Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 28.7.2006
[Opdateret d. 28.7.2006]

KORTANMELDELSE
Kjell Eriksson:
Stenkisten
[Oversat af Lena Krogh Bertram]
Kriminalroman
307 sider
Kr. 299,-
Klim
Udkommet 16. juni 2006

 

Af
Ulf Joel Jensen
Omslag til bogen

Kjell Eriksson
Er født 1953, uddannet anlægsgartner. Han debuterede helt tilbage i 1993 med Knäppgöken [ikke udkommet på dansk] og har siden skrevet ti romaner. Indtil nu er kun Lad jorden revne [Klim 2005] og Stenkisten udkommet på dansk.

Kjell Eriksson har modtaget flere svenske hædersbevisninger for sine romaner – senest blev Prinsessen af Burundi, der som Stenkisten også har kriminalinspektør Ann Lindell i hovedrollen, udnævnt til årets svenske krimi. Den udkom oprindeligt 2002 og er på vej i dansk oversættelse.*

RELEVANTE LINKS:

"Når jeg lægger øret mod jorden, hører jeg spadetag…". Læs en introduktion til Kjell Erikssons verdenssyn – skrevet af ham selv til hans svenske forlag Ordfront [NB! Teksten er på svensk]...

Læs lidt mere om de danske udgaver af Kjell Erikssons kriminalromaner hos forlaget Klim...


 

Svensk tristesse

Kjell Erikssons Stenkisten emmer af midsommer, stilhed over skovsøen og en følelse af forladthed. Den er knugende ensom og læst i ét altopslugende sug.

KORTANMELDELSE: Det er midsommer i Sverige. Den skandinaviske sommer viser sig fra sin mest venligtsindede side med solskin og lyse nætter. Men idyllen skamferes nådesløst, da en ung mor med sin bare seksårige datter køres ihjel af en flugtbilist. Samtidig forsvinder faren, medejeren af et medicinalfirma på nippet til et gennembrud i Parkinsonbehandlingen, sporløst i sin bil. Det ligner overlagt mord, kriminalinspektør Ann Lindell sættes på sagen – og dramaet i Stenkisten er skudt i gang.

Kjell Eriksson balancerer sin roman fuldstændig perfekt: Bogen indeholder stribevis af afsnit, hvor efterforskningen bare sporadisk opsummeres – for derefter at styrtdykke ned i lange beskrivende sekvenser af hovedpersonernes isolation og totale ensomhed.

Årets svenske udgivelse
Det forlener Stenkisten med en helt særlig tristesse og en lidt knuget stemning, som jeg næsten kun erindrer at have mødt af samme vellykkede, på én gang vidtskuende og lidt klaustrofobiske støbning hos Kerstin Ekman. Bogen er så rolig som overfladen på en svensk skovsø – og den afdækker en menneskelig ensomhed af tilsvarende dybder. Det er virkelig høj klasse!

Et svensk dagblad har kaldt Stenkisten for årets bedste svenske udgivelse – jeg er ikke utilbøjelig til at give dem ret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]