Hvad er Sentura? | Indeks | Abonnement | Forhandlere | Links | Notits | Hjem
 M A G A S I N   F O R   L I T T E R A T U R   O G   L E V E N D E   B I L L E D E R                 w w w . s e n t u r a . d k  

Publiceret d. 21.5.2008
[Opdateret d. 21.5.2008]

INTERVIEW
med Ole Meldgaard



 

Af
Johnny Hedegaard Madsen




Portræt af Ole Meldgaard. Privatfoto.
OLE MELDGAARD: – Han glæder sig til at skrive flere bøger, men mener som Hemingway, at "dem skal man bare ikke tale for meget om..."
Privatfoto

Ole Meldgaard
Er født 1958 i Århus, tekstforfatter, manuskriptuddannet fra Den Danske Filmskole.

Hvorfor gør vi aldrig noget fantastisk? er hans debut som skønlitterær forfatter.

En anderledes marketing
Forlaget lod flere kulturpersoner læse Ole Meldgaards bog inden udgivelsen. Deres udtalelser er sat op på bogens bagside, så de ligner klip fra anmeldelser.

Fx siger filminstruktøren Ole Christian Madsen: "Både parforhold og maskulin eksistens bliver gennemlyst i Ole Meldgaards stærke, humoristiske og inciterende noveller. Det er absurd, sandfærdigt og undertiden nådesløst realistisk."

Forfatterens mor får æren af denne bemærkning: "Jeg bryder mig bestemt ikke om den bog. Ole var ellers sådan en sød dreng."

Bogens ti noveller
Hvorfor gør vi aldrig noget fantastisk?
Fødder som en lille kirke
Luderen der begyndte at le
Elefanter i entreen
Mor er død. Sikke et held
En mand af gips
Et håbløst projekt
Indbrudstyven
Den slemme stuepige
Kikkerten





*

RELEVANTE LINKS:

Kan man score piger i Prada-sandaler med en kommode? Læs novellen Et håbløst projekt fra Ole Meldgaards bog hos Sentura...

olemeldgaard.com kan du blive ledt til bogens profil på Facebook, hvor du kan læse to noveller mere, heriblandt titelnovellen, læse anmeldelser og andet [NB! Også folk uden login kan deltage]...

Ole Meldgaard har sit eget tekstfirma, han kalder Hofnar – besøg hofnar.info, og få en forklaring på navnet...


 

"Det her er sjovere"

Som erfaren manuskriptforfatter – bl.a. til afsnit af tv-serier som Taxa og Forsvar – blev Ole Meldgaard træt af, at en strøm af filmfolk splittede hans historier fra hinanden. Sur ad helvede til besluttede han at blive herre i eget hus og skrive egne noveller i stedet. Det blev til novellesamlingen Hvorfor gør vi aldrig noget fantastisk?

INTERVIEW: Hvordan kan det være, du debuterer så sent?
– Når jeg først udgiver en bog nu, så er det fordi, jeg i sin tid arbejdede som tekstforfatter i Århus – efter i øvrigt at have fået 5 i dansk til afsluttende lærereksamen. Efter et par år droppede jeg arbejdet, tog ud som skibums, og da jeg vendte hjem, sagde jeg farvel til Århus for at prøve noget nyt, hvad anede jeg ikke, men jeg tænkte, at hvis jeg kunne blive forfatter, ville det passe mig fint. Et både barnligt og naivt synspunkt, men sandt.

– Jeg tog til København, fik en lejlighed og satte mig til at skrive noveller. En skuespiller læste dem og sagde: Hey, du kan skrive replikker, hvorfor skriver du ikke film? Jeg anede dårligt, hvad Filmskolen var, men søgte og kom ind ved et guds under – og Mogens Rukows store hjælp. Siden da har jeg skrevet et hav af tv-serier: Juletestamentet, Morten Korch – med Lars Von Trier, afsnit af Taxa, Forsvar, sit-com, radiosatire, teater, og meget andet.

Hoteller slår sig altid op på at være bekvemme. Værelserne er bekvemme, sengene er bekvemme, og det samme er buffeten og placeringen i byen. Selv bor jeg altid på hoteller, der har ludere i baren. Det kalder jeg bekvemt.
[Citat fra Luderen der begyndte at le]

Men pludselig skiftede du så manuskripterne ud med noveller?
– Ja, på et tidspunkt for omkring to år siden, blev jeg træt af, at jeg ikke kunne kende mine egne manuskripter efter de havde været gennem møllen af producenter, instruktører, fotografer, klippere og hvad ved jeg.

– Jeg var sur ad helvede til og skrev – nærmest i pauserne i arbejdet – på historier, som JEG syntes, de skulle være. Og det var fantastisk. Snart var der ti, jeg sendte dem til Steen Langstrup [udgiveren af bogen, red.], og det var starten på et lykkeligt ægteskab. Han er en fremragende læser, og samarbejdet har været mere end godt.

– Og nu ligger bogen der – og jeg glæder mig til at skrive flere. Jeg sætter gerne filmbranchen på køl, for det her er sjovere og mere tilfredsstillende, og så må jeg finde en måde at håndtere, at der ingen penge er i bøger. Heldigvis kan man stadig købe pastaskruer.

Han standsede ved en pølsevogn og bad om en hotdog med rå løg. Når man har en kæreste, bør man holde igen med rå løg, og når man er på jagt efter en kæreste, bør man heller ikke spise dem. Hvornår må man egentlig spise rå løg?
[Citat fra En mand af gips]

Novellen er hit-and-run
Hvor får du dine idéer fra?
– Det er ikke så meget plottet, der interesserer mig i starten, mere en fornemmelse. Desperation og kærestejagt kan man "fornemme", og hvis jeg møder en person, der virker på denne måde, så pirrer det mig. Så overvejer jeg, hvilken kontekst jeg kan lægge denne følelse, denne duft ind i. Så idéen fødes ud af inspiration, nysgerrighed og hårdt arbejde.

– På mange måder er det som at surfe. Surferen ligger derude og venter på bølgen. Han er nødt til at være til stede. Bølger kommer, virker lovende, og fiser så ud, men pludselig er den der, bølgen, der løfter ham op og frem og helt ind til stranden. Pludselig er det berusende let. Fodboldspillere kalder det at ramme bolden lige i røven.

Hvordan holder du underholdningen i top?
– Det er dejligt, at du er underholdt. Det er bestemt også meningen. Jeg er glad, når nogen læser historierne, som de er tænkt. Det handler vel om, at jeg ikke vil kede mig, når jeg skriver. Som nævnt før, så kedede og irriterede det mig efterhånden at skrive tv-serier, så når jeg nu bytter det ud med bøger, skal de fandengalemig ikke også kede mig, og da slet ikke, når der ikke er penge i dem. På en måde er det så enkelt, at jeg skriver historier, som jeg selv ville have lyst til at læse.

Hun roste ham for hans skræddersyede jakkesæt, velbarberede kind og gode manerer, men faldt pladask for musikere med lortestriber i underbukserne, der kneppede hende efter koncerten og smed hende ud næste dag.
[Citat fra Indbrudstyven]

Dine noveller får mig til at tænke på både Bukowski og Raymond Carver. Har du nogle forbilleder?
– Med hensyn til inspirationen, så rammer du plet. Jeg er stor fan af Bukowski, Raymond Carver, John Fante, samt to norske forfattere: Kjell Askildsen og Erlend Loe. Og jeg har altid – og vil altid – have en svaghed for novellen, springet langt ind i historien og hurtigt ud igen. Hit-and-run med et vakuum, et efterslæb, det usagte.

 

 

 

 

 

 

[ t o p ]       [ h j e m ]