Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Notits | Links | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R               w w w . s e n t u r a . d k  

TIDLIGERE GÆSTELINKERE:

[22.09.2003]
Eli I. Lund, forfatter. F. 1971. Debuterede i 2002 med digtsamlingen 'Jeg vil have sex med en kvinde fra fremtiden', der udkom på Arena/Lindhardt og Ringhof.
Har lavet en del radio, været ansvarshavende redaktør på gratis kulturmagasin i Svendborg i to år, gået på Forfatterskolen 2000-2002. Tekster i forskellige antologier / magasiner. Arbejder som grafiker og er ansvarshavende redaktør på Forlaget Arena.
"Der skulle komme i hvert fald én ny udgivelse i 2004", fortæller Eli I. Lund.
LÆS fire digte fra Eli I. Lunds første digtsamling

1. EKAC.ORG
På nuværende tidspunkt er den største repræsentant inden for transgen kunst Eduardo Kac – især i kraft af hans selvlysende grønne kanin.

2. FUTURE-SYSTEMS.COM
Future Systems: uforlignelig ufo-lignende / sci-fi-udpræget arkitektur og / eller en plastisk arkitektur i organiske former med afsæt i naturens verden. Man kan supplere med smartarch.nl

3. V-1.DK
V1 er et nyt galleri i København, der viser at gallerier ikke behøver at være finpudsede hvide vægge (og stilhed). Den rå stemning og de skiftende vægmaleri-udstillinger finder man i den fysiske verden i Absalonsgade (21b). I oktober måned er det den tidligere graffiti-maler, i dag street-artist, HuskMitNavn, der udfylder væggene.

4. LEOGEO.COM
En spansk side med små interaktive webanimationer af Leo Marino, hvis internethistorie efter sigende skulle gå tilbage til 1993. Kunstnerisk kan stilen diskuteres, men talentet for internettets muligheder er uovertruffent.

5. BPITCHCONTROL.COM
Mange hjemmesider for elektronisk musik har en særdeles lækker grafik. Selv om man ikke er til elektronisk musik er det værd at tjekke bpitchcontrol ud bare for udseendets skyld.

Og så lige et ekstra link:

6. FREEDOMSHIP.COM
Freedom Ship er efterhånden et ældre projekt, men drømmen om at det gigantiske skib en dag sejler (først skal det bygges) er stadig intakt.

NB! Omtalerne er forkortede. Se fuld version.

[20.08.2003]
Jacob Weinreich, forfatter. Debuterede i 2001 på Tiderne Skifter med romanen Ringside, en bittersød kærlighedshistorie med kulisse i Århus om forfatteraspiranten Rasmus. I 2002 kom romanen Anfield Road (Tiderne Skifter) om bl.a. opbrud, kærestebesvær og fodbold – foregår også i Århus.
Weinreich har gået på Filmskolens manuskriptlinje og er i slutfasen med en ny roman.
LÆS den ikke tidligere trykte novelle Popsangerinden:

1. LIVERPOOLFC.TV
Et must for alle Liverpool-fans. Den officielle hjemmeside. Masser af interviews og informationer om hvad der sker i klubben. Hvem vil ikke gerne vide hvad Danny Murphy's yndlingsfarve er, eller hvilken bil Igor Biscan foretrækker?

2.HYPERRUST.ORG
En uofficiel Neil Young-hjemmeside. Men hvilken en! ALT om de nyeste rygter og de seneste koncerter. ALT om hans fortid, nutid og nærmeste fremtid. ALT om alt. Der vedrører Neil Young.

3. ONSIDE.DK
En klassiker. Fodboldens verden fra alle tænkelige vinkler. Dog lidt for glad for Manchester United.

4. LITTERATURSIDEN.DK
Informativ og underholdende. Omtale og anmeldelser af de nyeste bøger.

5. CD-WOW.COM.HK
Hvem gider betale 150 kroner for en CD? De har det hele til det halve. Har lige købt Kings of Leon: Youth and young Manhood. Kan varmt anbefales.

[17.05.2003]
Kristiane Hauer, forfatter. Debuterede i 2002 på L&R med kortprosa-samlingen Går under går over går [læs teksten Globus].
Arbejder også som billedkunstner og var bl.a. repræsenteret på Kunstnernes Efterårsudstilling i 2002 med en række fotografier:

1. Hvis http://www.kb.dk/(Det kongelige bibliotek) er et af Ib Michaels yndlingslinks (se sidste måneds gæstelinker), så er http://www.kkb.dk/ til gengæld et af mine hadelinks. Det er nemlig ikke, som man logisk nok kunne forledes til at tro, Københavns Kommunes bibliotekshjemmeside man her kommer ind på, men til gengæld hjemmesiden for Køreskolen Klaus & Bo. Alligevel forvilder jeg mig ofte derind, når jeg i et øjebliks distraktion har glemt at linket til Københavns Kommunes bibliotekshjemmeside er http://www.kkb.bib.dk/. Men i øvrigt tankevækkende at Klaus og Bo kom før Københavns Kommune, dengang der skulle deles domænenavne ud!

2. http://www.minimalportal.dk/er et nyt dansk kunst- og kulturtidsskrift, udgivet af Øverste Kirurgiske, som jeg gerne vil anbefale at kigge på, og måske også indsende materiale til; det opfordrer de i hvert fald alle 'kunstnere' til. I et enkelt og elegant design kan man her finde alle mulige former for kunstneriske indlæg både i tekst, lyd og billede. Et prisværdigt initiativ.

3. Et lige så prisværdigt initiativ er http://www.sensuallogic.dk/, en copyrightfri hjemmeside, hvor en række kunstnere har lagt deres tekster, musik, billeder og koncepter ud til fri afbenyttelse, blot det er til ikke-kommercielle formål.

4. Og så vil jeg af mere personlige årsager anbefale det danske band Düreforsögs hjemmeside: http://www.dureforsog.com/ - min bror er nemlig et af bandets medlemmer. Men bortset fra det er hjemmesiden efter min mening utrolig flot og Düreforsög et nyskabende dansk band, der ikke er bange for at eksperimentere på tværs af genrer og stilarter. På deres hjemmeside kan man bl.a. høre klip fra de nyeste CD´er og således få en smagsprøve på deres helt særlige musikalske udtryk.

5. Folks private hjemmesider har altid fascineret mig. Der er masser af slagsen, man kan bare indtaste et vilkårligt navn i en søgemaskine og 'menneskeskæbnerne' vælter frem. Som et konkret eksempel vil jeg nævne den tilsyneladende overordentlig succesfulde ph.d.-studerende Troels C. Petersens hjemmeside: www.lal.in2p3.fr/~petersen/. Her kan man se alt fra familiebilleder til Troels' personlige citatsamling, hvor der findes mange nyttige citater, hvis man har brug for et par få velvalgte ord i en håndevending. Tag nu for eksempel "I find that the harder I work, the more luck I seem to have." (Thomas Jefferson). ;-)

[15.04.2003]
Ib Michael, forfatter. Aktuel med romanen Kejseren af Indien [Læs interview]:
5 udvalgte links svarer på ingen måde til mit daglige forbrug på nettet, hvor nye kommer til hele tiden. Men jeg har valgt følgende. Det første er selvklart:

1. DET KONGELIGE BIBLIOTEK
Her kan man på nettet læse og bladre i hele Poma de Ayalas fantastiske brev til kongen [det brev, som er omdrejningspunktet i Ib Michaels aktuelle roman, Paven af Indien, red.]

2. HUBBLE HERITAGE IMAGE GALLERY
Hvor man på forunderlig vis kan klikke sig ind på en række billeder fra Hubble Space Telescope, en drøm jeg fantaserede om allerede i min debut fra 1970, En Hidtil Uset Drøm om Skibe. Dengang var rumteleskopet en fiktion, nu er det blevet til virkelighed.

3. LOKE
Arne Herløv Petersens personlige net-tidskrift Loke. Det har jeg valgt som et af de nyttigste arbejdsredskaber for en litteraturinteresseret, der vil søge viden på nettet.

4. DR VIDENSKAB - HUBBLE'S ØJE
Skal bare opfattes som en indgang til en surf-tur rundt i forlængelse af Hubble-turen. Jeg mener man kan se på folks øjne om de jævnligt kaster et blik på stjernehimlen.

5. DANTE IMAGES
Det sidste link jeg har valgt er et, jeg lige har fundet. Her kan man downloade Botticellis fantastiske illustrationer til Dantes Inferno og sammenligne dem med Dorés og Dalis.

NB! Omtalerne er forkortede. Se fuld version.

[22.03.2003]
Kristian Leth, lyriker og skuespiller, har valgt.
Debuterede 2002 på Gyldendal med digtsamlingen Land [læs uddrag]. Aktuel med en hovedrolle i ungdoms-gyseren Midsommer:

1. THE MODERN WORD
Et meget informativt og evigt forfriskende litteratursite. Ikke så tørt som det lyder.

2. CLOUDMAKERS
For dem der er interesserede i en anden form for fiktion og en ny form for spilunderholdning. Kun hvis du tør.

3. BBC
Nok det bedste site for nyheder og verdens gang.

4. THE WHITE SHOE IRREGULAR
Found poetry og alskens ugerninger.

5. AMBROSIA'S COLDSTONE ENGINE
For forfattere og kreative sjæle, der tør prøve kræfter med et nyt medie, der bare venter på at blive taget alvorligt.

*

[17.02.2003]
Steen Langstrup, forfatter. Senest aktuel med spændingsromanen Stikker
[2 Feet Entertainment, 2003] har valgt:

1. ZWAN
The world is still a vampire – Smashing Pumpkins' genfærd.

2. PETS OVERNIGHT
Would you like a giraffe? – til alle os, der har en adresse i Liberty City.

3. FIGHT CLUB
Der er 3 regler i Fight Club – man taler ikke om Fight
Club, man taler ikke om
Fight Club, man taler ikke
om Fight Club
. Nogle film bliver aldrig gamle.

4. CONCRETE TV
Flimrende billeder og dårlig smag – nåja, det er jo tv.

5. IMDB
Alt om film – Jeg kunne ikke lige finde et femte link, og dette er altid nyttigt.

 

TIDLIGERE UDVALGTE ARTIKLER:


[KULØRT OG BILLIG] Krimi'er er også litteratur: "..sjovt nok opfatter mange stadig genren som verdensfjern. En kriminalroman betragtes som en triviform, altså en slags Barbara Cartland bare for mænd, og særlig i Danmark tages genren så useriøst, at man ikke engang finder Leif Davidsen i det ambitiøse og digre trebindsværk om dansk litteratur fra Henrik Pontoppidan til Christina Hesselholdt, som udkom sidste år. Til gengæld kan man finde digtere, hvis litterære betydning og værdi man virkelig skal have luppen frem for at få øje på.", siger Anne Sophia Hermansen i en kronik i Politiken, der generelt undrer sig over at krimigenren ikke tages alvorligt. [
Læs mere
]

[KUSSESNAK] Ikke et bogstav er tørt:: "Knep mig i røven! [...] Han reagerer ved at tage om mine balder efter tur og ælte deres plastiske masse med en voldsomhed, som stod han og kærnede to oceaner piskefløde på én gang.", lyder et citat af den franske kunstkritiker Catherine Millet i en munter og inspirerende artikel af Michael Halskov Christensen om erotiske bøger hos Litteratursiden.dk
[Læs mere]

[CHARMERENDE SAPFO] Verdens smukkeste månedigt: Som 16-årig læste norske Svein Jarvoll dette digt af Sapfo (630 f. Kr - ca. 560 f. Kr): "Stjernene rundt en full, blank måne/blekner og blir helt borte, mens den/skinner på jorden." Jarvoll mener, det er det smukkeste månedigt i verden. Og har igennem 40 året været fascineret af de små brudstykker, som er bevaret af Sapfos digte og har nu nyoversat dem til norsk: - "når en leser kortere, oppbrudte ting går noe i stykker, men noe annet oppstår og det er utrolig interessant", siger Jarvoll til Marit Borkenhagen fra Lyrikkmagasinet.
[Læs mere ]

[SANGEN FRA RØVHULLET] Enderim: "Sædet fugter/ballen lun/ bumsen lugter/den er brun". Sådan lyder et par linjer af et lokumsdigt indsendt til siden Lokumspoesi.dk Et dansk firma har monopol på at trykke lokumspapir i Skandinavien; men en af bagmændene bag den højstemte poetiske hjemmeside afslører til Information, at de nu endelig har fundet en tysk trykker, der er villig til at lave ruller med digte sendt til siden. De første ruller kommer efteråret 2003.
[Læs mere]

[JACK KEROUAC] Beat-haiku til skjortelommen: Beatikonet Jack Kerouac (1922-69) var igennem mange år optaget af østerlandsk tankegang og haikudigte. Nu er 500 af hans haiku fundet frem fra gemmerne og udgivet i en handy bog i serien Penguin Poets som journalisten og beatnyderen Lars Movin anmelder i Information: "Underholdende er det. Og så er bogen layout-mæssigt en indbydende og kompakt lille sag, lige til at putte i brystlommen på skovmandsskjorten".
[Læs mere]

[STRIDSMANDEN STANGERUP] Isolation, desperation og alkoholisme:: "Forlaget Cicero udsender i september en ny stor biografi om Henrik Stangerup af Niels Martinov. Martinov har snakket med en masse mennesker, der kendte den sammensatte forfatter, om barndom, traumer med mere: "Han hadede datidens rødstrømpebevægelse og sagde på et tidspunkt om dét at gå i seng med danske kvinder, at det var ligesom at gå i seng med en kronik!", siger Martinov i interview til Kristeligt Dagblad
[Læs mere]

[FRA DIGTE TIL NOVELLER] Skriver om mennesker, der keder sig: "I min måde at skrive på er jeg meget visuelt orienteret. Det vil i praksis sige, at det, som jeg skriver, eksisterer som billede for mit indre blik, inden det overhovedet bliver til tekst. For poesiens vedkommende vil der da typisk være et enkeltstående billede, der danner grundlaget for digtet. For prosaens vedkommende er der tale om en art film", siger forfatteren og den tidligere Hvedekorn-redaktør Annemette Kure Rasmusssen i et interview til Litteratursiden.dk.
[Læs mere ]

[RAVAGE OG GRISEFYFY] Kontroversiel norsk roman: Norsk Gyldendal har med Mads Larsens kontroversielle debutroman "Pornopung" lavet et priseksperiment: de sælger bogen for kr. 179 – det er kr. 150 under normalprisen – for at få fat på et yngre publikum. Et uddrag fra norske Dagbladets anmeldelse: "Tre gutter i kollektiv på Kampen som drikker, doper seg og sjekker damer. Ikke mye handling, men ekstremt mye griseprat blant de tre. En av dem prøver å slå Casanovas rekord på 122 damer, og en annen skriver hovedoppgaven «Pisk på pornopung». Pornopung betyr barbert pung..."
[Læs mere]

[KÆRLIGHED OG DIGTE] Smukke maggi-terninger: -"Jeg læser mange digte. Noget af det, som til stadighed er meget energigivende, det er at læse Nordbrandt, det holder jeg utrolig meget af. Så har jeg læst en hel del Jalal-od-din Rumi, den gamle sufi-digter fra 1200-tallet, som er meget yndefuld og smuk. Digte er jo en hel ko kogt ned til en Maggiterning", siger Iselin C. Hermann til Litteratursiden.dk i en snak, der også handler om kærlighed og romanen Dampe
[Læs mere]

[ORD I LUFTEN] Går med ordene gennem byen: "JA SIG NEJ TIL KRIG, Fri sol i 1 måned, kill sms, Du må gerne låne støvsugeren - men den er i stykker, Tryk her hvis de fortryder, Madparker, the perfect replica of a real woman, Tagreklamepladser til leje" er nogle af de ord og vendinger Lene Wissing daglig møder på en gåtur fra København V til K. Med musen i hånden kan du trippe i hendes ordspor hos AfsnitP.
[Læs mere]

[EMINEM SOM DIGTER] Tekstanalyse preller af på rapmusik : Det norske Lyrikkmagasin har fået både en rapper og en poet til at oversætte en tekst af Eminem. Hvem gør det bedst? spørger magasinet og giver mulighed for, at du selv kan sige din mening...
Læs også et essay om rapmusik: "Det har lite for seg å skulle nærme seg rapping som poetisk fenomen gjennom klassisk tekstanalyse. Hvis man tar utgangspunkt bare i det som blir sagt, forstått som en ordformidlet, meningsbærende struktur med metaforer, tematikk, budskap og så videre, har man begynt i feil ende."

[Læs mere]

[ANTI-KRIGSDIGTET SOM GENRE] Mange poeter skriver anti-krigsdigte: "Når dikta får ein tydeleg bodskap, er faren der sjølvsagt for at ein skal hamna i eit for enkelt og slagordaktig språk. Men dei gode poetane finn fram til vinklingar som peiker på det menneskelege, på oss, korleis me taklar ei verd som kan romme så gode og så ufatteleg vonde erfaringar.", siger den norske digter Helge Torvund i sin seneste lektion om at skrive digte hos Dagbladet.
[Læs mere ]


[TEKSTMASKINE] Og så bor han i et hus, der ligner en rød hotdog: -" Det irriterer mig, at folk siger: ’Han er skidesjov, men hvornår laver han noget med alvor’. For dem, der laver noget med alvorstung glorie, laver i virkeligheden noget, der er lettere. Hvorfor skal vi alle sammen sidde og sørge spændetrøje-tavs i sort tøj. Jeg bliver vred over, at det andet betragtes som finere, litteratur af en ædlere tapning.", siger dansk litteraturs bud på Rasmus Klump, digteren Jens Blendstrup bl.a. i et særdeles interessant interview hos Weekendavisen.
[Læs mere]


[GUNNAR EKELÖF] En outsiders vej: -" Det jeg virkelig har lært mig har jeg lært i en slags nødværge mod det man har villet proppe i mig... Min vej til litteraturen er helt og holdent en outsiders. Jeg skrev fra begyndelsen aldrig for at publicere, hvilket jo ellers er den eneste virkelige skole som en forfatter kan gå i: redaktionernes, forlagenes, kritikkens og publikums skærsild på godt og ondt.", siger Ekelöf bl.a. i dette berømte essay, oversat til dansk hos Apparatur.
[Læs mere ]

[SCHADE 100 ÅR] Digter som sexsymbol: "Egentlig var han en slags Quasimodo, men det var den måde, han kiggede på én... kvinder vil jo gerne begæres og det blev man af hans blik, men der var samtidig en værdighed over det", siger en kvinde til Kristen Bjørnkjær i denne erindringsskitse.
[
Læs mere]

[EKSTRA-BLADET] Ansat som hidsigprop: - "Som regel er det et godt tegn for en bog, hvis man kan mærke, at man læser den. Dernæst at man begynder at læse op af den, så snart der viser sig et andet levende menneske i ens nærhed", siger EB's 32-årige anmelder Kamilla Löfström Kristensen.
[
Læs mere]

[DIGTLÆSNING] Sådan knækker nordmændene nødden: Mange tror, at digte handler om noget dybsindigt, at der findes en overført eller skjult betydning i digtet. Den indstilling kan være tolkningsproduktiv. Men den kan også lukke af for erfaringen af digtets umiddelbarhed, eller åbne for den, siger Christian Refsum, der er én af to forfattere til en ny indføring i digtlæsning.
[
Læs mere]

[STJÆL MED ARME OG BEN] Copyright vendt på hovedet: - Frem for at sige: "Det her du gør er forbudt!", når nogen citerer et værk, så sige: "Ok, at din begejstring er så stor, at du er nødt til at dele den med andre - men så er du også forpligtet til at bidrage med noget selv". Dét er i kort træk idéen bag copyleft. Kenneth Krabat stødte på begrebet i forbindelse med research til sin seneste digtsamling.
[
Læs mere]

[10 SKRIVERÅD] Toptunede medarbejdere: - "Engang i 60'erne viste en læseranalyse, at kun 6 pct. af forbrugerne læste de ledende artikler i Politiken. Jeg mente, at overskrifterne var så kedelige, at selv interesserede faldt fra, før de fik begyndt. Så blev jeg sat til at omskrive rubrikkerne tre uger i træk", siger Paul Hammerich. Læs hans skriveråd til medarbejderne ved nationalencyklopædien.
[Læs mere]

[OPGØR MED DOGME] Teknik - ikke kunst: Dogme 95's nu accepterede status som bølge er yderst diskutabel, og svarer til at kalde alle film lavet på computer for en del af samme bølge... Kulturkronik hos Søndag Aften.
[Læs mere]

[GEORGES SIMENON] Sex, mord og piberøg: - "Jeg har elsket med 10000 kvinner siden jeg var 13 år, fordi jeg ønskede at kende sandheden", har Simenon sagt. Portræt af franskmanden, der har skrevet mellem 400-500 bøger og brugte 21 pseudonymer...
[Læs mere]

[INSIDER-INFORMATION] Dagblade forlanger eksklusiv-aftaler af forlagene: Store aviser kan ta seg større friheter overfor forlagene – blant annet fordi forlagene frykter å få et dårlig forhold til en attraktiv lanseringskanal. De siste årene er det for eksempel blitt mer vanlig å bryte forlagenes sperrefrister...
[Læs mere]

[NET-FORMIDLING] Klikke eller scrolle: - "Vi har ’fundet os i’ den lineære tekstform, når det drejede sig om anmeldelser, omtaler og essays i aktuelt-sektionen.", siger Christian Yde Frostholm fra AfsnitP. Andre kultursider har også gjort deres overvejelser om de nye muligheder...
[Læs mere]

[GLAD PORNO-BOG] Erigerede peniser i bevægelse: I dag er «mainstream porno» en del av hverdagen og gatebildet: i undertøysannonser, i rockvideoer, filmer og ukeblader. Pornotilhengerne har altså vunnet kampen om tilgjengelighet. Men, ifølge Kjetil Rolness, har de også tabt debatten...
[Læs mere]

[ANMELDER-DEBAT] Kamphaner sat i stævne: Bukdahl siger: - "Som anmelder må man være i besiddelse af noget raseri og passion. Der må være ild under maskinen, for ellers bliver det hele hurtigt ligegyldigt." Hertil svarer Lyngsø: - "Du vælger at piske en stemning op".
[Læs mere]

[TOR ULVEN] Sjældent interview: - "Litteraturen kan være en trøst, det har jeg haft helt konkrete erfaringer med". Det eneste interview Ulven gav i sin livstid.
[Læs mere]

[JAN ERIK VOLD] Al den snak om generationer: - "Å tilhøre en generasjon er intet valg. Det er biologi." siger Jan Erik Vold. Fokus på generationsbegrebet hos Lyrikkmagasinet.
[Læs mere]

[PIA TAFDRUP] Snak om død og hvaler: - "Jeg våknet en morgen i Paris etter å ha drømt om hvaler", siger Tafdrup til Dagbladet.no. Nordens måske bedste digterinde er ikke oversat til norsk...
[Læs mere]

[FORMIDLING] Et nakkedrag: Et strejftog blandt de større danske forlag på nettet resulterer kun i en fornemmelse af tom luft. Der er ingen, ganske enkelt ingen som helst, der har noget reelt at tilbyde...
[Læs mere]

[ANTOLOGI] Danske digtere på svensk: Gräset är alltid grönare hos grannen. Detta gäller inte minst vårt grannland i sydväst, Danmark. Där spelas det roligare fotboll, bryggs godare öl och bjuds på mer gemytligt umgänge. Dessutom skrivs det bättre dikter...
[Læs mere]

[LONE HØRSLEV OG GRO DAHLE] Digter-dialog på e-mail: - "Jeg føler ofte en stor tvivl og usikkerhed i mit arbejde, fordi jeg hele tiden kan blive i tvivl om jeg overhovedet VED hvad et digt er. På den anden side er det vel også dét som er det fantastiske ved at skrive digte", siger Lone Hørslev.
[Læs mere]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]