Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 8.7.2008
[Opdateret d. 8.7.2008]

ANMELDELSE
Linda Lassen:
Ørkenfisk
Roman
259 sider
Kr. 199,-
Facet
Udkommet 28. april 2008

 

Af
Tina Charlotte Møller
Omslag til bogen

Linda Lassen
Er 1948 i Odense. Hun er uddannet lærer og psykolog og driver i dag sin psykologpraksis i Nuuk sideløbende med skriverierne.

Hun debuterede i 1997 med digtsamlingen Balloner flyver væk. I 2001 udkom børnebogen Louise, og siden er det blevet til adskillige børne- og ungdomsromaner, som alle tager udgangspunkt i psykologiske problemstillinger, bl.a. om spiseforstyrrelse.

Forfatteren har i perioden 1999-2001 modtaget arbejdslegater fra Statens Kunstfond.*

RELEVANTE LINKS:

Besøg Linda Lassens egen hjemmeside...

Læs en præsentation af Linda Lassen på boernelitteratur.dk...

Læs de første tre kapitler fra Linda Lassens Ørkenfisk på forlagets hjemmeside...


 

Fra drøm til mareridt

Et ensomt væsen er et let bytte for et rovdyr. Ungdomsroman – egnet for voksne – om manglende selvtillid og længsler.

ANMELDELSE: Linda Lassens Ørkenfisk er en fortælling om ensomhed og længsler, om manglende selvtillid, om løgn, bedrag og manipulation.

Lotte er en ensom ung kvinde, som leder efter en redningsmand. Da den charmerende Jan dukker op i hendes liv, tror hun, at hendes lykke er gjort. Men efterhånden må hun sande, at det ikke kun er i dyrenes verden, at et ensomt væsen er et let bytte for et rovdyr, som det hedder i en reklame på Animal Planet ["A lone animal is a sitting target for a predator"].

Svær at lægge fra sig
Historien er fortalt lige ud ad landevejen – kun afbrudt af udpluk af Lottes dagbog. En dagbog, som hun efterhånden begynder at redigere kraftigt i, hvorved læseren får et indtryk af, hvordan Lotte fører sig selv bag lyset og forsøger at se alt gennem lyserøde briller, som det burde være, da hun først er flyttet sammen med Jan.

Hvad Ørkenfisk måtte mangle i stilistiske finesser, kompenserer værket rigeligt for gennem en begivenhedsrig og psykologisk spændende handling. Det er svært at lægge bogen fra sig, før sidste side er vendt.

Ungdomsroman for voksne
Skulle jeg komme med en enkelt indvending, så er det nok den, at Lotte i alt for høj grad fremstår som en stakkel. Det er måske lidt for let at forstå, hvorfor hun bliver offer for "et rovdyr", og det er lidt for let for læseren at lægge afstand til Lotte, som allerede bevæger sig lidt vel langt ude på overdrevet også før, hun træffer Jan.

I det store hele er der imidlertid tale om en både oplysende og underholdende fortælling, som bestemt også kan læses af voksne, selvom forfatteren selv betegner den som en ungdomsroman. Linda Lassens baggrund som psykolog skinner tydeligt igennem, for her skrives overbevisende om den menneskelige psyke og om adfærdsmønstre, som flere af os vil kunne genkende enten i os selv eller i nogen, vi kender.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]