Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 18.2.2006
[Opdateret d. 18.2.2006]

ANMELDELSE
Mads Eslund:
Stærkt røde sokker til slidte blå jeans
Poesi
74 sider
Kr. 130,-
Anblik
Udkommet 21. oktober 2005

 

Af
Keith Lohse
Omslag til bogen

Kort om Mads Eslund
Er født 1975 og vokset op i det østjyske. Har gået på Forfatterskolen 2001-2003 og studeret Idéhistorie ved Aarhus Universitet. Har haft tekster med i Phrokost – Debutantologi [Arena 2000] samt i Forfatterskolens afgangsantologi [Basilisk 2003] og desuden bidraget til forskellige tidsskrifter, herunder Apparatur, Victor B. Andersens Maskinfabrik og Sentura. Medlem af Forlaget Arenas bestyrelse og til daglig underviser på skrivelinjen ved Testrup Højskole.

Mads Eslund og Sentura
Mads Eslund bidrog til Senturas kommunal-encyklopædi i 2004 med en række opslag, bl.a. om Brædstrup: "Befinder sig i Den Store Danske Encyklopædi mellem opslagene bræ og bræklægemidler. "Næsten halvdelen af arealet dækkes af skove, søer, moser og heder." Som barn drømmer jeg, at afsindige køer er i færd med at bryde ind i stuehuset [...]".
Læs resten af Eslunds opslag

Forlaget Anblik
Anblik er et mindre forlag, beliggende i Aalborg, som blev startet op i 2005. Forlaget fokuserer specielt på "den unge og nyskabende danske litteratur, men byder også meget gerne mere etablerede forfattere velkommen". Desuden lægger det vægt på at etablere et hyggeligt og aktivt miljø med en nær personlig og aktiv forbindelse mellem forfatterne og forlaget. Indtil videre har Anblik – udover Mads Eslund – udgivet bøger af Dennis Gade Kofod. I starten af 2006 udkommer Anders Abildgaard Nielsens Sætninger.

Portræt af Mads Eslund.
Portræt af Mads Eslund


*

RELEVANTE LINKS:

Litteratursiden.dk præsenterede i 2003 Forfatterskolens elever med en række tekster. Her kan du læse Mads Eslunds poetiske Rorschachtavler, der også – med ubetydelige ændringer – er trykt i debutbogen...

Kig forbi Testrup Højskole, hvor Mads Eslund sammen med bl.a. lyrikeren og krimiforfatteren Christian Dorph underviser på Skrivelinjen...

Hør et indslag fra januar 2006 hos DR's Alfabet [NB! Ca. 80 min. inde i udsendelsen], hvor man får et godt indblik i forlaget og tankerne bag det...

Besøg anblik.dk, hvor du kan læse mere om Mads Eslund og fx bestille et nyhedsbrev fra forlaget...

 

Hjerneskallen strippet

I Mads Eslunds debutbog med den festlige titel Stærkt røde sokker til slidte blå jeans møder man både dygtigt ordsnedkeri og skarpsindige iagttagelser – men man savner også, at han samler trådene lidt mere.

BONUS-INFO:
Direkte til smagsprøve fra bogen

ANMELDELSE: Man kommer nemt til at forelske sig i Mads Eslund, mens man slåsser sig gennem hans debutbog, Stærkt røde sokker til slidte blå jeans. Meget nemt endda. For hans bevidsthedsstrømmende skrift er berusende, og man tager sig i at ønske, at man kender ham. Eller at folk, man allerede kender, ville tænke sådan, ville have den slags hoveder.

Stærkt røde sokker til slidte blå jeans er en samling af digte, prosadigte, strøtanker, breve og dagbogsoptegnelser – og som sagt: Man bliver hurtigt lidt misundelig på de oprindelige modtagere af alle disse sært unikke tanker. For Eslund er mere end bare en ferm ordsnedker, han er på sælsom vis splitternøgen i den lille bogs tekster. Ikke selvudleverende, overhovedet, det er mere, som om han har strippet sin hjerneskal af og for en kort stund lukker læseren med ind i det allerhelligste. Eller mest kaotiske, om man vil.

For man skal tage madpakke med, man skal være med og udhvilet, mens Eslund slipper sine lækre og visse steder sarte og næsten gammeldags forfinede tankestrømme løs på én. Han sælger uden problemer billedet af en formidabel betragter, hans betragter-jeg er hele tiden til stede, dømmer aldrig, ikke rigtigt, men beskriver, beskriver og beskriver. Med snablen i både dit og eget hoved.

En alternativ tankehat
Bogen, hæftet eller pamfletten, om man vil, kan sagtens benyttes af mindre garvede skrivere, som en slags alternativ tankehat, når de selv skal skrive breve eller bare dagbog. Hvis man altså ikke får komplekser af det – i bedste betydning – glatte og flydende ord-bombardement. For eksempel fanges, dømmes og henrettes Jesus, imens forfatteren adstadigt går gennem Århus, i gamle HCA's slentrende trav, fra Store Torv til stranden ved den Permanente.

At Eslund ubestrideligt er en pissedygtig og usædvanligt skarp betragtningsbeskriver (findes det ord overhovedet?), er der efter endt læsning overhovedet ingen tvivl om. Han har alle ordene, og han er gudskelov ikke bange for at bruge dem. Imidlertid kunne man godt ønske sig lidt mere røv i de slidte blå bukser, måske også nogle mere syrlige tæer i sokkerne.

Ikke helt mæt
Midtvejs mellem ærgrelse og misundelse opstår nemlig også tanken om, at han da må kunne bruge alt det talent "bedre". Nej. Ikke bedre, anderledes. Han må kunne samle trådene mere. Selvom alle tankerne og ordene er lækre og super spiselige, så efterlader de ligesom en lidt sulten, ikke helt mæt. Hans forfatterskole-skoling skal måske slides i stykker sammen med titlens bukser.

Men ingen tvivl: Mads Eslund beviser med denne debut, at han kan skrive. At han har det særlige sjø næsse pas og det uomtvistelige talent. Og hvis du kun køber 100 nye danske udgivelser i år, så lad for Guds skyld Stærkt røde sokker til slidte blå jeans være en af dem. For altså… elleve tindrende ordsuiter for halvanden familiepizzas pris, hvad er problemet?* * *

 
Teksteksempler


1.

Stærkt røde sokker til slidte blå jeans.

Har lyttet intenst til Pink Floyds Grantchester Meadows (Umma Gumma, Studio Album) i slutningen af uge 6, 2003: "Hear the lark and harken / To the barking of the dog fox / Gone to ground / See the splashing / Of the kingfisher flashing to the water..."

Masser af rugbrød, æbler og øl.

Program om musikterapi på DR2: "At lytte til klassisk musik i tyve minutter hver dag øger hjernens rumlige forestillingsevne og evnen til at tænke abstrakt."

Jeg indrømmer, at jeg spiller meget pik, når jeg skal sidde og læse meget.

Kvinder med rodet hår, som taler til kvinder med ordnet hår.

Jeg er vild med dine nye nederdele, som smukt fremhæver din kvindelige figur, din smalle talje. Skindnederdelen og den tætsiddende sorte.

Mit tis (pis) har lugtet stærkt i et stykke tid.

Tegneseriekvinder kan være sindssygt æggende og vulgære.

Den indiskrete måde mænd ofte lugter til deres fingre på, undersøgende og fascineret, som om de lige har haft dem oppe i en skede. Det lille ryk i overlæben ved indsnusning.

Januar/tidlig februars bogindkøb: Stjernens time (Lispector), Raflebægeret o.a. digte (Jacob), Anna Blomst o.a. digte (Schwitters), Besat af æbler o.a. digte (Tanikawa), Blomsterur (Nyberg), Kapriciøse indfald (Jünger), Golden Delicious (Moestrup), Syndfloder (Andkjær Olsen). Cd-indkøb: The Smiths (ditto).

Dine små grynt, når du griner. Dine pludselige hikkeanfald.

Stikkontakternes øjenhuller. Lyden af en blyants hidsige kradsen på papir som skræppen af et gåsetræk over husene.

[NB! Uddrag fra afsnittet Stærkt røde sokker til slidte blå jeans, s. 9-10.]

2.

Gustus

Æblet er det første. Dernæst figenbladet. For mit vedkommende en klæg chokoladekage med citrus. "Meget Sandselig." At bryde et brød og hælde et glas vin op i overdrevet contrapostostilling. Testamenterne kort fortalt. Nadver betyder bare aftensmad. Hvad betyder egentlig konsistens? – Jeg kan ikke forestille mig smagen af noget uden konsistens. Har det med fylde, fasthed at gøre? Ordbogen siger fasthed, stivhedsgrad. Har f.eks. en penis mere konsistens end en vagina? Spis brød til! Det virker forkert. Konsistens kan næppe gradbøjes på den måde, men smagen hænger sammen med berøringen. Kondomer med smagsnuancer? En filur-is? Her kan jeg ikke lade være med at nævne en østers. Også her saften fra en citrus. Temperantia. At det komplementære findes, peger på, at der er sammenhæng i verden. Relation snarere end substans. I Kapriciøse indfald skriver Jünger om fænomenet, den stereoskopiske fryd, for tungen/ganens vedkommende nærmest en slags berøringsværdi i sansningen, en kombinatorisk eller sanseoverskridende evne: "Champagnens Særstilling blandt Vinene beror paa dens brusende Skum. Ogsaa Striden om, hvad der i Grunden er ved Østers, maa ses under denne Synsvinkel; her kan det ikke komme til nogen Afgørelse, inden Følesansen tages med paa Raad. Smagsevnen tvinges til at overskride sine Grænser, og den er taknemmelig for at blive hjulpet af Sted med en Draabe Citronsaft." Jeg husker at have spist grønne druer, hvorefter cigaretter smagte, som var det en af de første gange, jeg røg, cigaretterne smagte helt vidunderligt. Der skulle være antidepressive stoffer i chokolade. Som smagen af et rødvinskys (dit) dagen efter. En vinanmeldelse: "Cool nedtonet og lidt lukket stil, ret klassisk, streng med solbær og blyant, ganske stringent, slank og stålagtig, til den elegante side, men mangler dybde." Jeg genkalder mig smagen af næseblod. På de flamske kød- og frugtmarkedsbilleder fra 1500- og 1600-tallet har de sælgende kvinder ofte dybe halsudskæringer. Jeg skriver alt dette med en abe på skulderen.

[NB! Mads Eslund har i bogen skrevet digte om de fem sanser – visus, tactus, auditus, olfactus og gustus. Gustus er smagssansen. Digtet er fra s. 63-64 i bogen.]

[ t o p ]       [ h j e m ]