Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 3.3.2007
[Opdateret d. 26.3.2008]

ANMELDELSE
Mari Jungstedt:
Den du ikke ser
Kriminalroman
[Oversat af Ellen Boen]
350 sider
Kr. 269,-
People'sPress
Udkommet 20. februar 2007

 

Af
Anne Liisberg
Omslag til bogen

Mari Jungstedt
Er født i 1962 og opvokset i og omkring Stockholm. Hun tilbringer dog somrene på den idylliske turistø Gotland, hvor også hendes krimier udspiller sig. Hun rejste og arbejdede med lidt af hvert, før hun som 28-årig blev optaget på den svenske Journalisthøjskole. Efter endt uddannelse arbejdede Jungstedt som nyhedsreporter og programvært på radio og tv, inden skrivetrangen tog over og resulterede i serien om kriminalkommissær Knutas og reporter Berg. Hun arbejder stadig deltids med journalistikken som en af programværterne på TV4's Förkväll, det svenske svar på Go'Aften Danmark.

Jungstedts to første romaner Den du ikke ser og I denna stilla natt [2004] blev i sommeren 2006 filmatiseret som tv-serie af et tysk produktionsselskab on location på Gotland, ligesom de to seneste romaner i serien, Den inre kretsen [2005] og Den döende dandyn [2006], også forventes filmatiseret. Bøgerne udgives desuden i bl.a. USA, England og Tyskland, og følges i sommeren 2007 op af nummer fem, I denna ljuva sommartid.

Den du ikke ser har hidtil solgt 200.000 ex. i Sverige.

Portræt af Mari Jungstedt. Kilde: Marijungstedt.se
Portræt af Mari Jungstedt*

RELEVANTE LINKS:

Læs meget mere om Mari Jungstedt på hendes hjemmeside...

Læs et interview med Mari Jungstedt på aftenposten.se, hvor hun fortæller om debutkrimien – også bogtips og mulighed for at høre oplæsning [NB! På svensk]...


 

Klassisk krimi i gotlandske omgivelser

Mari Jungstedt sparer ikke på de makabre detaljer i sin debutkrimi Den du ikke ser, hvor en øksemorder, der hævner fortidens synder, hensætter Gotland i panik lige op til turistsæsonen.

ANMELDELSE: En kvinde og hendes hund findes bestialsk øksemyrdet på den gotlandske strand. Kvinden skændtes voldsomt med sin kæreste aftenen før, og sagen synes umiddelbart oplagt. Men da endnu et maltrakteret kvindelig dukker op få dage senere, kompliceres efterforskningen for øens kriminalkommissær Anders Knutas og hans team. Medierne strømmer til øen, og især tv-reporteren Johan Berg kommer til at spille en afgørende rolle i opklaringen.

Flere lig må på bordet, før det lykkes Knutas og Berg at finde forbindelsen mellem de myrdede kvinder og deres relation til morderen. Undervejs erfarer de, at alle kvinderne har problematiske forhold til deres forældre, der aldrig har formået at anerkende dem uden forventninger og forbehold. Denne opdagelse viser sig også at være nøglen til gådens løsning.

Romanens plot retter sig dermed ikke kun mod afsløringen af morderen, men former sig i lige så høj grad som en – om ikke forståelse – så forklaring af morderens motiver og handlinger. Dette aspekt fremmes af de elegant håndterede synsvinkelskift mellem Knutas, Berg, ofrene og morderen. Morderens stemme kombineret med det relativt begrænsede persongalleri gør det dog lidt for nemt at regne ud, hvem det er, der svinger øksen.

Smæk for skillingen
Jungstedt maler dygtigt både Gotland og drabene frem for øjnene af læseren, men er mindre sikker i figurtegningen. Johan Berg og hans kvaler med liv, job og kærlighed er fremstillet nuanceret og troværdigt, mens politifolkene fremstår lettere konturløse og klichéagtige. Forhåbentlig træder de bedre i karakter i seriens næste bind, hvor både de og Berg igen er i centrum for begivenhederne.

Den du ikke ser er en flot debut med varieret sprog, masser af action og sikkert greb om plottet. Jungstedt er måske lidt for forhippet på at spinde alle ender sammen med sin noget skematiske, psykologiske årsagsforklaring, men det er en mindre anke mod denne grundlæggende underholdende og velskrevne krimi, der på klassisk vis giver smæk for skillingen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]