Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 1.9.2006
[Opdateret d. 1.9.2006]

ANMELDELSE
Kirsten Holst:
Sin brors vogter
Kriminalroman
330 sider
Kr. 269,-
Forum
Udkommet 30. august 2006

 

Af
Ulf Joel Jensen
Omslag til bogen

Kirsten Holst
Er født 1936. Hun er vel om nogen dansk kriminallitteraturs grand old lady. Helt tilbage i 1976 vandt hun en fælles nordisk thrillerkonkurrence med sin debutroman De unge, de rige og de smukke [Forum] – historien går, at hun fyldte fryseren med mad, så mand og børn ikke ville sulte, og så ellers drog i sommerhus, hvor hun skrev bogen på 14 dage.

Hun har skrevet over 35 bøger – både børnebøger, ungdomsromaner og kriminalromaner – foruden en stribe radio- og tv-spil. Hendes seneste krimi Var det mord? [Forum] udkom i 1999 – og var i øvrigt den første bog med Bea Jantz i hovedrollen.

Kirsten Holst har bl.a. vundet Poe-prisen og Kulturministeriets Børnebogspris og har siden 1995 været præsident for det Skandinaviske Kriminalselskab. Og så er hun mor til Hanne-Vibeke…

Krimi med dansk tone
"Jeg hører til dem, som synes, at man skal kunne hygge sig med kriminalromaner. Jeg indrømmer blankt, at jeg er til de såkaldte gamle dame-krimier".

"Jeg synes, vi bliver stopfodret med vold på TV-skærmen, og mange amerikanske krimier viser rå og udpenslet vold. Jeg synes, jeg er lidt mere stilfærdig i det. Det er ikke et forsøg på at skrive en femi-krimi, og jeg synes ikke, min hovedperson, Bea, er så barsk som sine amerikanske medsøstre. Hun er mildere og måske mere dansk".
Citat: Kirsten Holst i interview med Holger Ruppert [B.T., 11. november 1999 – bragt i anledning af Var det mord?]

Forbrydelse betaler sig
"Forbrydelse betaler sig, i min familie har vi levet af det i årevis..."
Citat: Kirsten Holst [her gengivet efter Birgit Brunsteds forord til Kirsten Holst. En Bibliografi af Michael Alring]
Læs forordet*

RELEVANTE LINKS:

Læs to korte personlige artikler om Kirsten Holst og hendes krimier hos sherlockiana.net – artiklerne er skrevet af Bo Tao Michaelis og Birgit Brunsted...

Læs opslaget om Kirsten Holst i Dansk Kvindebiografisk Leksikon – fortæller bl.a. at Holst har været børnebogsanmelder ved Berlingske Tidende...

Læs en lille bibliografi over Kirsten Holsts bøger – viser bl.a. at Holst i 60'erne skrev en erotisk novelle til antologien Sengeheste...


 

Rar krimi

Kirsten Holst fylder 70 i år – men har stadig både blod på tanden og krimier i kuglepennen. Sin brors vogter hedder nyeste bog om Bea Jantz fra det aalborgensiske detektivbureau NSC, og den er noget så sjældent som en hyggelig og rar krimi…

ANMELDELSE: Den er ikke rigtig let at gå til, Kirsten Holst første krimi i nogle år. Altså ikke sådan at forstå, at Sin brors vogter er svær at læse, slet ikke. Faktisk er den uhyre letlæst – sine steder på grænsen til det deciderede letbenede. Men den er svær at forholde sig til.

Det er ikke nogen dårlig bog – overhovedet ikke – men den bliver heller aldrig rigtig god. Det hele er sådan lidt rugbrødsagtigt; ikke rigtigt sprødt, ikke rigtigt festligt, ikke rigtigt blødt – ikke rigtig spændende… Bare sådan helt konsekvent midt i mellem.

Brevbomber og strandvaskere
Bea Jantz er medejer af sikkerhedsfirmaet Nordjysk Security Consult med hovedsæde i Aalborg. Udover sit på papiret eksotiske – men i realiteten kontornussende kedelige – job som privatdetektiv, så lever hun et liv så gennemsnitligt og gennemsyret af kontrol, at man ville gabe sig ihjel få sider inde i bogen, hvis ikke det var, fordi hendes ekskæreste og kompagnon i firmaet Henrik bliver brevbombet til døde på de allerførste sider.

Herfra spindes plottet. Hvem sendte bomben – og var den overhovedet møntet på Henrik? Skulle Bea i stedet have taget turen til de evige detektivmarker? Og hvilken rolle spiller Henriks afdøde bror i den spegede affære? Apropos affære – bliver det til noget mellem Bea og en anden af hendes kolleger? Og har hans navnløse, dræbte, østeuropæiske prostituerede noget med brevbomben at gøre? Og hvad med den oversavede strandvasker nede fra havnen..?

At sige det går over stok og sten er en mild overdrivelse. Men Kirsten Holst formår at drive plottet støt fremad – ikke nødvendigvis lige realistisk hele tiden, men helt okay. Og Bea får lige nøjagtig tilstrækkelig kød og tanke på knoglerne til, at læseren faktisk har lyst til at følge hendes færd gennem det aalborgensiske, så alt i alt lyder dommen, at Sin brors vogter er en rigtig hyggelig krimi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]