![]() |
Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem |
M A G A S I N F O R L I T T E R A T U R O G L E V E N D E B I L L E D E R w w w . s e n t u r a . d k |
Publiceret d. 14.10.2008 [Opdateret d. 13.11.2009]
ANMELDELSE
Af
* RELEVANTE LINKS:
|
Baseret på en virkelig historie igen Kim Leines opfølger til succesromanen Kalak forløses ikke rigtig. Han skriver udmærket, men persontegningerne hænger ikke sammen. ANMELDELSE: Forfatter Kim Leine debuterede sidste år med erindringsromanen Kalak. Mange læsere og en del kritikere faldt på halen for dens ligefremhed og på mange måder grumme historie om sygeplejersken Kim der, efter at have levet et liv med en far som udnytter ham seksuelt, tilbringer sit voksenliv på Grønland som misbruger af både det danske sundhedssystem og grønlandske kvinder. Også hans nye roman, Valdemarsdag, er inspireret af virkelige begivenheder, for 15. juni 1938 altså på valdemarsdag slog Kim Leines farfar sin kones elsker ihjel med et blylod fra et bornholmerur. En ekstra chance til forfatteren af Kalak Jeg klandrede den for at være dårlig skruet sammen af en roman at være og følte mig dengang temmelig ene. Der var nemlig ikke mange, der gav mig ret i det offentlige rum. Om det var af kollegiale hensyn, eller hvad det var, fandt jeg aldrig ud af. Den ellers udmærkede diskussion endte i en regulær infight langt ude på sidesporet af det oprindelige udgangspunkt. Men lad nu det ligge. Det er ikke længere interessant. For under alle omstændigheder følte jeg, da jeg så, at Leine nu skulle udgive sin anden roman, at jeg måtte give forfatterskabet (som det nu kan siges at være) endnu en chance. Det var det mindste man kunne gøre og alle kunne vel komme i tvivl oven på en sådan diskussion.
Personerne hænger ikke sammen Der er ikke så meget at komme efter i selve dens handling. Leine skriver udmærket, men hans personkarakteristikker er mærkværdige. Personerne hænger ikke sammen. Man forstår aldrig helt, hvorfor eller om man skal holde af bedstefaderen, som er hovedpersonen i romanen. I nogle dele af romanen virker han sympatisk, i andre som en voldspsykopat, men en nødvendig argumentation eller fortælling imellem disse poler i hans sind rummer romanen ikke.
Et liv fortælles på én dag Vi følger bedstefaren hele den dag, hvor han begår mordet. Igennem en række flashbacks får vi oprullet hans liv som sømand. Det er noget af et liv, og det minder ikke så lidt, om det Kim faktisk lever i Kalak. Konceptet som sådan, romanens idé, fejler derfor ikke noget. Et liv fortælles og (gen)leves på en dag. Men der er ingen synlige tegn på en bevidsthed om, at romanen, idet den fortæller om bedstefaren, i virkeligheden også fortæller Kalak én gang til. Det kunne ellers have været interessant at dyrke den form for Nachträglichkeit [: efterfølgende tanke, red.] mere bevidst. Men der løber man jo ind i det problem, at hvis der er tale om Nachträglichkeit, så er det jo netop ikke bevidst.
Sex og vold som staffage Der er masser af vold og sex i romanen, men igen fungerer det nærmest som staffage, selvom Leine måske er bedst, når han skriver om dette. Desuden opbygges motivet til at myrde Weiche ikke specielt klart, selvom man forventer dette ovenpå en ekstrem voldelig begyndelse. Vi læser efter plottet og finder ikke rigtig noget, kun en svag personskildring af et menneske, der ikke hænger sammen. Alt i alt virker hele dette setup mere som en undskyldning for at skrive en roman, end for en reel fortælletrang, som man trods alt mærkede i Kalak. Uforløst fortælling I sin tid, da diskussionen om Kalak var på sit højeste, læste jeg et par af Leines noveller, som lå på nettet. De var gode. Måske han skulle slå sig ind på den vej i stedet for at lægge sig i slipstrømmen på sig selv og sin egen succes? |