Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 3.3.2007
[Opdateret d. 3.3.2007]

ANMELDELSE
Mirja Unge:
Mod uret
Roman
[Oversat af Pia Juul]
192 sider
Kr. 199,-
Athene
Udkommet 15. februar 2007

 

Af
Anne Liisberg




Omslag til bogen

Mirja Unge
Er født i Stockholm i 1973 og er vokset op rundt omkring i Sverige. Hun debuterede i 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, der indbragte hende Katapultprisen året efter. Romanens titel kan samtidig siges at karakterisere hendes meget talesprogsnære og for grammatiske puritanere særdeles ukorrekte stil, der har sine helt egne regler for syntaks og kommatering.

Efter debuten har Unge udgivet romanen Järnnätter i 2000, romanen Mod uret [Motsols på originalsproget] og dramaet Var är alla?, der blev sat op på Riksteatern, i 2005. Samme år modtog hun Tidningen Vi's litteraturpris, som i de senere år bl.a. også er gået til Jerker Virdborg og Mikael Niemi.

Mod uret er Unges første udgivelse på dansk.

Et eksempel på Mirja Unges stil
"Og da Hanna var flyttet ud af lejligheden ringede Thora og hun til hinanden hver dag ringede de, om morgenen og om aftenen ringede de og når Thora ikke ringede ventede Hanna på at hun skulle ringe. Når Thora ikke kom ventede hun på at hun skulle komme og når Thora var tavs ventede hun på hvad hun ville sige og af og til var det som om hun var lukket inde i noget som ikke var hende og af og til tænkte hun at havde hun været alene så havde hun gået i andre gader, talt med andre mennesker og sagt andre ting. Havde hun været alene havde hun måske haft andre tanker i hovedet og andre ord på dem."
Citat fra midt i bogen, hvor Hanna reflekterer over sit forhold til Thora



*

RELEVANTE LINKS:

Se et interview med Mirja Unge i DR2's Deadline i forbindelse med hendes besøg i København i januar 2007...

Læs lidt mere om Mirja Unge i et interview på en svensk blog...


 

At træde ud af skyggen

Mirja Unges første roman på dansk er en sprogligt finurlig og stramt disponeret generationsfortælling om at finde sine egne ben i en aparte familie domineret af kvindelig 70'erideologi.

ANMELDELSE: I Mod uret følger vi Hanna og hendes familie. Oma, Hannas småsenile mormor, stammer fra Tyskland og bearbejder sin krigsangst ved at lave små dukker af Hitler og Døden. Hannas mor, Marika, er en slags hjemmegjort heks, der har et urteafkog klar til enhver lejlighed, hårdnakket forsager den materielle virkelighed i en forfalden rønne på landet og har tre døtre med tre forskellige fædre. Hanna er den yngste og den eneste, der ikke reproducerer morens livsstil.

Hun klynger sig i stedet til veninden Thora i en noget uligevægtig symbiose, og hendes verden styrter i grus, da Thora drukner på deres fælles rundrejse i Østen. Hanna fornægter først venindens død, prøver derefter at overtage hendes identitet, indtil hun endelig kan give slip og begynde at tænke sine egne tanker om sig selv.

Skaber sit eget univers
Unge doserer sin fortælling helt eminent. Romanen åbner med Hanna og Thoras flyrejse til Bangkok og slutter i flyet hjem, hvor den sørgende Hanna eskorteres af søsteren Ellen. Derimellem udspiller fortællingen sig som stadige skift mellem pigernes rejse, Hannas barndomsminder om maltrakterede Barbiedukker og alt for meget tørret frugt, og hendes forsøg på at få hold på tilværelsen hjemme hos Oma i Sverige. Der fortælles ikke for meget, men heller ikke for lidt.

Sprogligt skaber Unge sit helt eget univers med brudte sætninger, underfundige ord af egen avl og langt mellem kommaerne. Der siges ikke for meget, men heller ikke for lidt, hvad enten det handler om skarptskårne dialoger eller Hannas abrupte tankestrøm. Hendes sorg og smerte står skarpt i præcise registreringer af kroppen og omverdenen, men bliver aldrig selvmedlidende. Det forhindrer den kølige, sorte humor, der især foldes ud i Hannas kærligt-distancerende observationer af familiens klidmostre.

Stilsikker gennemspilning
Titlen Mod uret refererer til Marika og søstrenes vane med at pendulere over maden. Svinger pendulet mod uret, er maden ikke god. I overført betydning viser det sig derimod at være en god idé for Hanna at gå tilbage i tiden – og altså mod uret – og gennemleve sine minder. De gør hende i stand til at finde sin egen position og træde ud i sit eget lys frigjort fra både den østrogenhørmende familie og symbiosen med Thora. Mod uret er i den forstand en klassisk dannelsesroman, hvor den egentlige rejse ikke foregår under de fremmede himmelstrøg, men indeni Hanna.

Hun er selv et produkt af 1970'ernes forkærlighed for økologi og new age, men må finde sin egen vej, ligesom Marika også til stadighed positionerer sig i forhold til sin tyske arv. Romanen viser meget fint, at opgør mod forældres normer finder sted i alle generationer – også blandt blomsterbørnenes børn, backpacker-generationen. Mod uret er en humoristisk, gribende og ekstremt stilsikker gennemspilning af det evigtgyldige tema.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]