Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R               w w w . s e n t u r a . d k

 

Publiceret d. 16.8.2004
[Opdateret d. 16.11.2005]

LEDER
[Sentura #17/18,
efterår 2004]

BESTIL bladet online
SE forhandlerliste
LÆS smagsprøver
LISTE over bidragydere
LÆS pressemeddelelsen
[også mulighed for download af forside m.m.]


Klik for at læse smagsprøver fra Sentura #17/18. Grafik af Karin Pihl Madsen, farvelademarmelade.dk
Sentura #17/18Sentura
– magasin for litteratur og levende billeder

Valdemarsgade 19A, 2. th.
1665 København V
sentura@sentura.dk

 

Leder:
Senturas kommunal-encyklopædi
– 271 kommuner i tekst og billeder

Velkommen til et øjebliksbillede af Danmark. Fremkaldt af forfattere, kunstnere, manuskriptforfattere, fotografer, journalister, forskere, studerende, borgmestre og mange flere. Velkommen til et overraskende, humoristisk og poetisk danmarkskort.

Danmark er under forandring. Billedet, vi kender af kommunerne, er i opløsning, og nye sammenlagte former er undervejs. Mens politikerne og pressen er optaget af puslespillet med den nye struktur, har Sentura bedt folk fra kulturens verden tegne et portræt af landet med det nuværende kommunale mønster som den overordnede ramme.

Et danmarksbillede er det blevet til. Et flagrende fabulerende opslagsværk holdt i en stram leksikalsk form. En dokumentation i små glimt af et kommunalt Danmark, som snart er fortid. Et danmarksbillede, der varierer fra erindringer og mikrofortællinger til satiriske kommentarer og jokes. Et billede, der beskriver kommunens mennesker og landskabet, de lever i. Nogle poetiske. Nogle strengt faktuelle. Andre er det pure opspind. Gæt selv hvilke. (Og lad det i øvrigt være sagt med det samme: Hverken Kommunernes Landsforening eller Indenrigsministeriet har kunnet finde midler til at støtte denne type projekt.)

Tag med rundt i alle hjørner af landet. Slå op under den kommune, du er vokset op i. Den kommune du bor i. Din ulykkelige kærlighedskommune. Din hadekommune, din drømmekommune. Find de fiktive kommuner, som alligevel har sneget sig ind på landkortet. Find den kommune, ingen ville skrive om og den der optræder to gange. Eller gå direkte til listen på de sidste sider og find den skribent eller billedmager, du leder efter.

Ikke bare de sædvanlige gode gamle. Heller ikke kun de velkendte yngre forfattere er med. Men også alle mulige andre har bidraget med ny dansk litteratur og dugfriske visuelle udtryk: kunstnere, grafikere, arkitekter, fotografer, teologer, borgmestre, forskere, studerende, højskoleforstandere, journalister, redaktører, akademikere, manuskriptforfattere, museumsinspektører, sangskrivere, en kommunikationsdirektør, en advokat, en kommunalpolitiker og en skoleklasse. De er her alle sammen. Og de har været med til at skabe denne mosaik, disse glimt af Danmark, som landet ser ud netop nu, men ikke meget længere.

Tak til alle bidragyderne for den imponerende indsats. Og tak til dig, kære læser, fordi du læser disse linier. Der er godnatlæsning til ni måneder og to dage. God fornøjelse.

Tak til Brøndums Encyklopædi, Pablo Henrik Llambìas og Strukturkommissionen for ad forskellige kringlede veje at have leveret inspiration.

Klavs Bondebjerg indsendte sit bidrag i april – et par måneder før sin død.

Redaktionen

Redaktionen i en scrabblet version. Grafik af Karin Pihl Madsen, farvelademarmelade.dk

 

[ t o p ]       [ h j e m ]