Publiceret d. 30.4.2004
[Opdateret d. 30.4.2004]
ANMELDELSE
Ondskab
Orig. titel: Ondskan
Instruktør: Mikael Håfström
Manus: Jan Guillou, Hans Gunnarson, Mikael Håfström, Klas Östergren
Genre: Drama
Medvirkende [bl.a.]: Andreas Wilson, Henrik Lundström, Gustaf Skarsgård, Jesper Salén, Marie Richardson, Johan Rabaeus
Sverige, 2003
114 min.
Distributør: Constantin Film
Premiere: 30.4.2004
Af
Pia Bertelsen
Paperback. Jan Guillous danske forlag har udsendt forlægget til filmen Ondskab som paperback til kr. 98,- På forlagets hjemmeside kan man læse et tekstuddrag fra bogen, der hedder Ondskaben (og ikke Ondskab som filmen...)
Læs uddraget
"Ondskan är ingen okomplicerad berättelse om vad som är gott och vad som är ont. Även som läsare eller biopublik känner man blodtörsten vakna; man vill se hämnd utkrävas till nästan vilket pris som helst.
Just det, det är meningen. Tänk så löst vår kulturfernissa sitter!" Citat: Interview med Jan Guillou, da Ondskan lå nummer tre på den svenske billigbogsliste og nummer 1 på biograflisten 22 år efter bogens udgivelse... [Piratförlaget 2003]
Læs interviewet
Sans for timing. Forlaget Modtryk har netop udsendt Jan Guillous Den store afsløring. Romanen blev skrevet i 1973-74, mens Guillou sad fængslet efter at have afsløret en sag om ulovlig politisk registrering. Første del af romanen blev faktisk cencureret af den svenske sikkerhedstjeneste, men romanen blev først færdiggjort og udsendt efter Guillous løsladelse fra fængslet.
I Den store afsløring fra 1974, der er en satirisk journalistroman om mediebranchens moral og umoral, optræder Jan Guillous alter ego Erik Ponti for første gang. Syv år senere optræder han så igen i Ondskaben, der bliver udgivet første gang i 1981. Senere er Erik Ponti også dukket op i en birolle i den kendte serie om Carl Hamilton.
|
*
RELEVANTE
LINKS:
I forbindelse med Ondskabs premiere i danske biografer var Jan Guillou gæst hos Kurt Strand i DR1's Profilen se indslaget
Besøg forlaget Modtryks side om Jan Guillou og få en oversigt over bøger, læs et interview og læs et uddrag fra Guillous seneste roman på dansk Den store afsløring...
Filmens officielle hjemmeside på svensk eller engelsk
Jan Guillous bøger udkommer på det svenske Piratförlaget besøg forlagets hjemmeside og læs bl.a. et interview med Guillou, se hvad hans næste bog handler om og læs et interview med hans litterære agent
Jan Guillou skriver klummer for det svenske Aftonbladet og er ikke bange for at tage fat i de store spørgsmål eller være kontroversiel
Grundig svensk præsentation af Guillou med omtale af alle bøgerne m.m.
Søg på google.se og få omkring 22.000 hits til ting om Jan Guillou…
|
|
Roman-filmatisering: Ska' du ha' en peppert?
Hvad gør man, når man dagligt bliver tæsket af sin stedfar? Man slår fra sig i skolen. Men hvordan bryder man den voldelige spiral? Filmatiseringen af Jan Guillous roman Ondskaben er blevet til en spændende og væmmelig film om vold og vejen ud af volden.
ANMELDELSE: Rektorens smælder: "Du er ond", da han smider Erik ud efter gentagne slagsmål. Moderen sælger arvegodset og sender Erik på kostskolen Stjärnberg. Det betyder, at han kommer væk fra sin ondskabsfulde stedfars bæltepisk, og det er Eriks sidste chance for at få en uddannelse. Men på Stjärnberg er der et autoritært hierarki, hvor skolens ældre elever systematisk undertrykker de yngre elever. I kostskolesprog hedder det kammeratopforstring: hvis man bander ved maden, får man en 'peppert' [: et slag i hovedbunden med en kniv]. Det sker også, når man er uskyldig.
Erik er fast besluttet på at undgå ballade. Men samtidig kan han ikke acceptere de ældre elevers tyranniske hierarki. Hvordan gør han oprør uden at ende i volden igen?
Bekæmp vold med vold?
Ondskab er en filmatisering af forfatter Jan Gullious selvbiografiske bestseller Ondskaben [på svensk Ondskan]. Den er læst af mere af 2 millioner svenskere. Filmen vandt Guldbagge-prisen, Sveriges fornemmeste filmpris, som årets bedste film, bedste fotografi og scenografi i 2003.
Filmen er væmmelig, fordi volden er så direkte og rå. Når den ældre adelige Otto Silverhielm slår på Erik i spisesalen til blodet sprøjter på væggen og ingen reagerer på den hæmningsløse vold. Eller når Erik bliver bundet til fire pæle, overhældt med kogende vand, derefter koldt vand og efterladt i natten. Så føler man afsky for et sygt system og folks gemene tilbøjeligheder.
Det bedste ved filmen er portrættet af Eriks kamp mod volden, og det rigide kostskolesystem, hvor det er klogest at være usynlig, indtil man bliver gammel nok til at blive den som straffer. Erik er træt af at slås, men kan samtidig ikke leve med uretfærdighederne. Han ved, hvis han fortsætter med at slås, bliver han ligesom voldsmændene, og samtidig er vold det eneste, som giver de ældste elever respekt.
[ t o p ] [ h j e m ] |