Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 4.10.2006
[Opdateret d. 5.10.2006]

KORTANMELDELSE
Jerker Virdborg:
Forsvindinger
Kriminalroman
[Oversat af Jesper Klint Kistorp]
265 sider
Kr. 229,-
Athene
Udkommet 1. september 2006

 

Af
Ulf Joel Jensen




Omslag til bogen

Jerker Virdborg
Er født 1971. En af svensk litteraturs nye kometer, der viderfører den svenske dokumentartraditon. Han har tidligere skrevet novellesamlingen Landhöjning två centimeter per natt og romanen Svart krabba. Forsvindinger er hans debut på dansk – og romanen blev voldsomt rost i hjemlandet.



*

RELEVANTE LINKS:

I et interview på hans svenske forlags hjemmeside fremhæver Jerker Virdborg to spor i det litterære bagland, som har påvirket ham – Hemingways superrealisme på den ene side og så Franz Kafka [NB! På svensk]...

Læs Senturas anmeldelse af Pablo Henrik Llambías' Et ukendt barn, som Jerker Virdborgs Forsvindinger ifølge anmelderen minder om...


 

Når verden bliver væk

Den starter lidt afventende, bliver så både spændende og medrivende for til slut at lukke sig helt og aldeles om sig selv, Jerker Virdborgs Forsvindinger. Og dermed bliver helhedsoplevelsen en kold og tillukket roman, der ikke inviterer læseren indenfor. Desværre…

KORTANMELDELSE: Der er ikke så få lighedspunkter mellem svenske Jerker Virdborgs Forsvindinger og Pablo Henrik Llambías' Et ukendt barn fra sidste år: Begge romaner udspiller sig i et skyggeland mellem fiktion og biografi, begge romaner er velskrevne og spændende, begge er en smule distancerende i forholdet til sin læser, begge er lidt vanskelige helt at få hold på.

Kold og tillukket
Jerker Virdborgs Forsvindinger starter med et tilfældigt møde med en gammel klassekammerat på gaden. Klassekammeraten fortæller sådan lidt henkastet, at en af de andre fra klassen, som ikke har holdt kontakt i de sidst mange år, er forsvundet sporløst. Denne måske nok overraskende, men alligevel relativt harmløse oplysning, starter en jagt på den forsvundne klassekammerat, som gradvis bliver en jagt på fortællerens fortid – og slutteligt vel en jagt på fortælleren selv.

På ét plan en slags detektivhistorie, på et andet et dyk ned i 70'ernes barndomsland og på et tredje en afdækning af en eksistentiel nutidskrise. Undervejs starter fortælleren (som deler identitet med forfatteren) en form for dialog med den forsvundne ven – og dét spor er, sammen med erindringsglimtene af deres fælles barn- og ungdom, det mest vellykkede i en ellers halvkedelig roman.

For hvor Llambías formåede at holde sin læser fangen – trods den bevidst indskrevne distance og den sære form, hans roman havde – så lykkes dét ikke for Virdborg. Hans roman forbliver kold og tillukket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]