Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 15.9.2006
[Opdateret d. 15.9.2006]

ANMELDELSE
Martin K:
Fedt
Roman
266 sider
Kr. 99,- (vejl.)
People'sPress
Udkommet 5. september 2006

 

Af
Nicolas Jespersen
Omslag til bogen

Martin K
Er født i 1979. Bor og arbejder i Berlin og København. Hedder egentlig Martin K. Rosengaard. Har læst sociologi og visuel kommunikation på University of London.

Fedt er hans første udgivelse.

Hvorfor K'et?
"Jeg skriver helt sikkert med bevidstheden om et publikum. Det er også derfor, jeg har minimeret mit navn, så det ikke kommer til at handle om mig selv. Drivkraften er at kommunikere. Min bog er en del af et kunstpolitisk projekt, som også omfatter video og hjemmesiden defendingdenmark.com. Det handler om Danmark igennem de sidste 10 år og har i høj grad et budskab."
Citat: Martin K i interview med Henrik Dannemand [i fællesinterview med Sissel Bergfjord og Dennis Gade Kofod, Berlingske Tidende, 9. september 2006]

Kr. 99,- for en debutant...
Forlaget People'sPress har besluttet sig for at prøve et opgør med de faste og høje bogpriser. De lancerer således deres nye skønlitterære debutanter til kr. 99,- Normalt koster en bog omkring to-tre hundrede kroner. Med den billige pris håber forlaget at få nogle ekstra bøger rakt over boghandlerdiskene, så resultatet i sidste ende alligevel formår at balancere økonomisk.*

RELEVANTE LINKS:

Læs om Defending Denmark og Martin K's forsøg på at genetablere det gode danske renommé uden for landets grænser på defendingdenmark.com...


 

Fuckingdenmark.com

Martin K debuterer med en ambitiøs, men dyster generationsroman, der handler om globetrotteren Christians frie fald fra fedme til selvfedme.

ANMELDELSE: Den 23-årige Christian vender efter et længere globetrottende udlandsophold tilbage til København, hvor han efter nogle få dages akklimatisering opsøger sine relationer til familien og rejsebekendtskabet Martin. Man fornemmer, at et nyt liv efter jordomrejsen til eksotiske steder som Phuket, Goa, Den Centralafrikanske Republik og Congo, er ved at tage sin første spæde begyndelse...

Alligevel forekommer Christian bemærkelsesværdigt apatisk og handlingslammet. Batterierne og livslysten er tilsyneladende alt andet end genopladet ovenpå den et år lange rejse.

Trendy, pjusket frisure
Sådan er anslaget til Martin K's debutroman, Fedt. Og fra første bogstav i denne ganske ansporende og gådefulde indledning bliver man nysgerrig og ønsker at vide mere om hovedpersonens rejsemotiver og forhistorie, som senere afslører sig som ganske traumatisk. Han har nemlig gennem hele barndommen været udsat for mobning i skolen på grund af sin størrelse king-size.

Sådan formuleres det i bogen: "Han husker lokalets røde stole, de mange blikke og de enorme skoletasker. Skoletasker næsten større end deres ejere. Undtagen hans. Han var større, langt større end tasken på ryggen og han husker ikke, hvem der først sagde det."

Men efter en skrækindjagende rejse, som på grotesk vis fører ham på skæbnesvanger mellemhånd i den congolesiske borgerkrig, er han imidlertid reduceret til en emotionelt forarmet, men fysisk indskrænket – og derfor tiltrækkende – tyr på det københavnske kødmarked. Pludselig oplever han med sin nytrimmede kampvægt, hvad en trendy, pjusket frisure og et par indøvede one-liners kan gøre ved selvtilliden.

Overflod og menneskelig kulde
Det vil være ærgerligt at afsløre for meget af den dramatiske og deliriske fortsættelse, men det er i sandhed ikke noget muntert generationsportræt, som Martin K udfolder.

Christians samvittighed forskubber sig snart i samme takt som underlivet hjemme på den hårdt prøvede dobbeltseng. Tilmed til stor glæde for et frådende publikum på hans nystartede pornografiske hjemmeside med navnet Fuckingdenmark.com. Et domænenavn som, set i lyset af romanens dystre klangbund, uvægerligt kan anskues som forfatterens egen kommentar til en dansk samtid præget af overflod og en mellemfolkelig kulde, som er selv Antarktis værdig.

Uforløst handling
Til trods for de mange lovende takter og ambitiøse handlingsforløb forløses romanen ikke i det helt store festfyrværkeri. Ikke mindst fordi Martin K forsømmer at integrere de to vidt forskellige handlingstråde – hovedpersonens traumatiske fortid og det nye skruppelløse storbyliv – til én samlet og troværdig helhed.

En balanceakt som på mere forbilledlig vis er set i fx Lars Frosts Smukke biler efter krigen eller Dennis Gade Kofods Anskudte dyr. I disse to romaner formår de mange, men velafmålte, spring mellem fortids- og nutidsplanet at samle sig til en interessant syntese.

Karikerede personer
Hovedpersonen – og ikke mindst det resterende persongalleri – bliver i Martin K's udlægning en anelse karikerede og vanskelige at identificere sig med. Det ville også klæde det ellers træfsikre, tidstypiske, og sine steder humoristiske sprog, med et mere præcist og fokuseret sigte, hvad angår selve historien.

Fedt er hverken rigtig flov eller rigtig fed. Men giver dog beherskede forhåbninger om et glædeligt gensyn med Martin K, hvis han i fremtiden lader røre på sig.

[ t o p ]       [ h j e m ]