Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 8.10.2007
[Opdateret d. 8.10.2007]

ANMELDELSE
Stieg Larsson:
Luftkastellet der blev sprængt
Spændingsroman
[Oversat af Kamilla Jørgensen]
671 sider
Kr. 299,-
Modtryk
Udkommet 8. oktober 2007

 

Af
Anne Liisberg
Omslag til bogen

Stieg Larsson
Levede år 1954-2004. Han var journalist og blev tidligt kendt for sit engagement mod racisme og højreekstremisme, som han også har skrevet en del journalistiske bøger om.

Han var medstifter og siden chefredaktør på tidsskriftet Expo, der nok til en vis grad er model for redaktionsmiljøet på Millennium i Larssons trilogi om journalisten Mikael "Kalle" Blomkvist og superhackeren Lisbeth Salander.

Trilogien, der først blev udgivet efter Larssons pludselige død, er blevet en massiv og international succes, og de første to modtog hhv. Glasnøglen for Nordens bedste kriminalroman og prisen for Sveriges bedste kriminalroman.

Larssons død satte en stopper for hans oprindelige projekt: en serie i 10 bind – som i Sjöwall og Wahlöös serie om Martin Beck. Til gengæld kan vi se frem til en fællesnordisk filmatisering af de tre udkomne romaner.*

RELEVANTE LINKS:

På Modtryks hjemmeside kan du læse en mailkorrespondance mellem Larsson og hans svenske forlag om redigering og markedsføring af trilogien [NB! I pdf-format]...

Larsson efterlod 200 sider til den fjerde roman om Blomkvist og Salander, men de bliver næppe udgivet, da hans mangeårige samlever er blevet uenig med hans familie om rettighederne – læs mere om den slibrige historie...

Læs mange kuriøse fakta om Larsson og trilogien på svensk Wikipedia...


 

Kvinder med nosser på størrelse med kokosnødder

Endelig er tredje bog af Stieg Larssons Millennium-serie om makkerparret Mikael Blomkvist og Lisbeth Salander kommet, og de hungrende krimibuffs kan flå båndet af gavepakken.

ANMELDELSE: Luftkastellet der blev sprængt starter, hvor anden del slap. Lisbeth Salander og hendes far, den tidligere sovjetiske spion Alexander Zalachenko, indlægges hårdt sårede på det samme hospital efter deres indbyrdes opgør. De overlever, men har kun ét i tankerne: at dræbe den anden. I kulissen lurer en tophemmelig fraktion af Säpo, der med alle midler forsøger at få lukket sagen om spionen og hans datter. Lisbeth anklages for vold mod sin far, og Blomkvist kæmper mod både uret og Säpo i sit forsøg på at rense hendes navn.

Der er altså lagt i kakkelovnen til det endelige opgør, og Larsson jonglerer i vanligt hæsblæsende tempo og over astronomisk antal sider med hovedhistorie og sidehistorier, nye miljøer og gamle kendinge for til sidst at knytte en fint bundet sløjfe på ethvert tænkeligt spor og sidespor.

Mest en politisk thriller
Forventer man en krimigåde, bliver man skuffet. Luftkastellet der blev sprængt er nærmere en politisk thriller, hvis hovedfokus er afdækning af de lyssky og magtfuldkomne sider af Säpos aktiviteter. Det er overbevisende gjort, men egentlig ikke voldsomt nervepirrende. Vi ved fra start hvem, der er gode, og hvem, der er onde – og med så mange gode kræfter samlet er det altså begrænset, hvor stor spænding, der er om udfaldet.

Når man alligevel hænger på og ofrer nattetimer på sagen, er det selvfølgelig først genkendelsens glæde – Blomkvist og Salander er et interessant makkerpar – dernæst Larssons journalistiske tæft, der udmønter sig i et præcist, spændstigt sprog og en aldrig svigtende sans for suspense, og endelig og især den samfundskritiske dimension.

Gennemført afslutning
Selvom romanen ikke er en decideret krimi, er Larsson stadig en sand femi-krimiforfatter. Det perspektiv udfoldes denne gang især i den fine sidehistorie om pressemiljøets patriarkalske dominans gennem Erika Bergers oplevelser i sit nye job som chefredaktør på Svenska Morgon-Posten, men ligger også som grundlæggende præmis under hele Salanders livshistorie, der er trilogiens samlende faktor. Romanen er som de to foregående spækket med kønspolitiske temaer og kvinder med nosser på størrelse med kokosnødder.

Luftkastellet der blev sprængt er måske lige lovlig kulørt med sine voldsexcesser, skruppelløse spioner og overopfindsomme hackere, men den kommer i land som den gennemførte afslutning på trilogiens feministiske projekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]