![]() |
Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem |
M A G A S I N F O R L I T T E R A T U R O G L E V E N D E B I L L E D E R w w w . s e n t u r a . d k |
Publiceret d. 31.8.2009 [Opdateret d. 31.8.2009]
INTERVIEW
Af Lone Aburas Har offentliggjort noveller i forskellige tidsskrifter. Udgiver med Føtexsøen sin første roman. Som sin hovedperson Lene har hun selv fået flere afslag fra Forfatterskolen, men har dygtiggjort sig gennem en skrivegruppe. Fakta om bogen * RELEVANTE LINKS:
|
Fra pølsevogn til RUC Debutanten Lone Aburas tager i Føtexsøen livtag med både den fiktive fortælling og sine egne erindringer. Som forfatteren er bogens fortæller Lene en egyptisk-dansk pige, som skal finde sig tilrette mellem forskellige kulturer og ikke mindst finde en vej i tilværelsen. Sentura er gået tæt på Lone og Lene. INTERVIEW: En egyptisk far driver en grillbar og laver forretninger med skumle og mafiøse typer. En dansk mor prøver at holde sammen på familien. Den tykke egyptiske tante formår ikke at lære sit arabiske fra sig. En kanin skider over det hele og ender med at måtte gives væk... Hovedpersonen Lene i Føtexsøen har en særdeles broget barndom, hvor hun samtidigt skal prøve at manøvrere mellem to forskellige kulturer. For den unge Lene er livet heller let. Udover kløften mellem den danske og den egyptiske kultur, skal hun nu også finde en vej i tilværelsen. Hun har sat sig bag kassen i Føtex, mens studiet på RUC er sat på pause, og hun uden det store held pusler med at blive forfatter. Føtex og Høje Tåstrup Og det er ikke mindst med de erfaringer i bagagen, hun skriver fortællingen om Lene. Du kalder bogen for en bevidst leg med fiktion og fakta. Og skriver dig ind i den trend, der dominerer meget af tidens litteratur. Hvorfor den form? Jeg har valgt at skrive romanen i den form, fordi jeg syntes, at det kunne være sjovt at leve sig ind i en Lone Aburas-lignende figur, som ikke var Lone Aburas. Det er, som jeg har sagt, en leg jeg leger. Ligesom når man er barn, og man siger: "så legede vi, at du var moren, og jeg var faren." Måske handler det også om, at litteraturen reagerer på 90'ernes 1:1-realisme og forsøger at finde måder at lege med både form og indhold, samtidig med, at man bevarer en følelsesmæssig genkendelighed og nærhed. På den anden side er der jo ret mange, der stadig læser krimier og science fiction.
En roman om forsmåelsen Deraf opstod ideen om at skrive en roman, som handler om forsmåelsen i alle dens afskygninger. Lene er ikke særlig stolt af hverken sin baggrund og opvækst. Nu ved jeg godt, du ikke er Lone. Men har du selv en tilsvarende oplevelse med i bagagen? Og det er deri legen med fiktion og fakta opstår: Jeg har også en egyptisk baggrund, er uddannet på RUC, har søgt ind på forfatterskolen, min far har haft en grill og en pølsevogn, men alle episoderne er opdigtede.
Forskelligartet dansk litteratur Mht. Forfatterskolen, så er den vigtig, da det er sted, hvor man får kritik på de tekster, man ellers sidder så alene med. Jeg har selv fået virkeligt god og hjælpsom vejledning både fra min redaktør på Gyldendal og fra forfatteren Ina Merete Schmidt, hvis skrivegruppe jeg nu har fulgt i en del år. Men det var selvfølgelig hårdt at blive ved med at få afslag og kun skulle motivere sig ved hjælp af sin egen lyst til at skrive. Stereotyper og humor Omvendt er Lenes far skildret meget lidt indvandreragtigt. Han bruger for mange penge, har dårlig forretningssans osv., men det er der jo så mange, der har. Han er altså ligeså almindelig/ualmindelig som så mange andre fædre og kan ses som billede på den store gruppe af nydanskere, som kom til DK i tresserne, og som bare gerne vil passe deres arbejde og deres familie uden de helt store problemer. Desuden skal man jo ikke glemme, at det først og fremmest er en humoristisk roman, der blandt andet bruger kultursammenstød og sammenstød mellem forventninger og realiteter som et absurd virkemiddel.
Det "fornuftige" liv Men når det så er sagt, er det heller ikke sådan, at man i DK er stavnsbåndet til at være ansat i Føtex, fordi man skriver under på en fastansættelseskontakt. Måske hun siger op og finder på noget andet. Lene virker med sin ubeslutsomhed meget realistisk, mens kæresten Johan bliver en næsten utopisk ambitiøs modsætning, som der ikke går mange af på dusinet. Er bogen også et portræt af en ungdomsgeneration? Desuden skal man jo igen huske, at Johan primært virker ambitiøs og målrettet set fra Lenes frustrerede og forsmåede synspunkt. Og tro mig; når man selv ikke har styr på sit liv, virker alle andre mennesker nemt utroligt tjekkede og selvsikre.
Har lyst til at skrive mere Jeg ved ikke, hvad det næste bliver. Jeg skriver altid på noget; men hvad det bliver til, må tiden vise. |