Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem

 M A G A S I N   F O R   F I L M   -  L I T T E R A T U R   -  T V                 w w w . s e n t u r a . d k

 


    K o r t   n y t  

Læs en hel klassiker på ét minut. Hvad gør man, når man i frokostpausen både vil nå at læse lidt i en kær gammel klassiker og samtidig tæve kollegaen i backgammon? Internet-siden Book-a-minute har løsningen: ultrakoncentrerede bøger.
  De tilbyder deres besnærende hjælp inden for tre kategorier: Science-fiction, børnehistorier og klassikere. Hemingways Og solen går sin gang lyder i sin humoristiske enkelhed sådan her: Det var i Europa efter krigen. Vi var deprimerede. Vi drak en masse. Vi var stadigt deprimerede. Har du trang til flere af verdenslitteraturens udsøgte glæder, så kig på www.rinkworks.com/bookaminute
/jhm


Kappe-kårde-roman er et begreb, der får det til at rykke i alle friske drenge og piger. Kun få danske forfattere har forsøgt sig i denne eventyrlige genre. Men Carit Etlar har et par stykker på samvittigheden. Etlar, der egentlig var et pseudonym for Carl Brosbøll, er nok mest kendt for at have skrevet Gøngehøvdingen, 1853. Og nej, det er ikke kun en kikset tv-serie fra begyndelsen af 90erne... Romanen Gøngehøvdingen er en festlig dansk eventyrhistorie - helt på højde med forbilledet Dumas' De tre musketerer. Trods Etlars dårlige ry i de kloge kredse, så overlever han takket være generationers eventyrlystne skabs-fægterister. Indtil i år, hvor det er 100 år siden at Etlar døde, da er der nemlig trykt omkring 3 mill. eksemplarer af hans bøger. En garde alle litterater!
/jhm


Digte for en daler hed et tidsskrift, der udkom med fire numre på hver 20 sider i perioden 1964-65. Tidsskriftet blev redigeret af digteren og konkretisten Vagn Steen, der i samme periode debuterede med sin første bog DIGTE?
  I det seneste nummer af tidsskriftet Graf skriver den nu 72-årige Vagn Steen om baggrunden for Digte for en daler og fortæller en masse underholdende anekdoter bl.a. om Dan Turèll, hvis brev til redaktøren er et herligt miskmask af overlegen sprogstil og hakkende tale: "Brave Vagn Steen! Tillader mig herved med "bæven / rysten / æblecider i mundvigene / klumper i halsen / nervøsitet" etc. (det ikke ønskede bedes overstreget) at fremsende vedlagte ringe poem, en ret så opbyggelig liden parodisk lyrisk hjemmeavlsfrugt…". Tidsskriftet udkom, dengang ordet beatnik var hot. Men for de nysgerrige er der også mulighed for at få opklaret, hvad Arne Herløv Petersens ord spritnik betyder…
/jhm


Flosset hjerne. I 1985 nærmest stavrede Mike Hellstrøm ind i en busk med en kanon-bøhmand på. Dette skete i det indledende kapitel til hans debut-roman Café Existens, en roman, der i dag står som et af de karakteristiske bud på 80ernes 'sorte' stemning. Siden skrev han 2 bøger, som fik blandede modtagelser – fra det rosende til udtrykket "messende nonsens". Jan Sonnergaard har engang udtalt, at han skriver i samme tradition som Hellstrøm.
  Nu stiller han så efter 9 års tavshed igen sigtekornet på sin revolterende ordpistol i den sylesatiriske roman Mental Floss, der handler om den anonyme Hr. Smell. Bogen udgives på forlaget De-press, der ejes af Peter Floss, manden bag baren Floss i Københavns indre by.
  Peter Floss siger til Cafétv, at han en dag sludrede med forfatteren og hørte, at han havde fået 4-5 afslag fra forskellige forlag. Han besluttede sig derfor at udgive den, dels for at gøre forfatteren glad, dels for at "få noget sprog ud af døren". Skulle den blive sablet ned i Jyllands-Posten, så må vi klappe i vores hænder, for hvis folk ikke får noget andet end de forventer, så har de ikke oplevet noget, siger han.
  Peter Floss har tidligere været udgiver for nogle digtsamlinger og er overbevist om, at forlaget ikke er en engangs-foreteelse. Mike Hellstrøms sproglige hidsigprop på 103 sider kan købes i baren Floss og i Nansensgades Antikvariat for kr. 150,-
/jhm

 

 


Drukkenbolte og digtbolte er velkomne, når Palæ Bar i det indre København slår dørene op for sin 5. lyriksæson. Det er ejeren Jannick, der står bag det stort anlagte program med – uden at overdrive – nogle af landets bedste lyrikere. Bl.a. Jørgen Gustava Brandt, Inger Christensen, Pia Tafdrup, F.P. Jac, der vil optræde i nævnte rækkefølge.
  I det uddelte program kan man bl.a. læse denne lille kærligt-frække beskrivelse af Peter Laugesen: "Huspoeten, Kragen fra Brabrand, tager igen turen til København. For 5. år i træk vil han lamme sine tilhørere."
  Er man nervøs for skumle barer, så kan man tage det roligt. I Internet-guiden Alt om København beskrives Palæ Bar som: "Stamværtshus med klasse, charme og en snert af folkelighed, her i den eksklusive ende af København…store dele af de københavnske dagblades kulturredaktioner [er] gennem tiden blevet redigeret fra dette lokale…"her føres alle gangbare ølsorter" og "Hæmninger fjernes uden ansvar", står der på to af de mange gamle emaljeskilte…" Arrangementerne foregår om søndagen kl. 17.00. Palæ Bar kan nås på 33125471.
/jhm


For alle Hemingway-aficionados er der nu mulighed, for at indrette sit hjem med "ægte" Hemingway møbler. Møbelfirmaet Thomasville Furniture Industries har indgået i et partnerskab med Hemingway-familien om at lancere en møbelserie, der kopierer møbler fra Hemingways forskellige hjem. Der findes således bl.a. en Kenya-, en Havane- og en Key West-serie. Har man pengepungen iorden kan man f.eks. købe sig muligheden for at dykke mageligt ned i Hemingways romaner, liggende i en "Finca Vigia Chaise Lounge" af rattan og læder fra Cuba. En lækker "Pilar-boghylde" fra Kenya, eventuelt kombineret med en skrivepult med læderindlæg på siderne er også et godt bud. Måske det øger chancen for, i stående stilling som mesteren selv, at ramme et par "sande sætninger". Firmaet kan kigges efter i sømmene på www.thomasville.com
/jhm

 

Forfatteren i øret. DR Multimedie udsender det bedste fra radio og tv hver måned på cd og video. Udsendelserne bliver stillet til rådighed gennem bibliotekerne og har dit lokale bibliotek ikke selv anskaffet udgivelsen, så kan de bestille den hjem. For litteraturinteresserede er der rig lejlighed til at genhøre masser af spændende samtaler, oplæsninger og interviews, udsendt på cd.
  DR Multimedie fortæller, at nyheder fra sommeren 2000 bl.a. er Rif om Rifbjerg, Jeg vil forføre i sproget - og for alle raske drenge og piger er der montagen, Grøn fritid – Robin Hood og hans lystige svende. I september blev der udsendt en samtale med Kim Fupz Aakeson. Og i oktober kommer en rost samtale med Morti Vizki. Når man lytter, kan man jo passende tænke på den lille pige, der engang sagde, at hun helst ville se film i radioen – "for der var de bedste billeder."
/jhm

 

BogMekka er en ny guide til de mest aktuelle bøger. 45.000 eksemplarer af den lille folder bliver månedligt fordelt til 600 cafeéer, biblioteker, boghandlere mm. over hele landet.
  En lille håndfuld bøger trækkes frem hver gang, og foreløbig ser det ud til, at de valgte bøger er en fordomsfri blanding mellem de kendte og de mere ukendte, det seriøse og det lette. Bogmekka findes også på www.bogmekka.dk


Et overset bibliotek kunne man måske kalde Statens Mediesamling, der indsamler og formidler radio- og tv-udsendelser til forskning. Forskere, journalister, studerende eller andre med dokumenteret interesse i tv eller radio kan fra Statens Mediecentral låne fra et stort arkiv med mediemateriale.
  Lige fra DRs gamle radioavis-manuskripter til samtlige udsendelser fra TV 2. Mediesamlingen indeholder ikke alt, således ikke deciderede biograffilm; men står man og mangler en dokumentar-udsendelse sendt engang i 80erne eller 90erne, så er det måske stedet, hvor man kan støve den op, ganske gratis vel at mærke. Statens Mediesamling kan findes på www.sb.aau.dk
/jhm

Der er en Trolddom på din Læbe nynner første linje af et af digteren Emil Aarestrups kendteste digte, "Til en veninde". Aarestrup fylder 200 år den 4. december 2000, og formanden for Emil Aarestrup selskabet, Jørgen Harne, fortæller til Sentura, at selskabet bl.a. vil festligholde dagen med en bogudgivelse og åbningen af Emil Aarestrups mindestue i Nysted, hvor digteren var læge i 11 år og med uddelingen af Emil Aarestrup-medaljen.
  Også på Københavns Universitet vil der være et arrangement på dagen. Den elegant-skrivende Aarestrup lavede hele vokabularier med ord for farverne, og han skabte sin egen rim-rytme – den såkaldte Aarestrup-strofe, men udgav kun én digtsamling mens han levede, 'Digte' i 1838. Heri også digtet Vanskelighed: Oprigtig talt, det kosted stundom / Umage nok, at lade spille / Det Varme, Lidenskabelige, Ravruskende og Ellevilde; // Men den høitidelige Kulde, / Den Ro, jeg nu maa affectere, / Den skrækkelige, sletudførte, / Naive Nykternhed - langt mere!
/jhm

Du spørger - Virginia Woolf svarer. Det er ren og skær virkelighed på internet-siden Talking To. Med glæde annoncerer de, at de har signet de mest indflydelsesrige navne fra litteraturhistorien, heriblandt selveste Shakespeare og Virginia Woolf.
  De tilbyder alle, at spørge de kendte forfattere ud. En ung pige har således spurgt Woolf, om hun planlægger sine romaner eller skriver dem sådan hen-ad-vejen. Forfatterindens svar her 60 år efter sin død er, at det er forskelligt. Bag forfatternavnene gemmer sig selvfølgelig en række litteratur-kyndige, der svarer i forfatterens ånd. Adressen er
www.talkingto.co.uk
/jhm