Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 10.6.2007
[Opdateret d. 11.6.2007]

ANMELDELSE
Ane-Marie Kjeldberg:
Fred og ro
Roman
384 sider
Kr. 199,-
Facet
Udkommet 5. maj 2007

 

Af
Bent Otto Hansen




Omslag til bogen

Ane-Marie Kjeldberg
Er født i 1960 i et hjem tapetseret med bøger. Hendes forældre havde ideligt en bog i hånden – det fik hun også snart. Hun har uddannet sig inden for voksenpædagogik, suppleret med studier i klassisk filologi og ditto arkæologi.

Kjeldberg har arbejdet som plejemedhjælper, kunsthåndværker, dagplejemor og galleriejer. Inden for det skriftlige har hun været freelanceskribent, tekstrådgiver, forlagskorrekturlæser og idéudvikler for et forlag med speciale i erotiske lydbøger.

Hun er gift, har tre børn, bryder sig om Einar Már Gudmundsson og Ford Maddox Ford, og har tidligere udgivet romanen Keramik [eForlaget, 2004].

Blog-gimmick
Som en særlig gimmick har Ane-Marie Kjeldberg i forbindelse med udgivelsen af Fred og ro åbnet en række blogs, hvor man kan kommunikere med bogens hovedpersoner Miriam, Hannes og Bolle.

Det er en måde at tilbyde læseren muligheden for at kunne stille opklarende spørgsmål til hændelser i handlingen eller til personernes motiver:

Bolles blog
Miriams blog
Hannes' blog



*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Ane-Marie Kjeldbergs egen blog, hvor du bl.a. kan læse hendes overvejelser omkring det at udgive Fred og ro...


 

Ramsaltet roman

Ane-Marie Kjeldbergs roman hedder Fred og ro, og enkelte scener kan da også nærmest minde om et besøg hjemme hos Matadors grisehandler Larsen. Men under overfladen rumler det med tyske familie-traumer og saftig sex.

ANMELDELSE: Når en spørgelysten frodig rødhåret dansk pige gifter sig ind i en familie tilhørende det tyske mindretal i Sønderjylland, kunne det blive endnu et eksempel på det vellykkede dansk-tyske samarbejde i grænseområdet. Men når familien gemmer på svære traumer fra 2. Verdenskrig, kan det få den falske idyl til at eksplodere...

Og det er netop, hvad der sker i Ane-Marie Kjeldbergs roman Fred og ro, hvor den dansk-danske Miriam for tyve år siden gifter sig ind i en sådan herboende tysksindet familie.

Fra lun kaffe til is-te
Sammen med sin mand, Hannes, flytter hun ind i en sidefløj hos sine svigerforældre Ernst og Asta i huset Unter den Linden, og i begyndelsen føler man sig hensat til grisehandler Larsens gård i Matador. Humøret er så godt, at det er lige ved at være for meget af det gode – med billedlotteri, dikkedik til det unge pars førstefødte og oceaner af kaffe, kager og bespisninger.

Tilmed har de to hovedpersoner det mest nedsmeltende sexliv, jeg mindes at have oplevet på print i en dansk roman. Sex er det sprog, de taler bedst sammen, og det viser sig senere at være både godt og skidt. Hannes er nemlig ikke meget for at udveksle mundtlig information med brug af ord.

Da malingen revner, og familien går op i sømmene på grund af Miriams konstante og kontante spørgsmål til svigerforældrenes reaktioner på dette og hint, bliver den hyggelige stemning med lun kaffe og brunsvigere forvandlet til permafrost og is-te med noget nær svastikaformede [:hagekorsformede, red.] småkager.

Blid musik på vaskebræt
Forfatteren får overordnet set fortalt en historie om dobbelt fremmedhed, når Miriam skal prøve at finde sin plads i en familie, som længe selv har følt sig som fremmede i et andet land.

Hun holder godt fast i sine hovedpersoner og ryster rundt med dem med sikker hånd. Der er masser af ramsaltet, usødet humor, og mange finurlige sidehistorier og bipersoner som fx husvennen Bolle. Kjeldberg har sans for detaljer, bevægelser og miljø, og hun evner samtidig at få den omsat til en underholdende prosa.

Hun kan anslå den mest dødbringende uskyldige tone for derefter at lade som ingenting side efter side... og tvinger dermed læseren og bogens hovedpersoner til at danse kinddans til blid musik spillet på vaskebræt.

For alle aldre
Fred og ro er en supersaftig familie- og historieroman for modne mennesker i alle aldre. Og man skal læse den, hvis man er i form til telefonsex, smadrede hundehjørnetænder, pumpende giftsække fra rasende bier – og en overraskende slutning.

Den må decideret frarådes for elitære besserwissere. I Ane-Marie Kjeldbergs prosa er verden ikke delt op i skrøbelige og symboltunge tekstfragmenter. I stedet klaskes lillemor op på køkkenbordet og får sin bekomst i en insisterende tone, hvis hun skulle være i tvivl om noget. Som om det var Matador med Lars Norén som manuskriptkonsulent.

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]