Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R               w w w . s e n t u r a . d k

 

LEDER
[Sentura #15,
udkom 1. juni 2003]

Bestil nummeret om 'det fremmede' her
Se forhandlerliste


Forside til Sentura
Sentura #15:
indholdSentura
– magasin for litteratur og levende billeder

Valdemarsgade 19A, 2. th.
1665 København V
sentura@sentura.dk

 

Leder:
Velkommen til det fremmede

»Det fremmede er en farve, øjet aldrig har set. Det fremmede er et ord, der ikke kan oversættes til modersmålet.«

Sådan skriver forfatteren Merete Pryds Helle i sit bud på, hvad 'det fremmede' er for en størrelse. Hun er bosat i et fremmed land. Det samme er Morten Søndergaard og den mystiske Oscar K., som også har skrevet tekster til det 15. nummer af Sentura. Vi er stolte af endnu gang at præsentere ny dansk litteratur.

Når først man kender det, er det ikke fremmed længere. Det kendte og det fremmede drejer rundt om hinanden og forskyder sig hele tiden i mange varianter og nuancer. Sådan er det også i dette nummer af Sentura, hvor der er fokus på det fremmede fra vidt forskellige vinkler og verdenshjørner.

Leder man efter ord som integration, indvandrer og fremmedfrygt, så søger man forgæves. Og det er helt bevidst, for det fremmede har mange flere facetter end det evindelige: os og dem.

Det fremmede er kvinderne i krigsfilm – for hvad laver de der? Det fremmede er Lars Bukdahl, der dyrker dada, som »skider højt og flot og agressivt på konventionerne« og hælder meningen ud af ordene. Det er Ib Michael, der dyrker de fremmede lande. Det er Kafka, der er indbegrebet af det fremmede i os selv.

Det fremmede er aliens og monstre i filmens og litteraturens verden. Det er de afrikanske film – og dog. Det er ord, vi ikke troede, vi kunne forstå. Ord der får meninger til at bryde sammen, lige på grænsen til sindsygen. Det er Kokabuxillah. Og så er det selvfølgelig en artikel af en journalist fra et af de fremmede lande. Det hele er krydret med en quiz, hvor man kan vinde et eksemplar af Jakob Stegelmanns bog med den foruroligende titel Truslen fra det ukendte.

Velkommen til det fremmede – og værsgo at blive bekendt med det.

God fornøjelse!

På redaktionens vegne/
Jakob Hansen

 

[ t o p ]       [ h j e m ]