Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 9.1.2009
[Opdateret d. 9.1.2009]

ANMELDELSE
Jonas Karlsson:
Det andet mål
Noveller
[Oversat af Kamilla Jørgensen]
184 sider
Kr. 249,-
Tiderne Skifter
Udkommet 8. november 2008

 

Af
Michael Balle
Omslag til bogen

Jonas Karlsson
Er født 1971, skuespiller og dramatiker. Han har medvirket i flere film og i mange teaterstykker på Dramaten i Stockholm. Ligeledes har han skrevet en del teaterstykker. I 2005 blev hans Nattur opført i Danmark.

Det andet mål er hans debut som forfatter i bogform.*

RELEVANTE LINKS:

Læs et interview med Jonas Karlsson på Dagens Nyheter fra 2007, hvor han fortæller om Det andet mål [NB! På svensk]...


  Storbymennesker

En fin række af små noveller, der tilsammen danner fragmenter af en større fortælling.

ANMELDELSE: Vi er i Stockholm, hvor den svenske dramatiker Jonas Karlsson i en blanding af spidsfindig fiktion og metafiktion har rørt en samling menneskeskæbner sammen i en spicy blanding.

Flere af novellerne har klare kortprosatræk, fx åbningshistorien, der handler om en ung mands storslåede indsats på fodboldbanen. Meritterne er indbildte, men det gør ikke noget, for den unge mand fortæller godt. Så vennerne ser gennem fingrene med dem.

Spejlnoveller
En fortælling, der strækker sig over flere noveller, har en svensk minister i en samlende birolle. Ministeren lever et dobbeltliv som skabslesbisk, hvor hun holder unge kvinder som elskerinder i en dyr lejlighed i byen. Og de skal se sig for, for ministeren er glad for afveksling i sit kærlighedsliv.

Karlsson er god til at variere sine synsvinkler, og det bliver ret så godt i flere af novellerne, der spejler hinanden, blot set fra forskellige personers perspektiv. Fx Skummelt der handler om et ældre ægtepar, som iværksætter en Hitchcock-lignende overvågning af genboen.

Genboen har imidlertid ikke noget at skjule, hvilket man hører i spejlnovellen. Så dobbeltlivet er ikke kun noget, personerne har. Det er også gentaget i kompositionen.

Det svenske Superego
Tematisk ligner Karlssons noveller en blanding af Sonnergaards novelletrilogi, ligesom man let får nu afdøde Jakob Ejersbos fabelagtige Superego i tankerne. Det er almindelige mennesker med almindelige liv, men Karlsson er god til at stille skarpt og fremhæve de ualmindelige detaljer. Det er en flot verden, han skaber.

Man skal være ret vaks, når man skal følge de mange forskellige spor og personer gennem novellerne. Det er nemlig særdeles velkomponeret, og det er en bog, som man sagtens kan læse flere gange og finde nye vinkler i hver gang.

Dansk litteratur kunne godt bruge en Jonas Karlsson. Men indtil videre må vi nøjes med at importere den gode nutidige fortælling.

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]