Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 27.5.2005
[Opdateret d. 12.1.2010]

INTERVIEW
med Rune T. Kidde om Forfattere, fyndord og folkemunde



Mere citatleksikon?
Læs interview med Peter Legård Nielsen om Gyldendals Citatleksikon. Verdens bedste citater.

 

Af
Ulf Joel Jensen



 
Omslag til bogen

Fakta om bogen:
Rune T. Kidde (red.):
Forfattere, fyndord og folkemunde – Citater fra Garfield til Gud
259 sider
Kr. 249,-
Modtryk
Udkommet november 2004

Om værkets redaktør:
Rune Torstein Kidde (f. 1957) har mange jern i ilden. Rigtig mange. Han har tegnet og skrevet til et utal af medier – selv nævner han bl.a. Politiken, Ekstra Bladet, Månedsbladet Press, Svikmøllen og Anders And & Co. Derudover har han udgivet romaner, digtsamlinger, biografier, kunstbøger, børnebøger, tegneserier, cd'er, samt skrevet til både radio, tv, teater – ja, sågar til operaen.

Selv siger Rune T. Kidde, at han holder mest af sine digte, sangtekster og børnerim, når han skal forsøge at se hele sin enorme produktion lidt ovenfra. På forfatterens egen hjemmeside kan man læse meget mere om Rune T. Kidde, hans værker og inspirationskilder.
Besøg runetkidde.dk

Mgoggelmgoggel-
mgoggel

I anledning af en vis hr. Andersens runde fødselsdag (jo, det er ham fra Fyn med fonden, Tina Turner, stregerne i kalenderen og fodsporene i Københavns gader) har også Rune T. Kidde bidraget til festlighederne med en gendigtning af et udvalg af mesterens eventyr. De er udkommet på Modtryk med den finurlige titel H. C. Anderledes.

I Kiddes gendigtning af Det er ganske vist, hvor en fjer bliver til – ingenting… dér optræder bl.a. Olfert Ugle med den uforglemmelige replik "Mgoggelmgoggel-mgoggel" (han sad nemlig og gylpede, da han blev spurgt…)





*

RELEVANTE LINKS:

Læs også Senturas interview med Peter Legård Nielsen, redaktøren af Gyldendals Citatleksikon. Det udkom samtidig med Rune. T. Kiddes Forfattere, fyndord og folkemunde – ja, faktisk havde bøgerne også helt samme pris...

Besøg Rune T. Kiddes egen hjemmeside og se fx en liste over de omkring 600 bøger, han har læst i løbet af de sidste år. På listen uddeler han karakterer mellem 0-10, hvor 10 gives for "Pondus, vingefang, karisma." De 10 point har bl.a. Bang, Dumas og, naturligvis, Brødrene Grimm opnået...

Se en forfatterside hos forlaget Modtryk over Rune T. Kiddes udgivelser – mulighed for at læse uddrag, også fra citatbogen Forfattere, fyndord og folkemunde...


 

Interview med Rune T. Kidde:
Store ører og et dinglende stetoskop

I slutningen af 2004 skete der virkelig noget på citatfronten i Danmark. Hele to digre opslagsværker udkom næsten oveni hinanden – men tilsyneladende med noget forskellige sigter. Hvor Gyldendals Citatleksikon uden videre betitlede sig med tilføjelsen Verdens bedste citater, lyder Modtryks citatsamling lidt mere folkelig med titlen Forfattere, fyndord og folkemunde – Citater fra Garfield til Gud. Sentura har spurgt bogens redaktør, multikunstner Rune T. Kidde, om hvorfor, hvordan og hvorledes. Det blev til en historie om lystlæsning, lange antenner og øl – og så et langt, meget langt – ja, særdeles langt – favoritcitat…

[NB! ujj: Ulf Joel Jensen RTK: Rune T. Kidde]

ujj: Hvorfor i alverden skrive en citatbog?

RTK: Bogen opstod helt af sig selv. Den startede for længe siden med, at jeg selv noterede de brokker ned, der sagde mig noget specielt, når jeg læste eller hørte det ene og det andet. Samlingen er stille og roligt vokset over årene, og lige pludselig var den så omfattende, at den blev til en bog. Bortset fra det, så har jeg altid selv elsket fyndord, brokker og citater. Det er selvfølgelig derfor, jeg begyndte at samle fra starten af.

ujj: Hvordan skriver man en citatbog? Baserer du dig på udenlandske værker, eller har du selv støvet alting op fra bunden?

RTK: Jeg har støvet næsten alting op fra grunden selv via de bøger og artikler, jeg har læst, og de radioudsendelser, jeg har hørt. Omkring fem procent af bogen er hentet på internettet via søgning på temaer, jeg syntes trængte til lidt supplement i samlingen.

Jeg læser mellem to og tre bøger om ugen sammen med alt det løse. Har store ører, lange antenner og dinglende stetoskop.

ujj: Hvordan sikrer du dig, at dine citater er korrekte? Hvad stiller man fx op i de tilfælde, hvor der ikke er en "autoriseret" oversættelse af et udenlandsk citat? Eller i de tilfælde, hvor kilden er mundtlig – hvordan sikrer man sig, at man er tættest muligt på det sagte?

RTK: Jeg har ikke brugt mundtlige citater overhovedet undtagen citater fra udsendelser i Danmarks Radio. De sidste har jeg optaget på diktafon og afskrevet. Når en udsendelse starter, så er det relativt hurtigt at høre, om der falder guldkorn af. Så er det i gang med optageudstyret.

ujj: Hvordan vælger man ud? Der er fx citater fra dig selv og din familie – og sjove, uhøjtidelige citater om øl… Sagt på anden måde: Ikke helt almindelige citater...

RTK: Jeg har brugt mig selv som målestok. Samlingen er personlig, fordi den kun indeholder citater, der har sagt mig noget specielt. Det kan være på mange forskellige måder: Ved at vende virkeligheden på hovedet, så man pludselig ser den i et helt nyt lys. Ved at dreje fakta i skæve vinkler og lave andre og nye vinkler på livet og verden. Ved at være så stokkonservativ eller direkte racistisk eller kønsdiskriminerende, at man kun kan grine af den. Ved at sammenstille flere citater, der afspejler et område af menneskelivet fra mange forskellige og ofte diamentralt modsatrettede sider. Det er min egen overbevisning, at der ikke findes et eneste citat, hvor man ikke kunne fremsige den diamentralt modsatte holdning lige så morsomt
»Bogen er et pluk af min egen verdensopfattelse, derfor har jeg også citeret mig selv. Folk kan da ikke få lov til at snakke hele tiden, uden at man får et ord indført i ny og næ.«
eller originalt. Det handler ikke så meget om selve budskabet som om måden at sige det på. Andre citater er bare godt eller humoristisk formuleret eller skarpt set.

Samlingen er på en måde uhøjtidelig; men på en anden måde endda meget højtidelig. Det kommer an på øjnene, der ser. Sådan er livet, jo også. Bogen er et pluk af min egen verdensopfattelse, derfor har jeg også citeret mig selv. Folk kan da ikke få lov til at snakke hele tiden, uden at man får et ord indført i ny og næ.

Min samling af ølcitater er om muligt ældre end citaterne til samlingen her. Den startede i 1985, da jeg lavede bogen Øldrikkerens lille grønne, hvorfra nogle af citaterne stammer, og den er fortsat siden.

ujj: Og hvordan vælger man fra?

RTK: Det er
»Den totale mængde af citater i denne verden er jo så himmelråbende gigantisk, at man kunne udgive en bog om dagen uden nogen sinde at gøre sig håb om at nå at indhente den.«
slet ikke noget problem at vælge fra. Det har samlingen selv gjort, mens den blev skrevet. Den totale mængde af citater i denne verden er jo så himmelråbende gigantisk, at man kunne udgive en bog om dagen uden nogen sinde at gøre sig håb om at nå at indhente den. Derfor er dette mit eget lille bitte udvalg. Den var færdigskrevet, da jeg selv syntes, den bandt tilværelsen sammen i en cirkel og berørte alle de store temaer. Også da graden af humor og alvor fandt den balance, som jeg synes, den skal have.

ujj: Det virker som et gigantisk arbejde at skrive en citatbog… Hvor lang tid har du været om at skrive bogen?

RTK: Gigantisk arbejde… Ja, du har ret. Jeg har skrevet på bogen i omkring 14 år; men undervejs har det jo i og for sig ikke været et arbejde for mig. Det har været en fornøjelse at sætte en streg under de gode citater dag for dag, og så er det hele vokset ganske langsomt.

ujj: Til sidst – naturligvis – vil jeg gerne høre dit favoritcitat…

RTK: Et favoritcitat er svært at vælge. De er alle sammen mine favoritcitater, for ellers havde jeg ikke taget dem med. Et af dem, jeg holder allermest af, er imidlertid et citat fra Bent Lumholts bog Kompostil. Det hedder:

"Giv kejseren din statsskat, din kommuneskat, din kirkeskat, din moms, dine særafgifter, dine stempelpenge, dine allimentationsbidrag, din fjernsynslicens, din blodtypebetegnelse, din militærtjeneste, din stemme på valqdagen, din ugentlige indbetaling til lotto, dit sociale engagement ved byfester og sølvbryllupper, din snerydning, din hækklipning, din affaldssortering, dine teater- og koncertbesøg, din opmærksomhed over for kongehusets privatliv, din mening om dødshjælp, din protest mod kloning af mennesker, din aktivitet som politisk forbruger, dine opringninger til TVs spareprogrammer, din tålmodighed over for telefoninterviews i forbindelse med oppinionsundersøgelser, dine førmenneskelige år som vuggestuebarn, børnehavebarn, skoleelev og studerende, dine fuldt menneskelige år på arbejdsmarkedet og dine eftermenneskelige år som pensionist.
    Giv Gud din tak for lærkernes sang over en forårsgrøn mark, for farvebålet ved solopgang og solnedgang, for grøderegn, for septembers dybe himmel, for hylende snestorm, for vinternattens stjerner, for vand, luft, jord, ild, for maden, klæderne, husene, for smilene, kyssene, favntagene, for drømmene og synerne, for alvoren og latteren, for musikken, billederne, digtene, historierne, for landet og folket, for freden og friheden, for troen og håbet og kærligheden, for evangeliets komme til vort land engang, for dets trofaste forbliven, for dets afsløring af alt, hvad der er ondt og tomt og ingenting, for dets pegen hen på Guds kærlighed, som den sol, der kan lokke alt godt , frodigt og smukt op af den karrige jord, som et menneske er, og giv Gud en kopi af listen over alt det du har givet kejseren til kritisk gennemsyn."


* * *

Teksteksempler


Det er, når katten er mæt, at den siger, at musens røvhul stinker.
Afrikansk ordsprog


Vrede brænder broer; men skam knuser sjæle.
Ib Michael


Vi fødes som originaler og dør som kopier.
Poul Borum


Når øllet går ind, går forstanden ud, og hold kæft, hvor kan man more sig på instinktet alene.
Rune T. Kidde


Når jeg ser på en stemmeseddel, føler jeg mig som en muhammedaner, der ser på et spisekort udelukkende bestående af retter med svinekød.
Dan Turéll

[ t o p ]       [ h j e m ]