![]() |
Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem |
M A G A S I N F O R L I T T E R A T U R O G L E V E N D E B I L L E D E R w w w . s e n t u r a . d k |
Publiceret d. 26.9.2007 [Opdateret d. 26.9.2007]
INTERVIEW
Af Mikkel Fossmo Tekophenter for Bollywood Prosaforfattere og lyrikere i flæng "Prosaforfattere i flæng: Jane Austen, Mark Twain, Montaigne, Holberg (især epistlerne), Murakami, Pamuk, Joyce, Pynchon, Joseph Heller, Jonathan Swift, Lermontov, Dostojevskij, Jaroslav Hasek, Hamsun, Johannes V. Jensen, Isaak Babel, Borges, Bruno Schulz, Ryunosuke Akutagawa, Don DeLillo." "Og for at nævne nogle lyrikere: Vallejo, Neruda, Majakovskij, Björling, Tranströmer, Ivan Malinowski, Yunus Emre, Hafiz, Brecht, Heine, Aarestrup, Celan, Issa, Bai Juyi, Claes Gill, Paal-Helge Haugen, Seamus Heaney, Denise Levertov." * RELEVANTE LINKS:
|
Vrøvleremserne vender tilbage i voksenform For nylig udkom et særsyn i dansk litteratur en humoristisk samling ikke-platte digte fulde af intelligens og personlig stemme. Den 33-årige Mikkel Fossmos bog, Vækstlaget, er et frisk pust og et godt bud på årets debutantudgivelse. INTERVIEW: Vi har fået en snak på e-mail og langdistance med den i Venezuela bosatte forfatter om vejen frem til debuten, hvordan han fik et standardafslag af et stort forlag, men til gengæld fandt et andet, der nursede og puslede om ham. Og så tager han os lidt med ind i værkstedet, hvor det hele egentlig begyndte med en badeand…
Hvordan har processen frem til udgivelsen været? Jeg besluttede mig for at sende manuskriptet til et ikke alt for stort forlag med en virkelig kvalitetspræget profil. Det blev Samleren, og de har været utroligt søde. Der er et par kvinder på redaktionen, som har nurset og puslet mig hele vejen igennem, så jeg sidder og spinder
En pludselig raptus Så var der en del år, hvor jeg ikke tænkte på digte. Det begyndte først igen, da jeg kom i puberteten. Min mor er et af disse vidunderlige mennesker, som kulturlivet ikke kan undvære. Hun læser digte, går til udstillinger og koncerter, tager på højskole og har en smittende glæde og begejstring. Så det var naturligt, at jeg begyndte at læse digte, da jeg kom op i den lyrisk modtagelige alder. Og så prøvede jeg også at skrive nogle selv, men det blev til blege efterligninger af andre, så dem har jeg heldigvis kasseret og glemt. Det var først meget senere, for fem-seks år siden, da jeg gik rundt og kedede mig på et eller andet skodjob, at jeg begyndte at tænke over, hvordan min egen stemme egentlig lyder. Så tilbragte jeg et stykke tid i et sommerhus i Sverige, hvor jeg gik lange ture i skoven, og så begyndte min tidlige barndoms remser forfra på et andet plan. Det var som om, jeg begyndte at mumle eller synge for mig selv, der kom en rytme ind i det, og så skrev jeg det ned. Det var ligesom en raptus.
Digtene mumles frem
Når jeg så fx har stået i skoven og mumlet eller sunget en remse frem, så prøver jeg at få den ned på papir, og så kan jeg flytte rundt, sløre og fremhæve, vende på hovedet og spejlvende til det bliver sådan, som jeg gerne vil have det. Er der noget, du du gerne vil tale om, når du skriver? Men de ting, der optager mig bag ved og ud over det daglige kommer selvfølgelig også med og de er mere med i de digte, jeg har skrevet for nylig end i dem, der er med i bogen: Den kommende klimakatastrofe, den voksende afgrund mellem rig og fattig, racismen, det bevidstløse forbrug, den krampagtige vækstideologi, den manglende respekt for naturen omkring os og alle de levende væsener, vi deler kloden med. Hvis det er en politisk holdning, så har jeg sådan en, men den er ikke bundet til paroler eller hellige skrifter af nogen art.
Humorens forskellige ansigter
Jeg elsker sort humor, galgenhumor, desperat humor. Som da en præst ved Heines dødsleje udtrykte bekymring for, om Gud nu ville tilgive ham hans synder, og Heine svarede: Det gør han nok. Det er hans job. Eller når Ambrose Bierce begynder en novelle: "Early one June morning in 1872 I murdered my father an act which made a deep impression on me at the time." Hvis humor ikke er noget påklistret, men den trodsige latter op i ansigtet på Gud: Non serviam, så er den efter min mening noget af det smukkeste, man kan nå frem til. |