![]() |
Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem |
M A G A S I N F O R L I T T E R A T U R O G L E V E N D E B I L L E D E R w w w . s e n t u r a . d k |
Publiceret d. 1.11.2004 [Opdateret d. 31.10.2008]
ANMELDELSE
Af
* RELEVANTE LINKS:
|
Når Terminator skriver digte Riv appendikset ud af Klaus Høecks digtsamling, Hsieh, og nyd bogen i ét hug uden om alle systemer, mener vor anmelder. ANMELDELSE: Med god ret mener jeg, man i Danmark kan tale om mindst to former for systemdigtning. Dels er der en digtning, der udnytter en slags systematisk tilfældighed, dels er der en digtning, der udnytter et system tilfældigt. Hvis fx nyligt afdøde Per Højholt R.I.P og Simon Grotrian tilhører den sidstnævnte slags, så tilhører fx Inger Christensen og Klaus Høeck den førstnævnte. Nu afhænger denne skelnen vel af, at man til en vis grad godtager modsætningen imellem tilfældighed og systematik. For den tilfældige systematik gælder det, at systemet opstår undervejs, den bliver til sammen med teksten imens der for den systematiske tilfældighed gælder, at systemet tilfældigt frembringer tekster. Høeck skriver fx i et digt: "hvad er et sammentræf af/ tilfældigheder/ er det eksempel/ vis disse tolv linjer der/ skyldes et møntkast og hvis/ udfald stemmer overens/ med dets måned: fe/ bruar eller er/ der tale om hæn/ delser der indtræffer før/ deres årsager og der/ for virker tilfældige?" Digtet handler om årsagens tilfældighed og/eller tilfældighedens årsag, som for mig at se er en uinteressant problemstilling for poesien (men derimod ikke for filosofien); det er nok at vide, at tilfældet overhovedet er. Systemerne afskrækker Men jeg tillader mig alligevel let og elegant at reducere det hele til systematisk tilfældighed og min påstand vil være, at meget mere behøver man ikke at vide om det. Høeck har tilsyneladende brug for et kybernetisk system for at skrive sine tekster. Godt så, hvad står der i de tekster? Her er det først, at Høeck bliver interessant, for han er en forbandet god digter, ingen tvivl om det, men mange, har jeg på fornemmelsen, undlader at læse ham pga. systemerne, lader sig afskrække af dem på forhånd (og se nu, hvor irriterende meget det hurtigt kommer til at fylde i en anmeldelse, der i stedet burde handle om, hvor god en digter Høeck er). Der er alt fra små, søde kærlighedsdigte, til digte om at surfe på og drukne i internettets kaos, digte om sten fra rundt omkring i landet, digte der varierer et udtryk fx er der mange digte, som ender i formlen "so much for XX".
Opfinder dementier
Naturligvis påpeger digtene via deres system noget inhumant, måske ligefrem noget posthumant. Men noget sådant er jo kun interessant i forbindelse med sin modsætning, forudsætning, undsætning, ja enhver sætning, i det her tilfælde originalen og signaturen. Meningen er, at man med systemet in mente skal spørge til, hvem der egentlig har produceret dette stykke tekst, og om digtet udelukkende er menneskeligt. Nødvendige digte Systematikken er bare ikke særlig interessant for læseren, men den kommer til at fylde uforholdsmæssigt meget, når den optræder i et appendiks. Jeg citerer rask væk et andet fremragende digt, der "handler" om, at det ikke er et digt:
På trods af systematikken er der nærmest ikke et eneste overflødigt digt i samlingen; de er alle sammen lige nødvendige, og det mærker man, når man læser. Den nødvendighed er der ikke mange danske digtere, der kan præstere over så mange sider. Og derfor er Høeck så god, som han er. Riv appendikset ud Sproget er jo blandt så meget andet også et system, der kan udnyttes man behøver ikke hidkalde andre systemer for at gøre det. Så mit råd er: Riv appendikset ud af bogen, lad dig forundre over de mærkelige titler og nyd Høeck i ét hug. |