

De få steder, hvor én eller anden mening NÆSTEN umiddelbart lader sig aflæse, er i de lidt indignerede digte, om Irak, om vores behandling af Grønland, men på en (alt for) afdæmpet, meget blid måde. Som i vittigheden om den skotske apoteker, der – fordi han havde fået for mange byttepenge – bankede på vinduet med en knastør (uhørlig) svamp for at fange den uheldige kundes opmærksomhed. Alt for antiseptisk, klinisk, hyggeligt på den tørre måde.

Poesiens samtalekøkken
Digte må meget gerne have deres helt egen tone. De skal nærmest komme fra deres egen unikke adresse. Men med disse her VED jeg bare ikke. Hvor vil de hen? Hvad rækker de UD efter? Og hvem? Det kan godt være et samtalekøkken er lækrest, når det er skarpt, hvidt og sterilt. Men for denne anmelders dollar må SPROGET godt kunne lidt mere end et køkken. Og VILLE lidt mere, frem for alt.

Dog, dettee Jamen holder sig lige netop flydende på grund af de smukke redningsveste, se bare her:

Enkelte gange
forlod hun huset
stillede sig i vandkanten
og så og så og så
alting vokse
mellem sanserne
og forsvinde.

Køb den – og du vil fortryde det. Køb den ikke – og du vil fortryde det. Men nu VED du det. Måske.* * *

 
Teksteksempler


1.

Rensede eksplosioner:
birketræer sner.

Snart tænder navr
sin aftenhermelin.

Svampeborde
nissestole hollandsk
høres vindstille
på russisk.

2.

så vidt jeg ved
har de rød-hvide fra syd
skåret i urbefolkningen i grønland
med fiskedød mutation og vandskræk
med vestlige dyder som affald
vodka nikotin snaps
kongeskibe fritid prostitution
film og vin
flaskeøl og fadøl
og øl på dåser

3.

AUKTION

Den salgbare hund
i en ramme
gøer.

Mænd og andet
ringer meget.

Som en en blanding
af tal.

Blå paraplyer
under fremmed lim.

Prikkerne fløjter
om anklerne.

4.

Boldenes frisurer betyder
at så længe jorden er rund
kan alting ske.

5.

midt inde
i travlheden
forekommer det tavse ord
som den eneste
dødsensstille berøring
der kurer op og ned
på væskernes
stadige bue


NB! Digtene er fra s. 16, 36, 41, 47 og 54 i bogen.

[ t o p ]       [ h j e m ]